Pazarlama literatürüne 80’li yıllarda giriş yapan “yeşil pazarlama” kavramına baktığımızda, geri dönüştürülebilen ve korunabilen ürünler üretmek amacıyla yola çıkan firmaların, üretim ve hatta tüketimin her aşamasında “sürdürülebilirlik” ilkesini benimsedikleri bir pazarlama yöntemi olarak tanımlanıyor. Doğal kaynaklarımızın tükenme noktasına gelmesi, iklim değişiklikleri ve artan doğal afetler yeşil pazarlama kavramını günümüzde popüler bir hale getiriyor.
Özetlemek gerekirse tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerini yerine getirirken, işletmenin de hedeflerine ulaşmasını sağlayacak doğa ile dost ürünlerin tasarlanmasından, ürünün kullanım sonrasına kadar uzanan süreçlerin tamamını kapsayan ve yöneten pazarlama faaliyetidir. Temelde 4S ilkesine dayanan bu pazarlama ilkesinin neleri kapsadığına gelin bir birlikte bakalım:
Satisfaction (Tatmin): Tüketicilerin, markadan istek ve beklentilerinin karşılanmasını ifade eder.
Sustainability (Sürdürülebilirlik): Doğayı koruma faaliyetlerinde devamlılığın olmasını temel alır.
Social Acceptibility (Sosyal Kabul): Marka ve marka çalışanlarının çevreye hiçbir şekilde zarar vermediğinin kabul görülmesini ifade eder.
Safety (Güvenlik): Üretilen ürün ya da hizmetin hem marka hem de tüketicilerin sağlığını riske atmamasını ifade eder.
Markalar Neden Yeşil Pazarlamayı Kullanıyor?
Sürdürülebilir projeler üretmeyen markaların günümüzde tutunamadığı zamanlardan geçiyoruz… Durum böyle olunca büyük markalardan küçük işletmelere kadar, her bir markanın yeşil pazarlamayı neden tercih ettiğini anlıyoruz.
Giriş bölümünde bahsettiğimiz gibi yeşil pazarlamanın popüler bir kavram haline gelmesinin yanı sıra, bir grup araştırmacı bu pazarlama anlayışına dahil olmayan markaların güvenirliklerini yitirme tehlikesine karşı aldıkları bir önlem olarak da değerlendiriyor.
4S ilkesinin en büyük maddelerinden birinin sürdürülebilirlik olduğunu düşündüğümüzde, bu kavramı merkezine alan markaların tüketicilerinden artı puan aldığını söyleyebiliriz. Marka imajını tazeleyen ve tüketiciler arasında da popüler olan yeşil pazarlama kavramı deyim yerindeyse markaları 1-0 öne taşıyor.
Bir diğer avantajının ise ülkelerin çevre politikaları kapsamında, şirketlerin yeşil pazarlama faaliyetlerine fon ya da teşvik vermesinin olduğunu söyleyebiliriz.
Yeşil Pazarlamayı Benimseyen Markalar
Markaların geri dönüştürülebilir ambalajlara yönelmesi ve sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol alması, tüketicilerin bu yönde çalışma yapan markaları tercih etmesinde oldukça önemli bir rol olmaya başlamıştır. Hal böyle olunca da markalar rekabet ortamından kopmamak ve müşterisi ile arasındaki ilişkiye zarar vermemek adına yeşil pazarlamayı benimsemeye başlamıştır. Henüz yeni kurulmuş olan firmaların yanı sıra örneklerde göreceğimiz gibi köklü firmaların da bu dönüşüm içine girdiğini söyleyebiliriz.
Şimdi, 4S sürecini başarılı bir şekilde uygulamış olan ve bu sayede yeni bir marka değeri kazanan firmalardan örneklere bakalım:
Garanti Bankası
Markamız WWF Türkiye'nin ana sponsoru olan Garanti Bankası, "Çevreye Duyarlı Bonus Card" projesiyle kartların yapımında mümkün olan en az seviye PVC kullanarak kartların doğada yok olmasını mümkün kılıyor.
Mopak
Bir dönem birlikte çalıştığımız ve başarılı sosyal medya kampanyaları yürüttüğümüz markamız Mopak, kâğıt ve defter sektöründe karbon ayak izi ölçümü ve takibi altında olan tek firma olup, CO2 salınımlarına göre A sınıfında yer alıyor.
Toyota
Özellikle son yıllarda Hibrit araçları ile adından sıklıkla söz ettiren Toyota, daha az karbondioksit emisyonu özelliğine sahip olan yeni elektrikli araçları sayesinde, yeşil pazarlamanın özellikle sürdürülebilir olması temasını son derece etkili bir şekilde kullanmayı başaran markalardan olmuştur.
Form Şirketler Grubu
1965 yılında iklimlendirme sektörüne giriş yapan markamız Form Şirketler Grubu; küresel iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, çalışma ortamında oluşturduğu tasarruf mekanizması ile sektörünün "Green Office (Yeşil Ofis)" diploması alan ilk firması oldu. Ayrıca enerji tasarruflu ürünleri ve yeşil bina uygulamalarıyla dikkat çekiyor.
Yazan: Özgü Çağıran