SOSYAL MEDYA, SOSYAL İKİLEM
07 Aralık 2023Sosyal medyanın, insanı mental olarak etkilemek suretiyle, bilgi aracından manipülasyon aracına dönüşerek insanı ve insanın davranışlarını yönlendiren bir sisteme evrilmesinden söz edeceğiz.
Sosyal medyanın, insanı mental olarak etkilemek suretiyle, bilgi aracından manipülasyon aracına dönüşerek insanı ve insanın davranışlarını yönlendiren bir sisteme evrilmesinden söz edeceğiz.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (27 Kasım-3 Aralık 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Simon Sinek'in Altın Çember kuralı, dijital çağın hızla gelişen dünyasında liderlerin ve kuruluşların nasıl daha etkili ve ilham verici olabileceğine dair önemli bir yol gösterici olmuştur. Bu hafta bu kuralı yakından inceleyeceğiz.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (20 Kasım-26 Kasım 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Catvertising, günümüzde birçok markanın ürün veya hizmetlerini tanıtmak için faydalandığı basit ama etkili görünen bir yönteme dönüştü. Hadi gelin, neymiş bu Catvertising yakından bakalım.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (13 Kasım-19 Kasım 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
İndirimlerin, kampanyaların ve alışveriş çılgınlığının doruk noktası olan Black Friday'de markaların neler yaptıklarına ve pazarlama taktiklerine bakacağız.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (6 Kasım -12 Kasım 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Gösterge bilimi, görsel içeriklerin ve sembollerin insanlar üzerindeki etkilerini inceleyen bir disiplindir. Parçaları birleştirdiğimizde, sosyal medyanın gösterge bilimiyle olan ilişkisi önem kazanır.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (30 Ekim - 5 Kasım 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Instagram'ın algoritması, markaların içeriklerini daha geniş bir kitleye ulaştırabilmesi için bilinmesi gereken birkaç kritik özelliğe sahip. Bu yazıda, markalar için Instagram algoritmasının nasıl çalıştığını ve içerikleri optimize etmeye yardımcı stratejileri ele alacağız.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (23 Ekim - 29 Ekim 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Gerçeğin ötesinde görünen mekanlar ve yaratıklar oluşturmak, gerçek dünya ve sanal dünyayı birleştirmek için kullanılan CGI tam olarak nedir, gelin daha detaylı inceleyelim.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (16 Ekim - 22 Ekim 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
1996 yılında başladığı faaliyetleriyle, başta kız çocuklarının eğitimi ve fırsat eşitliği olmak üzere; eğitim, kültür-sanat, spor gibi birçok alanda toplumumuza hatrı sayılır katkılar sağlayarak öncü olan Aydın Doğan Vakfı, iletişim faaliyetlerini yürütmek üzere Ahtapot Sosyal Medya’yla buluştu.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (9 Ekim - 15 Ekim 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Reklamların amacı, hedef kitlede bir etki bırakmak ve markanın akılda kalıcı olmasını sağlamaktır. İşte tam bu noktada mizah devreye giriyor ve reklamların unutulmasını güç kılıyor.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (2 Ekim - 8 Ekim 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
60 yılı aşkın tecrübesiyle örgü ipliği sektörünün lider kuruluşu olan NAKO, birbirinden şık doku ve renklere sahip ürünleriyle birlikte, güçlerini Ahtapot Sosyal Medya’yla birleştirdi.
Son yıllarda, yapay zeka teknolojileri hızla gelişerek birçok sektörde devrim yaratıyor. Bu teknolojilerin çehresini değiştirmeye başladığı en etkileyici alanlarından biri ise pazarlama dünyası. Pazarlama adına müşteri deneyimi geliştirme, içerik oluşturma, hedef kitleyi analiz etme ve çok daha fazlasına olanak tanıyor. Bu yazıda, yapay zeka pazarlama evreninin bugünkü rolüne değinecek ve yarının dünyasında bizi nelerin beklediğini keşfedeceğiz.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (25 Eylül - 1 Ekim 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (18 Eylül - 24 Eylül 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Bu yazıda, sosyal medyanın ve dijital aktivizmin toplumsal değişimdeki rolünü ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Keza bireylerin ve grupların bu platformları nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğini tartışacağız.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (11 Eylül - 17 Eylül 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Taze taze bahar esintilerini hissederken, eylül ayına yeni bir isim kazandıran “Back to School” kampanyalarından bahsedelim istedik. Oldukça yalın cuma günlerini “Kara Cuma”ya çeviren reklam kampanyaları eylül ayını da ilginç bir hâle getiriyor.😊
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (4 Eylül - 10 Eylül 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Tüketim kültürü ve sosyal medyanın etkisi ele alındığında, bilinçli kullanımın önemi ortaya çıkıyor. Sosyal medya, hızlı gündem değişimine katkı sağlayabilirken, aynı zamanda duyarsızlığa yol açabilir. Ancak bu platformları bilinçli ve etkili bir şekilde kullanmak, dünyayı olumlu yönde değiştirebilir.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (28 Ağustos - 3 Eylül 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Bilinçaltı reklamcılık, doğru uygulanırsa farkında olmaksızın bilinçaltına nüfuz ederek sizi bir merak duygusunun ya da potansiyel bir alışkanlığın parçası yapabilir. Peki sosyal medyada etkisi nasıl?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (21 Ağustos - 27 Ağustos 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sanal influencerlar, hem takipçi kitlesi hem de markalar arasında çığır açan bir etkileşim yaratıyor. Bu blog yazısında, sanal influencerların kim olduklarından, nasıl popüler olduklarına ve neden bu kadar ilgi çektiklerine dair merak edilenleri keşfedeceğiz.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (14 Ağustos - 20 Ağustos 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Günlük hayatımızın büyük bir kısmını kaplayan sosyal medya, sinema sanatı ve dizi-film sektörü için de her geçen gün daha büyük anlam ifade ediyor. Gelin bu etkiyi birlikte inceleyelim!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (7 Ağustos - 13 Ağustos 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Ahtapot Sosyal Medya Ajansı olarak dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi alanında günden güne elde ettiğimiz üst düzey başarıların coşkusu ve kıvancıyla, 9. yıl dönümümüzü görkemli bir partiyle kutladık.
Bu yazıda, sosyal medyada olumsuz yorumların markalar için ne kadar önemli olduğunu, moderasyonun etkisini ve nasıl daha güçlü bir topluluk oluşturabileceğimizi keşfedeceğiz. Hazır mısınız?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (31 Temmuz - 6 Ağustos 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (24 Temmuz - 30 Temmuz 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medya yönetiminin yorucu olabileceği, şüphesiz hiçbirimiz için sır değil. Platformlarda meydana gelen değişikliklerden kullanıma sunulan yeni mecralara kadar, en tecrübeli sosyal medya yöneticisi bile bunlara ayak uydurmakta dönem dönem zorlanabilir. Peki siz bu endişenin üstesinden nasıl gelebilir ve sosyal medya sanatını en iyi şekilde nasıl icra edebilirsiniz?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (17 Temmuz - 23 Temmuz 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Bu aralar gündem, dünya çapında popüler milyarderlerin açık rekabetiyle çalkalanıyor. Evet evet, onların kim olduğunu gayet iyi biliyorsunuz. Zuckerberg ve Musk’tan bahsediyoruz elbette. 😊 Tabii durum iş hayatının getirdiği rekabetin dışına çıktı ve rota bambaşka yerlere çevrildi. Tüm bu magazinsel detaylara değinmeden önce konunun geçmişine kısa bir göz atalım.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (10 Temmuz - 16 Temmuz 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Dijital çağın en önemli iletişim araçlarından biri hâline gelen sosyal medya; insanlar arasındaki bağı güçlendiren, bilgi akışını hızlandıran ve dünya genelinde milyarlarca insanı bir araya getiren bir platform olmanın dışında, aynı zamanda iş dünyasında da gözler görülür bir devrim yaratıyor. Dur durak bilmeyen bu dönüşümle, pazarlama dünyasında geleneksel pazarlama yöntemlerinin yetersiz kalmakta ve markalar, tüketicilere daha etkili bir şekilde ulaşabilmek için inovatif stratejilere yönelmektedir. Bu blog yazısında, sosyal medya ile birlikte yükselen inovasyonların yeni nesil pazarlamayı nasıl şekillendirdiğini inceleyeceğiz.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (3 Temmuz - 9 Temmuz 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Bugün gündemimiz belli, tabii ki Threads’ten bahsedeceğiz. Aslında genel olarak “Instagram zekasından bahsedeceğiz” de diyebiliriz çünkü ana konumuz Threads olsa da Instagram buraya gelene dek kaç uygulamayı geri dönüşüm kutusuna gönderdi çok iyi biliyoruz.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (26 Haziran - 2 Temmuz 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Bugün, sizi heyecan verici bir konuyla tanıştırmak istiyorum: Simulated-Out-Of-Home ya da kısaca SOOH! Belki daha önce duymamış olabilirsiniz ancak endişelenmeyin, bu yazıda size her şeyi anlatacağım.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (19 Haziran - 25 Haziran 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medya mecraları hayatımıza dahil olmadan önce geleneksel medya üzerinden yürütülen iletişim çalışmaları artık sosyal medyada yer alıyor. Peki neden? Gelin bu nedenlere birlikte bakalım.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (12 Haziran - 18 Haziran 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Herkes için yaz tam anlamıyla geldi! Peki ya gözümüzün nuru dijital dünyaya? Onu hiç bizden ayrı düşünebilir miyiz? Asla! O halde dijitalde sezonun ne anlama geldiğine gelin birlikte bakalım.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (5 Haziran - 11 Haziran 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Tüketicilere ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek, marka farkındalığı yaratmak ve satışları artırmak için reklamcılığın gücü büyük bir öneme sahiptir. Peki, reklamcılığın modern tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilen “Mad Men Çağı” nedir ve neden bu kadar önemlidir?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (29 Mayıs - 4 Haziran 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Dijital pazarlama; markaların ya da firmaların dijital kanallarındaki pazarlama süreçlerinde kullanılan yöntemlerdir. İçeriklerin dijital ortamlarda yaratılması ve yayınlanmasının yanı sıra, SEO, SEM, e-posta ve sosyal medya gibi çeşitli dijital kanallarda hedef kitlelere özel oluşturulan doğru stratejilerle tanıtılmasıdır. Günümüzde internet teknolojilerinin geldiği noktada, en yeni ve en gelişmiş pazarlama yöntemi de dijital olandır.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (22 Mayıs - 28 Mayıs 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Teknoloji sürekli olarak gelişiyor ve bu da pazarlama stratejilerinin değişikliğe adapte olması gerekliliğini doğuruyor. Son yıllarda hızla gelişen ve pek çok sektörde devrim yaratan bir teknoloji olan yapay zeka, SEO’yu önemli ölçüde etkileyecektir. Peki, yapay zeka SEO’nun geleceğini nasıl şekillendirecek? Gelin detaylara birlikte bakalım.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (15 Mayıs - 21 Mayıs 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Dijital çağ, bilgiye olan erişimimizi hızlı ve kolay bir hale getiriyor. Ancak bu kolaylıkla, dijital dezenformasyon adı verilen bir sorun da beraberinde geliyor. Dijital dezenformasyon, yanıltıcı ve yanlış bilgilerin kasıtlı yayılmasıdır ve maalesef ki kişilerin düşünceleri, seçimleri ve toplumsal olaylar üzerinde büyük bir etkisi olabilir. (Keza kasıttan uzak şekilde iyi niyetle de dezenformasyona yol açılabiliyor.) Bu blog yazısında, Türkiye gündeminde yer alan doğal afetler, seçim veya herhangi bir değişiklik sırasında dijital dezenformasyon örneklerine ve kullanıcılar üzerindeki etkisine değineceğiz. Ayrıca, dijital okuryazarlığın önemini vurgulayacak ve bu konuda daha etkin olmanın yollarını keşfedeceğiz.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (8 Mayıs - 14 Mayıs 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
“Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik” anlamına gelen user-generated content (veya bilinen haliyle UGC) son zamanlarda pazarlamanın altın madeni olarak nitelendiriliyor. Markaların UGC’leri nasıl doğru bir şekilde kullanacaklarını bilmeleri, hem bilinirlik hem de dönüşüm açısından kartopu etkisi yaratarak büyük faydalar sağlayabilir. Biz de UGC hakkında bilmeniz gereken her şeyi hizmette sınır tanımadan sizin için özetledik!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (9 Mayıs - 7 Mayıs 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Reklam sektöründe birçok branding çalışması, birbirinden farklı pazarlama stratejileri var. Peki bu pazarlama stratejilerinden birinin; sosyal medya yorumlarında gezinen gözlerimize, alışveriş alışkanlıklarımıza hatta kahve arası sohbetlerimize kadar karıştığını biliyor muydunuz? Gelin sizi fısıltıdan çığ yaratan bir pazarlama stratejisiyle tanıştıralım. Karşınızda “Word of Mouth” kısa adıyla WOM!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (24 Nisan - 30 Nisan 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Twitter’da kaos bitmiyor! Twitter’ı satın almasıyla birlikte, uzun zamandır platformda yaptığı değişikliklerle adından söz ettiren Elon Musk’ın hedefinde bu sefer mavi tik vardı. “Benim zevklerim sizin nezdinizde makul bir zemine oturmak zorunda değil” diyen Musk, Twitter Blue ücretini ödemeyen tüm hesaplardan mavi tiki kaldırdı. Doğrulanmış mavi tiklerin kaldırılmasıyla, sosyal medyada eleştiri ve meme rüzgarları esti. Biz de vakit kaybetmedik; mavi tikin akıbetini enine boyuna sizin için araştırdık!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (17 Nisan - 23 Nisan 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Gelin sizlerle birlikte, girişimci ve milyarder Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından nelerin değiştiğini, değişikliklerin şirketleri, hayranları ve hatta tüm dünyayı nasıl etkilediğine bir bakalım.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (10 Nisan - 16 Nisan 2023) hem global hem de Türkiye gündeminde öne çıkan dijital dünya ve teknoloji odaklı haberlere yer verdik.
Sosyal medya yöneticileri, markaların sosyal medya varlıklarını yöneten ve hedeflerine ulaşmak için stratejiler geliştiren profesyonellerdir. Ancak, sosyal medya ve sosyal medya yöneticiliği hakkında birçok yanlış algı ve söylenti söz konusu. Oluşan bu yanlış algı, sosyal medya yöneticilerinin görevlerini anlamakta ve sosyal medyanın gerçek önemini kavramakta büyük engel oluşturuyor. Bu yazıda, sosyal medya ve sosyal medya yöneticiliği hakkında bazı yaygın mitleri ve gerçekleri inceleyeceğiz. Sosyal medya yöneticilerinin gerçekte ne yaptığını ve sosyal medyanın işletmeler için gerçek potansiyelini açıklayacağız.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (3 Nisan - 9 Nisan 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından 2010 yılında ABD’de kurulan, o tarihten beri tüm kullanıcılarına ücretsiz fotoğraf paylaşma imkanı sunan ve çok sevilen bir sosyal medya uygulaması olan Instagram, son zamanlarda içerik üreticilerinin ve markaların (etkileyicilerin) ticari pazarı haline gelmeye başladı. Gelin Instagram’ın bu dönüşüm yolculuğunu birlikte inceleyelim.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (27 Mart - 2 Nisan 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Son günlerde popülerliği oldukça artan ChatGPT bizim de dikkatimizi çekti! E durum böyle olunca biz de durmadık; hemen koştuk ChatGPT ile bir röportaj yaptık. Sorularımızın çoğu kendisini tanımaya yönelik olsa da ne kadar bilgili olduğunu test etmeyi ihmal etmedik. İnanır mısınız, matematik sorusundan tutun sosyal medya içerik fikrine kadar her sorumuzu yanıtladı! Fakat kendisi gündemden bir tık geri kalmış olacak ki, güncel bilgileri sorduğumuzda yeterli bir cevap alamadık. Bu sebeple siz güncel bilgiler için Ahtapot Sosyal Medya’dan vazgeçmeyin. Tabii bu bizcesi! 😊 Merakınız yeterince arttıysa gelin o zaman hep birlikte ChatGPT ile tanışalım!
Abdi İbrahim Tüketici Sağlığı, 12 değerli markasının dijital iletişimini Ahtapot Sosyal Medya’ya emanet etti.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (20 Mart - 26 Mart 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Dijital dünyanın gün geçtikçe değişen ve gelişen dinamiğinde; ürün ve hizmetleri tanıtırken aynı zamanda tüketici deneyimlerini paylaşan kişilere daima talep olur. Tüketicilerin çoğu, ürün veya hizmeti satın almadan önce, bunu deneyimleyen kullanıcıların yorumlarına öncelik vererek sosyal medyada araştırma yapıyor.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (13 Mart - 19 Mart 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Malum gündemimizde, hiç gerçekleşmemiş olmasını dilediğimiz acı bir deprem var. Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu ehemmiyetli durumda herkes seferber oldu; el birliğiyle yardımlarını ulaştırdı ve desteklerini halihazırda sürdürüyor. Bu süreç devam ederken, sektör fark etmeksizin tüm markaların gerek pazardaki gerek dijitaldeki tutumları ön plana çıktı. ‘’Afet durumlarında sosyal medyadaki iletişim kanalları nasıl kullanılmalı? Yanlış adımlar ne gibi sonuçlar doğurur?’’ soruları üzerine biraz konuşalım mı?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (6 Mart - 12 Mart 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Bu blog başlığını okuyup tıkladıysanız, muhtemelen Z kuşağını (Gen Z) merak eden bir reklamcısınız veya reklamcıların sizin hakkınızda neler söylediğini merak eden bir Gen Z’siniz. Amacınız her ne olursa olsun, yeni blog yazımıza hoş geldiniz!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (27 Şubat - 5 Mart 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Gelişen teknolojinin hızına yetişemediğimiz bu dönemlerde, yine son derece hızlı bir gelişme olan AI yani yapay zeka teknolojisi, etkisini her alanda günden güne artırıyor. Sosyal medya mecralarında hem markalara hem de içerik üreticilerine ilham olan bu gelişmeler, görsel dünyaya yeni bir soluk getirdi.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (23 Ocak - 29 Ocak 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Geçmişe karşı özlem hissetmek, insanlar için güçlü bir duygu. Güçlü hatıralara dokunmak, duygularımızı ortaya çıkarmak da pazarlama açısından oldukça önemli… Biliyoruz ki tüketici, satın alma işlemine karar verirken geçmişte ona haz veren, ona geçmişi anımsatan izlerin olmasını istiyor. Geçmişle bağ kurma ihtiyacını karşılama ve geçmişe özlem duyma özelliğiyle nostalji pazarlamasının tamamen duygulara hitap ettiğini söylemek mümkün. Gelin, nostalji pazarlamasına daha yakından bakalım. 😊
41 ülkede faaliyet gösteren, yenilikçi çözümler tasarlayıp geliştiren, ilaç ve dermokozmetik sektöründe öncü Pierre Fabre; 3 değerli markasının dijital iletişimini Ahtapot Sosyal Medya'ya emanet etti.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (16 Ocak - 22 Ocak 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
2023 yılı şu anda birçok konuda büyük belirsizlikler taşıyor. Ancak bu belirsizliğin içinde kesin olan bir şey var ki, bunu da bize Hootsuite’in global araştırma sonuçları söylüyor: Sosyal medya, pazarlama sektöründe birçok alandan çok daha güvenilir bir konumda. Ekim 2022’de 4,74 milyar sosyal medya kullanıcısı olduğu ve bu rakamın hızla arttığı, influencer marketing’in artık ciddi bir gelir kapısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, sosyal medyaya duyulan bu güvenin haklılığı daha net anlaşılıyor. Peki, 2023 yılında bu büyük pazardaki yeni trendler neler olacak? Gelin, birlikte inceleyelim.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (9 Ocak - 15 Ocak 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medyada paylaşılan görseller kadar, görsel içeriklerin boyutları da oldukça önem taşıyor. Sosyal medya platformlarının güncellemelerine göre görsel içeriklerin boyutları, zaman içerisinde değişim gösteriyor. Görselleri önerilen boyutlarda hazırlamak, küçük ve önemsiz bir detay gibi görünse de içerik etkileşimi açısından önemli bir yere sahip. Kaliteli ve doğru boyutlandırılmış görseller kullanmak, paylaşımların görüntülenmesini artırıp, kullanıcıların etkileşim kurmasını sağlıyor. Farklı sosyal medya platformlarının 2023 yılı için tavsiye ettiği sosyal medya içerik boyutlarına hep birlikte göz atalım.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (2 Ocak - 8 Ocak 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medyada kriz yönetimi, online itibarın önemli parçalarından biri. Özellikle sosyal medya krizlerinde markalar, online itibarlarını yönetmekte zorlanıyor. Günümüzde ülkemizi hatta dünyayı etkileyen krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu durum sosyal medyayı da son derece etkiliyor. Peki bir kriz olduğunda ve bu kriz hedef kitleleri etkilediğinde, markalar sosyal medyada nasıl tepki vermeli? Gelin hep birlikte bakalım!
Markanızın sesi kulağa nasıl geliyor? Eğlenceli ve mizahi mi? Yoksa ciddi ve didaktik mi? Emoji kullanıyor musunuz? Peki, yarattığınız ses tonu doğru mu? Gelin birlikte keşfedelim! 😊
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (23 Aralık - 29 Aralık 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (16 Aralık - 22 Aralık 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Hepimiz telefonlarımıza mobil uygulamalar indiriyor ve bu uygulamaları günlük olarak sıklıkla kullanıyoruz. Bu doğru. Peki yapay zeka, hepimizin uzaktan yakından ilişkili olduğu sosyal medyayı nasıl etkiliyor? Gelin, bu sorunun cevabını birlikte arayalım.
Instagram’ın, 2023 trend raporunu açıklamasıyla ileriye yönelik stratejiler ve projeler şekillenmeye başladı. Bakalım son hız gelen 2023, 2022’den aldığı ilhamla sosyal medyaya nasıl yön verecek?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (9 Aralık - 15 Aralık 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
“İtibarın online’ı mı olurmuş?” demeyin. Her markanın kurumsal itibarını oluşturma sürecinde, sosyal mecralarda etkin bir strateji izleyerek ilerlemesi önemli bir husus. Markalar kitlelere genel olarak “en doğru, en etik ve en dürüst” marka imajını vermeye çalışırken tüm mecraların etinden sütünden yararlanıyor; devamlı değişen teknoloji ile de yeni kavramları hayatımıza katmaya devam ediyor. Gelin “online itibar” kavramının derinliklerine birlikte inelim. 😊
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (2 Aralık - 8 Aralık 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (25 Kasım - 1 Aralık 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Bir süredir yazılıp çiziliyor, konuyla ilgili konuşuluyor. Bize de her gün soruyorlar: Sosyal medyayı doğru kullanmanın bir yolu var mı? “Tek bir yolu yok.” desek de inanmıyorlar. “Yok öyle bir şey.” desek de inanmıyorlar. Demek ki hissediyorlar. Belki de haklılar... Evet, doğru! Sosyal medyayı doğru kullanmanın tek bir yolu yok. Ama yanlış yolları var.
Gündelik yaşamda sık sık karşımıza çıkan mantar panoların adeta dijitale uyarlanmış hali Pinterest, yıllardır popülerliğini kaybetmedi ve hatta gün geçtikçe daha eğlenceli hale geldi. Özellikle yeni fikirler keşfetmek isteyenler için ilham kaynağı kabul edilen Pinterest’i kullanmayan kaldı mı? Pek sanmıyoruz…
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (18 Kasım - 24 Kasım 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medyanın dinamikleri gün geçtikçe değişiyor ve yenileniyor. Dijital dünyada yapılan en ufak bir hata, büyük krizlere dönüşebiliyor. İşte bunun bir örneği olan mavi tik krizinin detaylarını sizler için derledik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (11 Kasım - 17 Kasım 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Ahtapot Sosyal Medya ekibi olarak, Darüşşafaka Cemiyeti ve WWF-Türkiye için hazırladığımız 3 proje ile 3 Felis kazandık!
Sosyal medyada takipçi kitlesini genişletmek için, takipçi ve beğeni satın almak mantıklı mı? Takipçi satın alarak hedef kitle oluşturmak güvenli mi? Sosyal medya fenomeni olmak ya da markasını öne çıkarmak isteyen herkesin aklından bu sorular mutlaka geçmiştir. Gelin, bu sorulara birlikte yanıt bulalım...
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (4 Kasım - 10 Kasım 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medya insanlar için olduğu kadar markalar için de oldukça önem arz ediyor. Dijital pazarlamanın hızla ivme kazanması sonucu markaların pazarlama stratejileri de sosyal medya mecralarını kapsar hale geldi. Markaların ürün ve hizmetlerini tanıttıkları bu mecralarda başarılı bir pazarlama süreci geçirmesinin altında yatan önemli bir etken var; nöropazarlama!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (28 Ekim - 3 Kasım 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (21 Ekim – 27 Ekim 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medya hesaplarına ilk bakışta, genellikle fazla takipçi sayısına sahip hesapların etkileşim değerlerinin de yüksek olacağı düşünülür. Bu nedenle birçok marka ve kişisel hesap sosyal medyada bot takipçi satın alarak takipçi sayısını artırmak gibi bir hataya düşüyor. Ancak durum pek de öyle değil…
Pandeminin hayatımıza girmesiyle beraber tüm hayatımızı küçük ekranlara sığdırdık ve birer dijital göçebe olduk diyebilir miyiz? Tüm dünyada neredeyse 35 milyon dijital göçebe var ve her geçen gün bu sayı artmaya devam ediyor. Peki nedir bu dijital göçebe?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (14 Ekim – 20 Ekim 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (7 Ekim – 13 Ekim 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Öncelikle en sevdiğiniz markaların Instagram’daki sayfalarına bir göz atın. Markaların kullandığı renklerin sizin sevdiğiniz renklerle uyumlu olması ve bu renklerin duygularınızı tetikleyici etkiler göstermesi tesadüf olmayacaktır. En sevdiğiniz giyim markası sadece ürün tasarımları ve rahatlığıyla değil, kullandığı renk tonlarıyla da sizi etkiler. Pastel tonları seviyorsanız ürünlerinde sıklıkla pastel tonlar kullanan markalar, vitrinlerde daha çok dikkatinizi çeker. Öyleyse renk psikolojisini yakından tanıyalım…
Her işletmenin kimliği, ruhu ve başarı dinamikleri farklı… Tıpkı bir insan gibi. Medyanın kullanım biçimi de bu farklılıklar arasında. Bazı işletmeler reklam çalışmalarını televizyon, gazete ve radyo gibi geleneksel medya kanallarından gerçekleştirirken; bazı işletmeler ise arama motoru pazarlaması (SEM), sosyal medya, blog, dijital kanallar gibi yeni medya unsurlarından maksimum düzeyde faydalanıyor. Kısaca geleneksel medya ve yeni medyayı karşılaştıralım mı?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (30 Eylül - 06 Ekim 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (23 Eylül – 29 Eylül 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medya, tüm diğer kullanım amaçlarının yanı sıra takdir edilmek ve beğenilmek gibi isteklerimizi karşılamamıza da aracı oluyor. Sosyal medyada hayatlarımızı istediğimiz gibi sergileyebiliyor, kendimizi ve yaşadıklarımızı mükemmel bir şekilde göstermeyi ya da hayatımızın iyi giden kısımlarını paylaşmayı tercih ediyoruz. Peki, sosyal medyada mükemmel bir yaşam algısı yaratmaya çalışmanın "Ördek Sendromu"na yol açtığını biliyor muydunuz?
Z kuşağı, içinde bulunduğumuz dönemde, bütün markaların ve pazarlama süreçlerinin ana hedef kitlesi haline geldi. Z kuşağı Instagram, TikTok, Twitch gibi platformlarda aktif bir şekilde yer alarak yeni akımların ortaya çıkmasına ve taktiklerin değişmesine olanak sağladı. Ancak, pazarlama ortamını ve stratejilerini değiştirecek bir başka kuşak daha var, o da alfa kuşağı… Bu kuşağı yakından tanıyalım mı?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (16 Eylül – 22 Eylül 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (9 Eylül – 15 Eylül 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Doğuşu 90’lı yıllarda olsa da dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte popülerliği artan Dijital Sanat’ı birlikte inceleyelim mi?
Hepimiz Instagram’ın inanılmaz, filtreli ve büyülü bir dünyası olduğunun farkındayız. Peki bu dünya ne kadar gerçek? Gerçekliğe hasret kaldığımız bu dönemde, popülerliğini her geçen gün artıran BeReal uygulaması bize neler sunuyor?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (2 Eylül – 8 Eylül 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (26 Ağustos – 1 Eylül 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medya raporlama metrikleri, hayata geçirdiğiniz çalışmaların değerini, etkisini ve yansımasını görmeniz açısından oldukça önemli… Peki sosyal medya raporlama metrikleri nelerdir?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (19 Ağustos – 25 Ağustos 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılında, Çanakkale Rotary Kulübü’nün düzenlediği ve dünyanın her noktasından büyük ilgi gören Çanakkale Rotary Kulübü 35. Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması’na sponsor olmanın büyük gururu içerisindeyiz.
Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlar çıktıkları ilk anlarda eğlenceliydi ve hayatımızın bir noktasında bize değer kattı. Ancak sosyal medya platformları, zamanla topluluk oluşturma ve insanları birleştirme misyonundan vazgeçip para kazanma modeline dönüştü. Tüm bu değişimlere rağmen sosyal medyanın eski güzel günlerine dönmek mümkün mü?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (12 Ağustos - 18 Ağustos 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Günümüzde girişimcilerin, projelerini başarıya taşımak isterken yaptıkları hazırlıkların, dış koşulları değerlendirmeden yalnızca iç dinamiklerle ilgili olması, projenin başarısına gölge düşürüyor. Başarıya giden yolda, sektörde yer edinen rakiplerin önüne geçebilmek adına, pazarlama faaliyetlerinin temelini oluşturan stratejik bir araştırma içine girilmesi gerekiyor.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (5 Ağustos – 11 Ağustos 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
İnsanlar var oluşlarından itibaren iletişim kurmak için çeşitli yollar aramış, kendilerini ifade etmek ve bir şeyler anlatmak için uğraşmıştır. Yüzyıllardır devam eden bu süreçte hikâye anlatıcılığı, birçok farklı etkene bağlı olarak gelişim ve değişim gösterse de yıllara kafa tutarak dijitalleşme ile birlikte evrilir, gelişir, büyür… Dijital hikaye anlatıcılığı da burada karşımıza çıkar. Bu kısımda, “Dijital hikâye anlatıcılığını kimler yapabilir?” ya da “Bu bir iş midir?” soruları zihninizde belirebilir. 😎 Sorularınızın cevabı yeni yazımızda!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (29 Temmuz – 4 Ağustos 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medya ağlarının getirdiği değişimle birlikte, kullanıcılara yönelik içerikler de doğrudan yaşam pratiği içerisine girdi. Tüketicilerin beklentileri, hayatları, ilgi alanları ve alışkanlıkları değişti. Bu değişim, marka iletişiminde ürünleri ve içerikleri pazarlarken müşteriyi odak olarak alma stratejisini beraberinde getirdi. Bu yazımızda marka iletişiminin olmazsa olmazı olan içerik pazarlamasını ele alıyoruz!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (22 Temmuz – 28 Temmuz 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her geçen gün daha da gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızdaki birçok alanın dijitalleşmesine şahitlik ediyoruz. Dijitalleşmenin bu hızlı yükselişiyle birlikte, markalar yavaş yavaş geleneksel pazarlamadan uzaklaşarak dijital pazarlama ve markalaşma yolunda ilerlemeyi tercih ediyor. Peki, nedir bu dijital markalaşma? 😊
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (15 Temmuz – 21 Temmuz 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Şirketinizi tanıtmak, web site trafiğinizi artırmak veya potansiyel müşterilerinizi etkilemek mi istiyorsunuz? Kurumsal blog sizin için iyi bir çözüm olabilir!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (8 Temmuz - 14 Temmuz 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Yüzyıllar boyunca insanlar, değişen dünyaya ayak uydurmaya çalıştı. Tüplü televizyonların bugünkü halini alması uzun zaman alsa da bu değişim gittikçe hızlandı. İnternet, gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyordu. Bu nedenle insanların internete uyum sağlaması zaman aldı. Zaman içerisinde ortaya çıkan dijital platformlarla birlikte insanlar bilgiye daha hızlı ulaşmaya başladı. Peki insanların üzerinde marka değeri yaratmanın en etkili ve güçlü yollarından biri olan sosyal medyanın dinamikleri neler?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (1 Temmuz - 7 Temmuz 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (24 Haziran – 30 Haziran 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Ünlü pazarlamacı Seth Godin’in de dediği gibi, ‘’Markanızın etrafında bir kabile inşa etmek için, sadece 1.000 gerçek hayrana ihtiyacınız var.’’ Bu gerçek hayranları, marka elçisine dönüştürmek mümkün. 😊 Müşterilerinizden birer sadık marka elçisi yaratmanın yollarını sizler için derledik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (17 Haziran – 23 Haziran 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Türkiye’deki müşteri ile Çin’deki müşterinin farklı ürünlere ilgi duyduğunun, müşterilerin ihtiyaçlarının şekillenmesinde coğrafi konumun ne denli önemli olduğunun farkındasınız öyle değil mi? 😊 Öyleyse geomarketing ile tanışma vakti!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (10 Haziran – 16 Haziran 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (3 Haziran - 9 Haziran 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (27 Mayıs - 2 Haziran 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (20 Mayıs – 26 Mayıs 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Hepimiz, günlük yaşantımızda bir markayı diğerinden ayıracak ve biz tüketicileri satın alma kararlarında belirli bir noktaya yöneltecek arayışlar içerisine giriyoruz. İşte bu noktada, markaların imdadına kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) yetişiyor. “Tam olarak kurumsal sosyal sorumluluk nedir ve markalar bu yolla imajlarını nasıl güçlendiriyor?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz… 😊 O halde sizi yazımıza bekliyoruz!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (13 Mayıs – 19 Mayıs 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medya platformlarından direkt olarak alışveriş yapabildiğimiz bu dönemlerde, biz tüketicileri alışverişe teşvik eden en önemli etkenlerden biri marka bilinirliği. Marka bilinirliğini ve satışları artırmak için bazı kurallar var. Gelin, bu kurallara birlikte bakalım!
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (6 Mayıs – 12 Mayıs 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (29 Nisan – 5 Mayıs 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Günümüzde markaların tüm faaliyetlerinin merkezi tüketici oldu desek yanılıyor olmayız. Sosyal medyanın aktif iş hayatında kendine yer bulmasıyla birlikte tüketici profili de oldukça değişti. Durum böyle olunca, markaların tüketiciyi iyi tanıması ve onların gözünde iyi bir algı oluşturması önem kazandı. Bir markanın kullanıcı gözündeki imajı, o şirketin büyümesi ya da zarar görmesi gibi durumlara yol açabilir. Bu nedenle şirketlerin marka imajı konusunda dikkatli ve hassas olmaları oldukça önemli. Peki nedir bu marka imajı denilen şey?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (22 Nisan – 28 Nisan 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Artık sadece ürün yorumlarından ya da ürünü search’leyerek değil, herhangi bir sosyal mecrada ürün deneyimlerine sık sık maruz kalıyor; hatta yeni tabirle influence edilip ürünü satın almaya yönlendiriliyoruz. Madem kullanıcı deneyimi yeni bir para kazanma alanı oluşturacak kadar önemli, o halde bir de hep birlikte kullanıcı deneyiminin ne olduğunu ve neden bu kadar önemli olduğunu inceleyelim...
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (15 Nisan – 21 Nisan 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Sosyal medyanın dinamikleri günden güne değişiyor. Bir zamanlar kalemimizde olan güç zamanla yerini görsel dünyaya bıraktı derken şimdilerde yavaş yavaş değişen yepyeni bir dönem söz konusu. Yazıyı güçlendirdik, fotoğraf ve video ile görüntüyü güçlendirdik, şimdi sıra podcast’lerle sesimizi güçlendirmekte. 😎 Son yıllarda hızla popülerleşen, markaları adeta dile getiren podcast yayıncılığı hakkında biraz konuşalım…
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya İle Dijital Gündem”de bu hafta (8 Nisan – 14 Nisan 2022) yine hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya İle Dijital Gündem”de bu hafta (1 Nisan – 7 Nisan 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital ve teknoloji odaklı öne çıkan haberler yer aldı.
Dijital pazarlama ve marka yönetimi/iletişimi kavramlarının bir bütün olarak uygulanmasını temsil eden, yeni nesil bir kavram olarak sosyal bilimler ve iletişim literatüründe yer edinen dijital markalaşma ile ilgili en merak edilen soruyu yanıtladık: Dijital markalaşma nedir? Niye önemlidir?
Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya İle Dijital Gündem”de bu hafta (26 Mart – 31 Mart 2022) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital ve teknoloji odaklı öne çıkan haberler yer aldı.
“Ahtapot Sosyal Medya İle Dijital Gündem”de bu hafta (19 Mart – 25 Mart 2022) yine dünya ve Türkiye gündemindeki teknoloji ve dijital odaklı birçok önemli habere yer verdik.
Sosyal medya, kadınların ve marjinalleştirilmiş grupların seslerini duyurmak için kullandıkları bir ifade aracı olarak kabul ediliyor. Platform, her ne kadar ifade alanı yaratmak gibi önemli bir misyona ve güce sahip olsa da, yaratılan bu özgür ifade alanı birtakım olumsuzluklara da kapı açıyor.
Merhaba ajansımızın gelecekteki Grafik Tasarım Stajyeri!
Keskin renkler, mutlu bulutlar veya çarpık tipografiler – gelin birlikte 2022’ye hâkim olacak 5 trende göz atalım.
Her yıl tüm dünyada coşku ve özenle kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, klasik hediyeler çiçek, parfüm ya da giysi alışverişinin ötesine geçerek yılın merakla beklenen en önemli online indirim festivallerinden birine dönüştü.
Dijital pazarlamanın vazgeçilmez ayaklarından biri olan SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) markalar için aslında hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir önem taşıyor. Birçok marka süreçlerini bu şekilde ilerletirken, bazı markalar ise bu konuda hızlı adımlar atmayabiliyor. Fakat arama motoru optimizasyonunun gücü aslında düşündüğümüzden çok daha büyük.
Neredeyse onsuz yaşayamayacak hale geldiğimiz sosyal medya, her geçen gün artan bir ivmeyle kullanıcıları kendisine bağlamaya devam ediyor. Bazı tahminlere göre günde yaklaşık 80 kez veya her 12 dakikada bir telefonlarımızı kontrol ediyoruz ve bu sürenin büyük bir kısmını Facebook, Instagram, Snapchat ve diğer sosyal medya mecralarıyla etkileşim kurmak için harcıyoruz.
Küresel ısınmanın etkilerini her geçen gün daha da hissederken günümüzde bu süreç “iklim krizi” olarak adlandırılmaya başlandı. Yaşanan doğal afetler, mevsim değişiklikleri, aşırı hava olayları, kuraklık gibi gündemler kişisel yaşantımızı etkilediği kadar sosyal medya içeriklerini de etkiledi. Sosyal medya araçlığıyla da içerisinde bulunduğumuz kriz durumunun etkileri ve neler yapabileceğimiz fazlasıyla konuşulmaya, tartışılmaya başlandı.
Dijital dönüşümün büyük-küçük demeden bütün insanları ve işletmeleri çevrelediği bir zamanda yaşıyoruz. Her ne kadar dijital dönüşüm kavramı genel olarak büyük şirketlere yakıştırılsa da, müşteri davranışlarının değişmeye başladığı her noktanın önemi büyük.
Youtube’da hedef kitle konusunda çok şanslı olabileceğiniz, geniş kitlelere ulaşabileceğiniz bir dünyanız var. Youtube reklamlarının geleneksel alışveriş alışkanlıkları üzerinde dahi büyük bir etkisi var. Bir çoğumuz “mağazada beğenip almak için sıra bekleyeceğime online alırım!” diye düşünürken, artırılmış gerçeklik teknolojisinden faydalanan markaların artmasıyla beraber tamamen online alışverişe yöneldik.
Teknoloji ve dijitalleşme çok hızlı bir şekilde büyüyüp gelişirken sosyal medyada hemen her gün yeni trendler karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda git gide artan sosyal medya kullanım oranlarıyla birlikte tüm markaların gözde pazarlama stratejisi haline gelen dijital pazarlama da ivme kazanarak ciddi bir gelişim ve dönüşüm geçiriyor. Peki, bu dönüşüm ile 2022'de bizi bekleyen dijital pazarlama trendleri neler?
Çoğu marka, yılbaşı dönemine özel kampanyalar, satış stratejileri ya da yeni ürünler piyasaya sürerek giriyor. Haliyle, senenin kapanışında satış adetleri ve ciroyu artırmak adına kullanılabilecek bu pazarlama ve satış stratejileri, sene sonu hedeflerini tutturmak ve eski stokları eritmek için de önemli adımlardan biri haline geliyor. Peki, ne gibi pazarlama stratejileriyle daha fazla satış yapabileceğinizi biliyor musunuz?
Instagram kullanan herkesin karşına en az bir kere Instagram çekilişi postu çıkmıştır. Organik büyüme ve takipçi artırma metotlarından biri olan Instagram çekilişleri, marka bilinirliğini artıran önemli bir pazarlama metodu artık. Daha çok işletme hesapları tarafından tercih edilen çekilişler, kullanıcılar tarafından çokça rağbet görüyor; markaların hem takipçileriyle etkileşime geçmesini hem de takipçilerinin gözünde sempati kazanmasını sağlıyor.
Pandeminin de etkisiyle dijital dönüşüm yaşayan dünyamızda pek çok sektörün yanı sıra sanat sektörü de tüketicilerin tercihleriyle dijitalleşmeye başladı. Son zamanlarda üretilen sanat eserleri, NFT olarak Bitcoin’i var eden Blockchain alt yapısına bağlanıyor. Böylece sanat eserlerinin taklit edilme riski minimuma iniyor, hem sanatçıların eserleri korunuyor hem de eserler yüksek meblağlara satılıyor. Belki de bu, küresel ölçekte güvenin kırıldığı bir devir için ideal alışveriş metodu olabilir.
Teknolojik gelişmeler arasında son zamanların en popüler konularından biri olan metaverse ya da metaevren, gerçek dünya ile sanal dünyanın iç içe geçtiği bilim kurgu evrenlerinden alışkın olduğumuz hem heyecan verici hem de ürpertici bir fikre işaret ediyor.
B2B özelinde konuşursak terim, en genel anlamıyla şirketlerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri tüm pazarlama veya satış uygulamalarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu durumda hitap ettikleri hedef kitlelerin farklılaştığını söyleyebiliriz. Biri doğrudan tüketiciye hitap ederken diğeri firmalar arası etkileşimi ifade etmektedir. Doğal olarak hedef kitleleriyle ayrışan bu iki terimin pazarlama stratejileri de birbirinden farklı olacak, pazarlama dili de farklılık gösterecektir.
3 kalbimiz ve 8 kolumuzla bu ödülü almanın gururu içindeyiz!
Sosyal medya reklamlarında başarılı olmayı etkileyen en önemli faktörlerden biri hedef kitledir. Hedef kitle seçimi verdiğiniz reklamları hangi kullanıcıların göreceğini belirler. Hedef kitle belirlerken birçok yanlış yapılır. Bu yazımızda bu yanlışlardan bahsedeceğiz.
Ve evet, 10 binden az takipçisi olanlara bile! Doğru duydunuz! Pek çok küçük işletme, marka ve içerik oluşturucunun beklediği an geldi.
Teknolojinin ilerlemesi ile insanların alışkanlıkları da gitgide değişiyor. Buradan bakılırsa e-spor’un ileride geleneksel sporu bile geçme potansiyeli var gibi görünüyor. Peki e-spor nedir, her oynanan sanal oyuna e-spor demek mümkün mü?
Hangi dilde kullanırsanız kullanın aynı anlama çıkan bir terim ve günümüzün vazgeçilmezi…
Son günlerde adını sıkça duyduğumuz kavramlardan biri de X,Y ve Z kuşağı… 1965-1980 arası nesil X kuşağı, 1980-1999 arası nesil Y kuşağı, 2000’den sonra teknoloji ve yeni nesil uygulama odaklı yetişen jenerasyon ise Z kuşağı olarak adlandırılıyor.
Hatırlar mısınız sevdiğiniz radyo programlarını dinlemek için sevdiklerinizle bir araya geldiğiniz günleri? Sizler için hazırladığımız yeni yazımızda yeniden popüler olan sesli yayınları, yani podcast’leri A’dan Z’ye ele alıyoruz.
200’den fazla ülkeden 774 milyondan fazla kullanıcısıyla LinkedIn, profesyonel ağınızı geliştirmek ve işinizi büyütmek için en etkili sosyal medya kanallarından biri. Diğer mecralardan farklı bir yerde duran bu profesyonel sosyal ağı en etkin biçimde kullanmanız için, LinkedIn algoritmasına dair bilmeniz gereken 5 altın kuralı sizlerle paylaşıyoruz.
Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu Instagram, Reels özelliği ile Tiktok’a benzetilse de aralarında pek çok fark bulunuyor. Yeni özellikleriyle her geçen gün gelişmeye devam eden Instagram, Reels özelliği ile kullanıcılarının keyifli vakit geçirmesini hedefliyor.
1.2 milyar aktif kullanıcısı ile en popülerler sosyal mecralardan biri olan TikTok’a ilgi her geçen gün artıyor. Peki, hem sıra dışı içerikleri hem de hızlı büyümesiyle uzun süredir gündemdeki yerini koruyan Tiktok’ta varlığınızı başarılı şekilde nasıl yönetirsiniz?
Merhaba ajansımızın gelecekteki sosyal medya uzmanı!
Ülkemizde pek çok marka tarafından önemi halen anlaşılmamış olan Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), markanın faaliyet gösterdiği toplumun hassas konularına dikkat çekmek, çözüm bekleyen problemler ile ilgili farkındalık yaratmak ve bu problemlere çözümler bulmak adına gerçekleştirilen projeler ve geliştirilen stratejilerdir.
Vakit kaybetmeden tanışalım, önce online sonra yüz yüze buluşalım.
Küçük bir çiçekçi dükkanınız veya birçok şehirde satış yapan bir zincir mağazanız olabilir, işletmeniz ne olursa olsun, Facebook ve Instagram’da reklam vermek, hedef kitlenize ulaşmak için en etkili yollardan biridir. Daha önce Facebook ve Instagram’da hiç reklam vermemiş bile olsanız, işletme sayfanızı kurduktan ve Instagram hesabınızı işletme hesabına bağladıktan sonra Facebook Ads Manager üzerinden reklam hesabınızı kurarak kısa sürede reklam vermeye başlayabilirsiniz. Tabii ki reklam vermeye başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı konular var, gelin ilk reklamınızı vermeden önce bu konuların üzerinden geçelim.
Sosyal medyadaki etkileşimin markaların başarısını belirlediği bir dönemdeyiz. Bu nedenle, değerli bir markanın sosyal medya hesapları olması tek başına yeterli değil; bu hesapları etkin ve trendlere uygun biçimde kullanması da gerekiyor. Peki, dijitalleşmenin ivme kazandığı 2021 yılında Instagram’daki takipçi kitlenizi büyütmeyi nasıl sağlarsınız?
Günümüzün en önemli kitle iletişim araçları olan sosyal medya platformları; farklı farklı seçenekleriyle ve dünya genelinde 3 milyardan fazla kişinin sosyal medya hesabının bulunmasıyla hayatımızda fazlasıyla yer kaplamaktadır.
2020 yılında kazandığımız konkurlar ve mevcut markalarımız için sürdürdüğümüz iletişim ile adımızdan sıkça söz ettirirken, 2021’e de oldukça hızlı bir giriş yaparak 12 değerli markayla daha el sıkıştık.
Görseller, sosyal medya pazarlama ağı için en önemli unsurlardan biri olup, sosyal mecraların güncellemelerine göre düzenli olarak değişime uğramaktadır. Görsel içerikleri önerilen boyutlandırmalara uygun olarak hazırlamak küçük bir detay gibi görünse de, içerik etkileşimi açısından çok önemli bir yer tutar. Yüksek kaliteli ve doğru boyutlu görseller kullanmak, gönderilerinizin görüntülenme oranını artırarak, insanları etkileşim kurmaya ikna edebilir. Dolayısıyla, ister kurumsal ister kişisel hesaplarınız olsun doğru boyutla hazırlayacağınız yüksek kaliteli görseller sizi her zaman en iyi sonuca taşıyacaktır.
LinkedIn, 200 ülke ve bölgede 730 milyon üyeye sahip dünyanın en büyük profesyonel sosyal iletişim ağıdır. Artık hepimiz LinkedIn’de çok daha fazla zaman geçiriyoruz ve geçirdiğimiz bu zamanı verimli hale getirmek için LinkedIn’i kullanırken birçok konuyu göz önünde bulundurmak gerektiğini biliyoruz. Gelin, bu konuyla ilgili ipuçlarına birlikte göz atalım…
Hazır olun kulağınızdan düşmeyecek bir mecraya giriyorsunuz! İçeriye davetiyeyle girilen, kapısında sıra oluşan bu mecra belli ki önümüzdeki süreçte sosyal medyanın dengelerini değiştirecek!
Sosyal Medya 101 yazı dizimizin son bölümünde, en kaliteli video içeriklerini nasıl üreteceğini öğrenmek isteyenler için YouTube var!
Sosyal Medya 101 yazı dizimizin bu haftaki bölümünde, sosyal medyada eğlence arayanlar için TikTok var!
Sosyal Medya 101 yazı dizimizin bu haftaki bölümünde diğer mecralara göre biraz daha kurumsal bir mecra olan LinkedIn var!
Sosyal Medya 101 yazı dizimizin bu haftaki bölümünde özellikleri arasına günden güne yenilikler ekleyen Instagram var!
Sosyal Medya 101 yazı dizimizin bu haftaki bölümünde en popüler sosyal ağlardan biri olan Twitter var!
Hepimiz gündelik hayatımızda sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyoruz. Önceden bu kadar yaygın olmayan sosyal medya mecralarını kullanma seviyemiz öyle boyutlara geldi ki tüm hayatımız bu platformlar üzerinden belirlenir oldu.
Güzel bir günün akşamına doğru hiçbir derdiniz yokken huzur içinde kahvenizi yudumluyorsunuz. Suratınızda günü sorunsuz bir şekilde bitirmiş olmanın mutluluğundan gelen bir tebessüm var. Gün batımının eşsiz görüntüsüne kuş sesleri eşlik ediyor. Bu anın huzuru ancak bir şarkıyla tamamlanabilir.
Ahtapot Sosyal Medya olarak geçtiğimiz günlerde bir stajyer ilanı yayınladık ve beklediğimizin çok üstünde bir taleple karşılaştık. Tamamen organik yayılım gösteren ilanımıza bir hafta gibi kısa bir sürede 1000’e yakın genç tarafından başvuru yapıldı.
Mart ayından bu yana tüm dünya, alışkanlıklarını, rutinlerini, iletişim biçimlerini, işlerini, çalışma şekillerini, sosyal ilişkilerini değiştirmek zorunda kaldığı bir dönemden geçiyor. Biz de Ahtapot Sosyal Medya olarak ilk günden beri bu zorlu dönemin üstesinden gelmek için yapmamız gereken tek bir şey olduğunu biliyorduk: İşimize sekiz koldan sarılmak!
Dünya üzerinde 680 milyon kullanıcı sayısına ulaşarak popülerliğini artırmaya devam eden LinkedIn, sosyal bir iş platformudur. İş dünyasında sosyalleşmek veya kendi markasını yaratmak isteyen birçok kişi öncelikli olarak LinkedIn’i kullanmayı tercih ediyor.
Pandemi süresince Facebook, Coronavirüs Bilgi Merkezi’ni kurarak kullanıcıları yanlış yönlendiren içeriklerden korumak, global düzeyde pandemiyle mücadele sürecine katkı koyabilmek ve kullanıcıların paniğe kapılmadan bilinçli hareket edebilmesini sağlamak amacıyla büyük bir adım atmıştı.
Son yıllarda eskiden çok da bilmediğimiz veya bilsek de önemini anlamadığımız bir kavram hayatımıza girdi; sürdürülebilirlik…
Pek çok ülkede kullanıma açılan Instagram Shop özelliği nihayet ülkemizde de kullanılır duruma geldi. Peki, markanızın dijitaldeki ürün pazarlamasını Instagram’da, Instagram Shop özelliğini kullanarak yapmaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise sizi yazımızı okumaya davet ediyoruz.
Türkiye’de hayatımızı etkileyecek dönem 7 Nisan 2016 tarihinde başladı. Peki, bu tarihte ne oldu? Kişisel Verilerin Korunması Kanunu resmileştirilerek yürürlüğe girdi. Hepimizin KVKK olarak bildiği bu kanun hakkındaki tüm detayları blog yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.
Günlük erişimi Türkiye’de 1 milyondan fazla olan Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik yeni yükümlülük ve yaptırımlar getiren kanun teklifi 29 Temmuz Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nun onayından geçerek yasalaştı. Peki, “7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” sosyal ağlara ne gibi düzenlemeler getirdi?
Kurban Bayramı'nda da Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi tebrikleri dijital ortamdan kabul edeceğiz. Sevdiklerimizi arayarak bayramlarını kutlayacağımız, sosyal mesafeye mümkün mertebe dikkat edeceğimiz bir bayram daha kapıda. Neyse ki bir önceki bayramın ardından konuya çok da yabancı değiliz. Her ne kadar uzaktan uzağa bayram kutlamak hiçbirimizin içine sinmese de sevdiklerimizin sağlığını ve güvenliğini gözetmemiz çok önemli. Bayram sevincinin hüsranla sonuçlanmaması için herkes bilinçli hareket etmek durumunda.
Özgecan Aslan, Ceren Özdemir, Güleda Cankel, Burcu Çiftçi, Ayşegül Aktürk, Sare Gök, Zeynep Şenpınar ve binlerce isim… Hepsinin ortak bir noktası var; cinayet! Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, devamlı olarak hayattan koparılan kadınların isimlerini paylaşıyor, listelerini güncelliyor ve onlar için adalet istiyor.
Markaların sosyal medya çalışmalarında raporlamanın çok önemli bir yeri var. En az içerik kalitesi, iletişim stratejisi, proaktif hesap yönetimi ve moderasyon kadar! Çünkü raporlar, yapılan tüm çalışmaların ölçümlenmesi, değerlendirilmesi ve yeni stratejilerin, yeni yol haritalarının belirlenmesi için en güvenilir verileri sunuyor. Yani kısacası her raporda, elinizde altın değerinde bir reçete oluyor. Tabii okumasını, yorumlamasını, çıkarımda bulunmasını bilene…
Bildiğiniz gibi dünyada sosyal medya kullanımı her geçen gün baş döndürücü bir hızla artmaya devam ediyor. Şirketler sosyal medyada profesyonel bir biçimde var olabilmek ve burada yer alan hedef kitlelerine ulaşmak için, dijital reklamlara ve sosyal medya platformlarında yer alacak içeriklerine daha çok bütçe ve kaynak ayırmaya devam ediyor.
2006 yılında hayatımıza giren ve 2013'te en çok ziyaret edilen ilk 10 site arasına adını yazdıran Twitter'ın pek bilinmeyen özelliklerinden bahsediyoruz yeni yazımızda.
Facebook, Twitter ya da Instagram’a ilk kayıt olduğunuz zamanı hatırlıyor musunuz? Amacınız okul arkadaşınızı bulmak, oyun oynamak, birkaç fotoğraf paylaşmak ve biraz eğlenmekti. Sanırım kurucuları da ilk aşamada amacın bunlar olmasını istemişti. Fakat kısa bir sürede bu iş öyle büyüdü ki artık hak sahibi olanları milyarder eden, markaların kendini gösterdiği ve insanların büyük vaktini ayırdığı bir yer oldu. Öyle ki artık “haber atlatma”yı artık gazeteciler değil insanlar yapıyor, dünyanın herhangi bir yerinde neler olduğunu öğrenmek için insanlar ona başvuruyordu.
Malumunuz artık dijital bir dünyada yaşıyoruz ve boş zamanlarımızın önemli bir kısmını bu dijital dünyanın en büyük ve en önemli gerçeği olan sosyal medyada geçiriyoruz. Tabii markalar da sosyal medyanın bu gücünün bilincinde ve marka bilinirliklerini artırabilmek için bu mecraları daha efektif kullanmaya çalışıyorlar. Peki, bir markayı sosyal medyada etkin bir şekilde tanıtabilmek için nelere dikkat etmeli? Oldukça sık karşılaştığımız bu soruya cevaben yolunuzu aydınlatacağını düşündüğümüz birkaç önemli tüyomuzu sizlerle paylaşmak istedik, gelin hep birlikte bir göz atalım!
Covid19’un ilk dalgası etkisini hafifletmeye başlamışken, yaklaşık olarak sene başından beri içinden geçmekte olduğumuz pandemi sürecine dair detaylı analizler yapmak mümkün hale geldi. Alışkanlıklarımızı, yaşam pratiklerimizi baştan aşağı değiştirdiğimiz bu zorlu süreç her şeyi olduğu gibi sosyal medyayı ve dijital dünyayı kullanım dinamiklerimizi de etkiledi.
Hayatımızı kökünden değiştiren ve gelecek dönemdeki dünya düzenini büyük ölçüde etkileyecek bir dönemden geçiyoruz: Koronavirüs Dönemi
Koronavirüs ile mücadele sürecinde beslenme, temizlik ve iş alışkanlıklarımızla birlikte, sosyal medyada, dijital dünyada takip ettiğimiz, kendimize örnek aldığımız rol modellerimiz de değişti. Özellikle, paylaştıkları içeriklerde şaşalı hayatlarını göz önüne serip bunaldıklarını söyleyen ve gösterişli hayatlarını yaşarken “olumlu düşünün, şunu yapın, bunu yapmayın” diyen ünlüler, takipçilerinin gözünde antipatikleşti.
Sosyal medyada çeşitli özelliklere sahip kullanıcı profilleri var. Hepsinin mecraları kullanım amacı, nitelikleri ve iletişim dilleri farklı. Malum, markalar sık sık hedef kitle analizleri yaparlar ve sosyal medyada da bu analizlerin sonuçlarına göre bir iletişim stratejisi belirlerler. Ancak geneli düşündüğümüzde, hedef kitle içinde olsun ya da olmasın, tüm kullanıcı profillerini ve bu profil özelliklerine sahip grupları yakından tanımak gerekiyor. İşte başlık başlık sosyal medyada kullanıcı profilleri ve özellikleri…
Önemi ve kullanıcı sayısı günden güne artmaya devam eden LinkedIn platformu takipçilerine ve her alandaki profesyonellere yeni fırsatlar sunmaya devam ediyor.
Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu dönemde, virüslerin yayılması anlamına gelen “viral” kelimesini çok fazla duymak istemeyeceğinizi az çok tahmin edebiliyoruz. Ama gelin, bu kelimeyi reklamcılık tabiri olarak ele alalım ve özellikle sosyal medyadaki etkilerinden bahsedelim.
Sosyal medyada birçok markanın ortak hedefi sevilen bir marka olmak ve takipçilerinin/müşterilerin kalbini kazanmak. Ancak bu her zaman kolay olmuyor. Doğru bir iletişim stratejisi geliştirmek ve doğru hamleler yapmak gerekiyor.
Kaç gündür evlerinizdesiniz? Bu kaçıncı sokağa çıkma yasağı? Hala sayıyor musunuz yoksa çoktan saymayı bıraktınız mı? Haberleri aynı heyecanla takip ediyor musunuz yoksa bu duruma alıştınız mı?
Covid-19 salgını sebebiyle zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmadığımız, sosyal izolasyona dikkat ettiğimiz şu günlerde, en büyük eğlencelerimizden biri haline gelen sosyal medya canlı yayınları, her gün milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor. Ünlü müzisyenlerin canlı yayın konserleri, sosyal medya fenomenlerinin konukları ile yaptığı sohbetler, trainer’ların egzersiz yayınları, eğitimler ve çok daha fazlası var canlı yayınlarda. Tabii markalar da bu dönemde hedef kitlesine ulaşmak için sıklıkla canlı yayınlar yapıyor. Peki, bolca etkileşim getirecek sosyal medya canlı yayınları yapmak için nelere dikkat edilmeli? Gelin birlikte ele alalım…
Araştırmalar gösteriyor ki salgın sürecinde kuşakların medya tüketim alışkanlıkları değişime uğruyor. Haliyle bu süreçte markalar da hedef kitlelerine seslenmek için yeni iletişim stratejileri geliştiriyor. Peki, hangi kuşak, hangi mecralara ve içeriklere daha fazla ilgi gösteriyor, gelin beraber inceleyelim.
Şu an yaşadığımız çağda her yerden reklam ve promosyon bombardımanına tutulduğumuzu göz önüne alırsak, markaların bu yoğun rekabette marka sadakatini sağlamalarının ne kadar zor olduğunu söyleyebiliriz.
COVID-19 salgını tüm dünyada hayatı durma noktasına getirdi. Pandemi sürecinde markaların hedef kitleleriyle olan iletişimi de değişiklik göstermeye başladı. İşte tam da bu noktada Twitter, markalara kontrolü nasıl ellerinde tutacaklarına dair bazı ipuçları sağlama yoluna gitti.
Ülkemizde ve dünyada yaşanan COVID-19 adıyla bilinen Koronavirüs salgını ile birlikte dijital iletişimin büyük – küçük tüm markalar için nasıl bir hal aldığını göstermek ve nasıl yapılması gerektiğini örneklerle anlatmak istedik. Öğrencilerin uzaktan eğitimi, çalışanların ise home office modelini denediği bu süreçte bakalım dijital dünyada neler yaşanıyor.
Hiç kahraman olmak istediniz mi? Bir hayat kurtarmak sizin bütün hayatınızı nasıl değiştirir? Peki ya dünyayı kurtarmak…
Hayatımızın en büyük odak noktası haline gelen sosyal medya mecraları, günümüzde eğlenceden haber kaynağına kadar uzanan birçok alanda kullanılıyor. Mecralar, kendilerine en uygun alanı sahipleniyor ve bu noktada kullanıcılara da kendi isteklerine en uygun sosyal medya mecrasını seçmek kalıyor.
LinkedIn dünya üzerinde 675 milyondan fazla kullanıcıya sahip özellikle profesyonel iş yaşamı ve B2B pazarlamacıları için önemli bir sosyal ağ.
Yeni markalarımız için kurduğumuz yeni takımda yer alacak tecrübeli ekip arkadaşları arıyoruz!
Influencer marketing dünyası gelişmeye ve genişlemeye devam ederken, markaların ve influencer’ların her zamankinden daha yaratıcı, iddialı ve geniş kitlelere ulaşma potansiyeline sahip içerikler üretiyor olmalarına hem seviniyor hem de gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
We Are Social 2020 raporunda sosyal ağ kullanımından mobil ödemelere, e-ticaret pazarlamasından sosyal medya reklam harcamalarına kadar global olarak birçok detaylı ölçüm yer alıyor. Gelin bu detaylı rapor üzerinden internet ve sosyal medya kullanımında Türkiye'nin öne çıkan verilerini birlikte inceleyelim.
Bugünlerde bir etkinliği tanıtmaya çalışıyorsanız sosyal medya olmazsa olmazlarınız arasında yer almalı. Sosyal medya sayesinde daha geniş bir kitle tarafından bilinirliğe, bağlantıya ve katılıma ulaşırsınız.
Rakipleriniz her geçen gün hitap ettiği kitleyi artırıyor ve adını daha fazla duyuruyor. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyor ve beğeni alıyor. Fakat siz ne kadar çabalasanız da bir arpa boyu yol alamıyorsunuz. Peki, sorun nerede? Öne geçmek için neler yapmalısınız? Sizin onlardan neyiniz eksik?
Deloitte Global Mobil Kullanıcı Anketi 2019 sonuçlarına göre günlük cihaz kullanım sıklıkları göz önüne alındığında, akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayar ilk üç sırada yer alıyor. Peki hayatımızın merkezindeki bu cihazlarda neler yapıyoruz?
Instagram Alışveriş, Instagram’daki e-ticaret markalarının ürünlerini kolaylıkla tanıtmasını ve satmasını sağlayan, son derece popüler bir özellik. Bununla ilgili bilmeniz gereken ilk şeyse, Instagram Alışveriş özelliğinin tüm dünyada aktif olmadığı. Özellik şu anda bazı ülkelerde aktif, bazılarında ise kısmi olarak aktif durumda. Türkiye de kısmi olarak aktif olan ülkeler arasında. Özelliği kullanabilmeniz için önce birtakım şartları yerine getirmeniz ve onay almanız gerekiyor.
Sosyal medyanın temelinde hikaye anlatmak yer alıyor. İsterseniz sınırsız bir bütçeniz, sayısız olanağınız ve profesyonel yatırımınız olsun, ulaşmak istediğiniz hedef kitleye mesajınızı doğru iletemiyorsanız yani hikayenizi etkileyici, samimi ve akılda kalıcı bir biçimde aktaramıyorsanız üzgünüz ama bütün emeğinizi boşa harcıyorsunuz.
Pazarlama literatürüne 80’li yıllarda giriş yapan “yeşil pazarlama” kavramına baktığımızda, geri dönüştürülebilen ve korunabilen ürünler üretmek amacıyla yola çıkan firmaların, üretim ve hatta tüketimin her aşamasında “sürdürülebilirlik” ilkesini benimsedikleri bir pazarlama yöntemi olarak tanımlanıyor. Doğal kaynaklarımızın tükenme noktasına gelmesi, iklim değişiklikleri ve artan doğal afetler yeşil pazarlama kavramını günümüzde popüler bir hale getiriyor.
Uluslararası medya kuruluşu SPI International, Türkiye’de seçkin yayın platformlarında izleyicilerin karşısına çıkan FilmBox TV kanalının dijital iletişim çalışmaları için Ahtapot Sosyal Medya’yı tercih etti.
2020 yılında sosyal medyanın nasıl olacağıyla ilgili tahminlerde bulunmak için öncelikle son birkaç yıldır sosyal medyada neler olup bittiğini anlamamız çok önemli. Bunun için de sosyal medyada yapılan testleri, getirilen yasakları, değiştirilen düzenlemeleri vb. hesaba katmalıyız.
2019’u geride bırakırken markaların yıl sonu değerlendirmeleri başladı. Bütçeler, büyüme oranları, hedefler ne kadar yaklaşıldığı… Peki dijital dünyadaki durumunuzu değerlendirdiniz mi? Gelin neler yaptınız ve yeni yılda neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.
2020’ye sayılı günler kala 2019’a hızlıca bir göz atarak sosyal medya trendlerini ve datalarını inceleyelim!
2019’un sonuna doğru yaklaşırken 2020 yılında dijital pazarlama alanında yaşanacak gelişmeleri merakla bekliyoruz. Dijital dünyada her yıl karşımıza farklı bir yenilik çıkıyor ve bu dinamik yapı sürekli olarak devam ediyor. 2019’da dijitalde gördüklerimizden yola çıkarak 2020’de de popülerliğini koruyacak pazarlama tekniklerine bir göz atalım…
Marka bilinirliğini artırmada, ürün/hizmet için talep yaratmada ve bu talebi satışa dönüştürmede oldukça büyük etkisi bulunan Facebook reklamlarına sınırlama geliyor.
Sosyal medya hayatımıza girdiğinden beri markalar/firmalar gerek organik içeriklerle gerek sponsorlu içeriklerle, takipçilerine ve potansiyel müşterilerine ulaşmak için var güçleriyle emek, para ve zaman harcıyorlar. Çoğu markanın bu çabası ise hatalı dijital pazarlama stratejileri, yanlış hedef kitle veya yanlış mecra kullanımı nedeniyle heba oluyor.
Sosyal medya devi Facebook yeni ödeme sistemi Facebook Pay’i duyurdu! The Verge'de yer alan habere göre, Facebook Pay’den Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp üzerinden yararlanmak mümkün olacak.
Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp’a reklamların geleceği söylentisi uzun zamandır devam ediyor. Sadece bir mesajlaşma uygulaması olmaktan çıkıp bir sosyal mecraya dönüşen Whatsapp’tan ilk reklam haberleri geldi.
Çağı yakalayalım, trendlere uyum sağlayalım ve markamıza yeni bir soluk getirelim diye düşünüyor, bunun için çeşitli girişimlerde bulunuyor olabilirsiniz. Bu süreçte mutlaka alınıza sosyal medyada yer almak gelmiştir ya da çevrenizde bu yönde tavsiyeler almışsınızdır. Eğer hala bir sosyal medya hesabınız yoksa büyük ihtimalle sektörünüzün buna uygun olmadığını düşünüyorsunuz. Fakat bu büyük bir yanılgı. Sosyal medyanın renkli dünyasına uyum sağlamak aslında hiç de zor değil.
Günümüzde sosyal medya video içeriklerin popülerliği artarak devam ediyor. Video içerikler, sosyal medyanın en çok etkileşim alan içeriklerini oluşturuyor. Animoto firmasının yapmış olduğu anket, video içerikler ile ilgili birçok gerçek veriyi bize sunuyor. 100 tüketici ve 500 pazarlama uzmanı ile yapılan anketin sonuçlarına baktığımızda video içerikler ile ilgii farklı platformlarda farklı oranlar ve etkiler görüyoruz.
Periscope ile hayatımıza giren mobil canlı yayın trendi, sosyal medya iletişimi yapan markalar için önemini her geçen gün artırıyor. İlk dönemlerinde ağırlıklı olarak haber değeri taşıyan anlarda faydalanılan canlı yayınlar, şimdilerde gündelik hayat içerisinde de kullanılıyor.
Facebook’un yıllar içinde haber akışının algoritmasını markalar için olumsuz anlamda değiştirmesi ve paylaşılan içeriklerin organik erişimini düşürmesi, marka ve firmalarla beraber reklam ajanlarını farklı arayışlara itmeye zorluyor. Üzerinde emek harcadığınız içeriklerinizin takipçi kitlenizin belki %90’ına gösterilmediğini veya karşılarına çıkmadığını söylersek abartmış olmayız.
Apple, 2018 yılında çıkardığı Iphone X ile gelişmiş yüz tanıma teknolojisini kullanmaya başlamış, Memoji özelliğini de sadece Iphone X kullanıcılarına özel açmıştı. Geçtiğimiz günlerde gelen yeni güncelleme IOS 13 ile birlikte bu eğlenceli özelliği tüm Iphone kullanıcılarına sunuldu. Güncellemeden önce sadece mesaj bölümünde kullanılan Memoji şu an daha geniş bir kullanım alanına sahip.
Sosyal medyanın güç kazanmasıyla ortaya çıkan ve her geçen gün önem kazanan influencer’lar, aslında sosyal medyada belirli bir gücü ve popülerliği elinde tutan, takipçilerini etkileme özelliğine sahip kişiler. Sosyal medyanın otoriteleri kabul edilen bu ‘etki sahibi’ insanların profillerini yakından tanımak için bir sınıflandırma yapmakta fayda var.
Sosyal medyada kullanıcı sayısı gün geçtikçe artıyor ve şu an milyarlarca kullanıcı olduğu söylemek yanlış olmaz. Bu kadar hızla büyüyen bir mecrada hala yoksanız rakiplerinizden geride kalmış olabilirsiniz. Unutmayın hedef kitleniz artık online mecralarda ve onları yakalamak için sizin de günceli takip etmeniz gerekiyor.
Gündemi takip etmek, markalarla iletişim kurmak veya sadece video izleyip gülmek için hepimizin günde en az bir kere aktif olduğu mecra: Twitter! Peki, Twitter hesabınızı tamamen ilgi alanlarınıza göre özelleştirmenin yollarını biliyor musunuz?
Günümüzde emojiler herkes tarafından kullanılan bir iletişim aracı haline geldi. Emoji kullanıcıları emojilerin konuşmaları daha eğlenceli hale getirdiğine ve samimi bir iletişim dili oluşturduğuna inanıyor. Çoğu insan farklı ve kapsamlı emojilerin artık hayatımıza katılması gerektiğini düşünüyor.
Türkiye’de 44 yıldır doğa koruma mücadelesinde ve sivil toplum kuruluşlarının profesyonelleşmesinde önemli ‘ilk’leri gerçekleştiren WWF-Türkiye, dijital iletişim çalışmaları için ajansımızı tercih etti.
Bu sene sosyal medya dünyası ve platformları açısından birçok değişikliğin yaşandığını gözlemledik. Politikacıların baskısı, kullanıcıların istekleri, geliştiricilerin yeni fikirleri hayata geçirmesi gibi farklı etmenler sosyal medyanın hızla değişen dünyasına daha fazla adapte olmamızı ve sosyal medyada daha fazla vakit geçirmemizi sağlayan yeniliklere kapı açmaya devam ediyor.
Uzun yıllardır dijital dünyanın video pazarlama çalışmalarını yürüttüğü en geniş ve tanınmış video ağı olan Youtube; sektördeki ajanslara ve markalara video içeriklerini hedef kitle ile buluşturabilecekleri bir platform olarak öne çıkıyor.
Okul döneminin başlaması ya da Back to School sene içinde en yoğun geçen alışveriş zamanlarından bir tanesidir.
Instagram sayfanızın bio’suna ne yazsam diye mi düşünüyorsunuz? O zaman bu yazıyı okumadan geçmeyin!
Instagram’da organik içeriklerle etkileşimi arttırmak mı istiyorsunuz? Bunu başarmak için bir içerik pazarlama kılavuzuna mı ihtiyacınız var? Sizin için basamak basamak bir içerik planı hazırlama kılavuzu oluşturduk. Bu içerik size nasıl içerik planı yapabileceğiniz, içerik yaratabileceğiniz ve içeriklerinizi optimize edebileceğiniz hakkında bir fikir verebilir.
İnternet dünyasının en hareketli, en aktif mecralarından olan e-ticaret siteleri, günümüzde internet kullanıcılarının alışveriş alışkanlıklarını tamamen değiştirmiş durumda.
Bir eğitim kurumu için sosyal medya yönetimi, hedef kitlenin genişliği sebebiyle çetrefilli bir işe dönüşebiliyor. Öğrenciler, öğretmenler, araştırmacılar, eğitimciler, aileler ve mezunlardan oluşan büyük bir topluluğa en doğru şekilde seslenmek gerekiyor. Peki, başarılı bir iletişim için neler yapmak lazım?
Geçtiğimiz her gün büyüyen sosyal medya platformları ve artan kullanıcı sayıları pek çok sektör için ilgi çekici bir dijital pazarlama mecrası halini aldı. Bu akımın gerisinde kalmayan sağlık sektöründeki pazarlama uzmanları da sosyal medya faaliyetlerini pazarlama, network ve iletişim stratejilerine dâhil ediyor.
İnternet teknolojilerinin hızla gelişmesi ve sosyal medyanın hayatın her alanına girmesi doğal olarak insan ve toplumsal yaşamda da değişikliklere sebebiyet vermiştir. Değişen günlük yaşam ve alışkanlıklar markaların bize sunduğu ürün ve hizmetlerin de bu değişime ayak uydurması gereksinimini doğurmuştur.
Bankalar için sosyal medyada pazarlama, müşterileriyle iletişim kuracakları bir sosyal araçtan, tüketicilerle ilişkilerini geliştirmeleri ve ilerletmeleri için gerekli olan önemli bir çözüm mekanizması haline geldi.
Japon Mitsubishi Heavy Industries markasının üstün teknolojik özelliklerini, estetik tasarımını ve yüksek enerji verimliliğine sahip duvar, yarı ticari ve çoklu sistem klimalarını tüketiciyle buluşturan Mitsubishi Heavy Industries, dijital iletişim çalışmaları için ajansımızı tercih etti.
Bir yapı şirketi için pazarlama faaliyetlerinin temelinde müşterileri ve paydaşlarını yaptığı işler hakkında bilgilendirmek, uzmanlık alanı, yaptığı, yapacağı ve yapabileceği işler hakkında bilgilendirmek yer alır.
Tatil paylaşımları, normal zamanda paylaşılan bir gönderiye göre daha çok yorum ve beğeni topluyor. Bu tatil paylaşımlarının içeriğine baktığımızda ise ilk sırayı oteller alıyor.
Facebook geçtiğimiz haftalarda küçük ve orta ölçekli işletmeleri hedefleyen yeni reklam aracı Otomatik Reklamlar Platformu’nu (Automated Ads Platform) tanıttı. Bu yeni araçla Facebook, şirketlere otomatikleşmiş yazılımsal araçlar sayesinde daha kolay bir reklam yaratım süreci sağlayacak.
App Store ya da Google Play’de en sevilen uygulamalar arasında keşfe çıktığınızda, karşınıza mutlaka TikTok çıkmıştır. Üstelik kısa süreli de değil. 2 senedir en fazla indirilen uygulamalar arasında yer alan TikTok, özellikle Z kuşağına hitap ediyor gibi görünse de aslında her yaştan kullanıcısı var.
Fotoğraflarınız ne yaparsanız yapın takip ettiğiniz Instagram fenomenlerinin paylaştıkları kadar kusursuz görünmüyor mu? Bunun sebebi sır gibi saklanan fotoğraf düzenleme uygulamaları olabilir.
Herkesin “uzman” olduğu sosyal medyada “ben profesyonelim” diyorsan,
İnsanlara daha kolay, hızlı ve güvenilir iletişim kurma imkanı sağlayan dijital pazarlama, hiç kuşkusuz ki pazarlama araçları arasında artık en güçlü olanlardan biri. Dijital pazarlama yöntemi sayesinde işletmeler büyük kitlelere, makul bütçelerle hitap etme şansı yakalıyor.
Markalar sosyal medyada ön plana çıkmak ve seslerini duyurmak için kendilerine ve hedef kitlelerine uygun mecralarda yer almaya özen gösteriyorlar. Bu mecralar arasında kimi zaman unutulan ama önemi hiçbir şekilde azalmayan bir oyuncu bulunuyor: Blog.
Instagram’ın hayatımıza girmesiyle birlikte “Like Savaşları” da başladı. Hangi paylaşım ne kadar beğeni almış, en çok ilgi gören hashtag’ler neler, kimler hangi gönderiyi daha çok beğeniyor… Durum böyle olunca kullanıcıların çoğu filtre uzmanı oldu ve hatta Photoshop gibi profesyonel programları da bir tasarımcı kadar iyi kullanmaya başladı.
Geçtiğimiz hafta yeni ifadeler özelliğini tanıtan LinkedIn, platformunda bulunan Like butonuna ek olarak, Celebrate, Love, Insightful ve Curious seçeneklerini ekliyor. LinkedIn, bu yeni özelliğin masaüstü ve mobil uygulamalara geleceğini ve önümüzdeki aylarda dünya çapında yaygınlaşacağını duyurdu. Facebook’takine benzer ifadeler özelliğini hayata geçiren LinkedIn, beş yeni ifadeyle etkileşimi arttırmayı hedefliyor.
Buffer’ın yaptığı araştırmaya göre, Twiter’da görsel kullanılan tweetlerin, kullanılmayanlara oranla %18 daha fazla tıklama aldığını biliyor muydunuz? Peki ya, Facebook’taki 30.000 marka sayfasının analizinden çıkan sonuca göre, toplam etkileşimin %87’sinin görselli paylaşımlardan geldiğini?
Sosyal medya reklamcılığına olan yatırım ülkemizde her sene artıyor. Markalar ve firmalar dijital dünyada var olabilmek ve bir adım öne çıkabilmek adına sponsorlu içeriklere ve dijital reklamlara ayırdıkları bütçeleri genişletmeye devam ediyor.
Google yeni güncellemesi Florida 2’nin gündeme alındığını onayladı. Bugüne kadar küçük iyileştirmeleri ile ilgili açıklama yapmayan Google’ın, bu güncelleme ile sıralamalarda büyük değişikliklere neden olacağı öngörülüyor. Peki Florida 2 nedir? Nasıl bir etkisi olacak?
Her yıl markaların özel işler çıkartmak için beklediği zamanlar vardır. Bunlardan bir tanesi de elbette Dünya Mutluluk Günü… Dünya Mutluluk Günü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya üzerindeki insanların mutluluğu hatırlamaları ve kutlamaları için 2012 yılında ilan edildi.
Video içerikler, Facebook’tan LinkedIn’e kadar tüm sosyal medya mecralarında en fazla ilgi gören içerikler. Bunun farkında olan Instagram, 2018 Haziran’da harekete geçti ve bizi IGTV ile tanıştırdı.
Sosyal medya işletmeler ve markalar için pazarlama stratejilerini belirlerken var olmaları kaçınılmaz bir dünya olarak ön plana çıkıyor. Her gün yeni bir trendin veya içeriğin inanılmaz bir hızda milyonlarca kişiye ulaştığı sosyal medya mecralarında, belki de hedef kitlenizle veya müşterilerinizle en hızlı ve kolay biçimde iletişime geçebileceğiniz yerin Twitter olması şaşırtıcı olmasa gerek.
Son dönemin en popüler sosyal medya mecrası olan Instagram’da, Stories’i daha efektif kullanarak takipçilerinizin ilgisini çekmenizi sağlayacak 5 taktik:
Dünyanın en büyük kakao ve çikolata üreticilerinden Barry Callebaut ve çikolata yapımı üzerine sektörün önde gelen isimleriyle eğitimler düzenleyen Chocolate Academy İstanbul, dijital iletişim çalışmaları için ajansımızı tercih etti.
Daha önce Instagram benzeri hikayeler özelliğini kullanıcılarına sunan Youtube, şimdi de keşfet özelliğini hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Dünya genelinde 600 milyona yakın kullanıcısı bulunan iş dünyasının sosyal ağı LinkedIn, yeni canlı yayın servisi LinkedIn Live’ı tanıttı.
Facebook mesajlaşma uygulaması Messenger ile ilgili iki önemli adım atmaya hazırlanıyor. Facebook dün yaptığı açıklamayla Messenger uygulamasına yanlış yazdığınız veya istemeden gönderdiğiniz mesajları silme özelliğini getirdiğini duyurdu. Whatsapp’da bir süredir var olan bu özelliğin Facebook Messenger’a da gelmesi sevindirici bir gelişme olarak göze çarpıyor. Böylece arkadaşlarınızla birbirinize gönderdiğiniz mesajları yanlışlıkla müşterilerinize veya patronunuza gönderdiğinizde silme imkânınız olacak. 🙂
Yalnızca yıllar değil, sosyal medya dinamikleri de sürekli değişiyor. Kullanıcıların sosyal medyada en fazla aktif olduğu gün ve saatler de 2019 yılı içerisinde değişkenlik gösteren bu dinamikler arasında. 18 farklı araştırmadan elde edilen sonuçlara göre her mecranın kendi dinamiği bulunuyor. Şimdi gelin, mecralar için en uygun paylaşım saatlerine ve günlerine birlikte bakalım.
Son günlerde sosyal medyada ortaya çıkan ve özellikle Instagram’da yayılım gösteren #10YearsChallenge çok araştırılıyor. Peki 10 Years Challenge nedir? Tüm detayları sizin için bir araya getirdik.
Marka bilinirliği oluşturmaktan ürün satışlarını artırmaya, müşterilerle iletişime geçmekten potansiyel müşterilere ulaşmaya kadar birçok avantaj sunan sosyal medya, işletmeler için artık vazgeçilmez bir pazarlama alanı. Büyük küçük tüm firmaların doğru ve etkili sosyal medya iletişimi yapmalarının, hedefledikleri sonuca ulaşmalarına katkısı büyük. Peki, tek başına çalışan girişimciler sosyal medya stratejilerinde nelere dikkat etmeli? İşte cevabı:
Huawei çalışanlarının yılbaşı içeriğini Twitter’da iPhone üzerinden paylaşması sosyal medya gündemine bomba gibi düştü. Huawei yaptığı açıklamayla tweeti atan çalışanlarının maaşlarında kesinti yapılacağını ve 12 ay boyunca terfi alamayacaklarını belirtti. Yaşanan bu durum bize sosyal medyada gözümüzden kaçan en ufak bir hatanın, nelere mâl olacağını göstermesi açısından güzel bir vaka. Bu tarz krizlere karşı hazırlıklı olmak ve önleminizi önceden almak, hem çalıştığınız sosyal medya ajansının hem de pazarlama departmanınızın sorumluluğu altında yer alıyor. Sosyal medyada yaşanabilecek krizlere karşı alınması gereken önlemleri beraber inceleyelim:
Sosyal medya, artık pazarlamanın vazgeçilmez bir parçası. İşletmeler için sosyal medya platformlarında var olmak, bu platformlar aracılığıyla mevcut ve potansiyel müşterilere ulaşmak ve müşteri sadakatini artırmak son derece önemli. Ancak markaların sosyal medyada bulunmak isterken yapmış olduğu bazı hatalar var. Bu hataların başında ise, sosyal medyayı homojen bir yapı olarak görüp, her platformun aynı kurallara ve aynı kullanıcı kitlesine sahip olduğunu düşünmek geliyor. Sosyal medya platformlarının farklı takipçi profili, var oluş amacı ve dili olduğunu fark edemeyen işletmeler, kampanyalarından kaçınılmaz bir şekilde verimsiz sonuçlar alıyor.
İçerik pazarlaması, teknolojinin gelişmesi ile birlikte markalar için çok daha fazla kullanılan ve ilgi çekici her anın yakalanmaya çalışıldığı bir alan haline geliyor. Durum böyle olunca markalar arasındaki rekabet de günden güne artıyor. İçerik, marka ile müşteri arasında doğrudan bir bağlantı oluşturduğu için dikkatli yürütülen bir strateji, aradaki bağın daha da güçlenmesini sağlıyor.
Emoji kullanımı, dijital ortamlardaki kullanıcılar ve markalar arasında popüler bir iletişim dili olmayı başardı. Peki, hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren emojileri kimin keşfettiğini, bu dilin ilk olarak nerede kullanıldığını biliyor musunuz?
Google, Kasım ayının sonunda Youtube’un hikaye özelliğini daha geniş kitlelere ulaştırmak için abone sayısı 10.000’in üzerinde olan yayıncılara açacağını duyurdu.
Mevcut müşteriler ile sağlıklı bir iletişim kanalı oluşturmak ve potansiyel müşterilere ulaşabilmek adına Facebook, işletmeler için son derece önem taşıyan bir sosyal medya platformu. Peki, herhangi bir reklam modeli kullanmadan Facebook etkileşimleri nasıl artırılabilir? İşte sizin için hazırladığımız 10 ipucu:
Hürriyet’in Almanca yayın yapacağı Hurriyet.de’nin sosyal medya iletişimi bize emanet!
2019 yılını karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde, 2018 yılı boyunca dijital mecralarda neler olduğunu, en çok hangi mecraların kullanıldığını, ne kadar etkileşim alındığını sizler için araştırdık ve derledik. İşte 2018 yılının en popüler 10 mecrası ve 1 dakikalık kullanım rakamları:
Instagram’da direkt mesajları (DM) ne kadar etkili kullanıyorsunuz? Eğer yeterince etkili kullandığınızı düşünmüyorsanız önerilerimizi dikkate alarak direkt mesajları markanız için faydalı bir iletişim kanalına çevirebilirsiniz.
Sosyal medyada videonun ve hareketli içeriklerin önemi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre işletmelerin %81’i video pazarlamasını kullanıyor. LinkedIn özelinde 2017 senesinde işletmelerin %38’i video içeriği paylaşmış ve aynı araştırmaya göre işletme sahiplerinin %55’i 2018 senesinde video içeriklere ağırlık vereceğini belirtmiş.
Her gün milyonlarca ziyaret alan ve markaların hedef kitlelerine hızlı yoldan ulaşmasını sağlayan platform: Instagram! Peki, özellikle 2016 yılında kullanıcılarına sunduğu ‘story’ özelliğiyle gücüne güç katan Instagram’da reklam verirken dikkat etmeniz gerekenler neler? Gelin, birlikte inceleyelim.
Başarılı bir B2B iletişimi, belirlenen hedef kitleye doğru ve etkin bir biçimde ulaşabilmekten geçer. Peki bu doğrultuda hedef kitleye ulaşabilmek adına dijital reklamları nasıl daha efektif kullanabilirsiniz? İşte size birkaç ipucu!
Instagram etkileşimini artırmanın en iyi yollarından biri şüphesiz ki yarışmalar. Peki bu yarışmaları nasıl dizayn etmelisiniz? İşte işinize yarayacak birkaç ipucu.
Almanca bilen ekip arkadaşı arıyoruz!
Instagram hikayelerinizi nasıl daha etkili hale getirebileceğinizi biliyor musunuz? Daha önce hikaye çıkartmalarını kullanmayı denediniz mi? Sizin için hazırladığımız yazımızda hikaye etiketlerini nasıl kullanacağınızı keşfedeceksiniz.
Yaptığı güncellemelerle adı sık sık gündeme gelen Instagram, yeni özelliği olan ad etiketini (nametag) duyurdu! Peki ad etiketi nedir? Nasıl kullanılır? Merak ettiğiniz tüm soruların cevabına gelin birlikte bakalım.
Elinizdeki A marka telefon, masanızdaki B marka bilgisayar, oturduğunuz C marka mobilya, giydiğiniz D marka t-shirt veya içtiğiniz E marka kahve... Neredeyse kullandığınız her markayı sosyal medyada aratarak bulabilirsiniz. Peki markalar neden sosyal medyada olmalı? Gelin bu sorunun cevabını aşağıda hep beraber yanıtlayalım.
Markalar, ajanslar ve hesap yöneticileri için en büyük sorun Instagram’da hesabın onaylı olmaması ve sahte hesapların günden güne artmasıydı. Fakat artık bu değişti. Instagram kullanıcılarının sesine kulak verdi ve bir süredir devam eden yeniliklerine bir yenisini ekledi. Artık kolayca hesabınızı onaylatıp o çok özlenen “Mavi Tik”i alabileceksiniz.
Sosyal medya deyince aklımıza gelen platformların başında Facebook, Instagram ve Twitter geliyor. Tüm dünyada 575 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan, Türkiye’de ise 6 milyondan fazla üyeye sahip LinkedIn, daha kurumsal ve ciddi duruşuyla insanların hemen aklına gelmeyen ama önemi özellikle B2B firmalar tarafından gün geçtikçe daha çok anlaşılan sosyal platform, Microsoft tarafından satın alındıktan sonra daha da dikkat çekmeye başladı.
Bir sosyal medya ajansı ile çalışmayan marka yok denecek kadar az. Her markanın profesyonel bir sosyal medya yönetimi için desteğe ihtiyacı var. Markalara, sosyal medyada kreatif bir şekilde var olmanın geri dönüşlerini göstermenin en güzel yolu ise belli periyotlarda hazırlanan raporlar.
Her an yanımızda olan, çoğu zaman bakmadan 10 dakikamızı bile geçiremediğimiz telefonlarımız, tabletlerimiz ve bilgisayarlarımız… Hayatımızın tam ortasına yerleşen “dijital çağ” kavramı gün geçtikçe akıl almaz bir sürdürülebilirlik içerisinde gelişmeye devam ediyor.
Hayatımız dijitalleştikçe her geçen gün yeni bir kavram daha karşımıza çıkıyor. Web sitenizi kurdunuz, sosyal medya hesaplarınızı oluşturdunuz, reklamlar verdiniz… Fakat SEO diye bir şey hiç uzanmak istemediğiniz bir yerde duruyor. Peki nedir bu SEO? Ne işe yarar?
Dünya üzerinde 500 milyondan fazla kullanıcısı bulunan LinkedIn, iş hayatındaki profesyoneller ve kurumlar arasında köprü olmaya devam ediyor. Özellikle B2B markaların ve kuruluşların gözdesi olan platformda, markalar yeni ürünlerini, hizmetlerini ve kariyer olanaklarını konuyla ilgili profesyonel kişilere ulaştırmak için farklı yöntemler deniyor.
Ahtapot Sosyal Medya ekibi olarak, el birliğiyle dünyayı güzelleştirmek, Sosyal Girişim kavramının bilinirliğini artırmak ve toplumsal sorunların çözülebilmesine katkı sağlamak amacıyla www.SosyalGirişim.com web sitesini ve sosyal medya hesaplarını hayata geçirdik.
Dünyada en çok kullanılan fotoğraf ve video paylaşım uygulaması Instagram; ilk günlerinden bugüne inanılmaz değişimler yaşadı. Her geçen gün yeni bir özellik ile kullanıcılarını şaşırtmayı başaran uygulama, son zamanlarda art arda gelen hızlı güncellemeleri ile karşımızda. Hikaye güncellemesi, zoom özelliği, yeni filtreler, bana soru sor ve daha dün hızlı yanıt özelliği ile gündeme oturan Instagram, bugün de yeşil nokta duyurusu ile kullanıcılarını şaşırtmayı başardı.
Instagram yeni bir özellikle daha kullanıcılarını şaşırttı! Dünya üzerinde 1 milyarı aşkın kullanıcı sayısı ile en büyük fotoğraf ve video paylaşım platformu olan uygulama, geçtiğimiz günlerde çıkarttığı “Bana Soru Sor” özelliğinden sonra “Hızlı Yanıt” özelliğiyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Bir süredir yaptığı yeniliklerle gündeme sık sık gelen Instagram, kullanıcıları arasındaki etkileşimi artırmayı hedefleyen “Bana Soru Sor” özelliğini duyurdu. Peki bu özellik nedir? Nasıl kullanılır? Gelin aklınızdaki soruları birlikte giderelim.
Sosyal medya hayatımızın bir parçası olmaktan çıkıp hayatımızın tümü oldu desek yanlış olmaz. Sabah uyanır uyanmaz belki de elimizi yüzümüzü bile yıkamadan Instagram’a söyle bir bakmışlığımız, Facebook bildirimlerini kontrol etmişliğimiz vardır. Ne yazık ki istesek de istemesek de dijitalleşen dünya sosyal medyada çok fazla zaman geçirmemize sebep oluyor.
Popüler sosyal medya platformu instagram, yepyeni özellikleriyle gündeme gelmeye devam ediyor. Ses getiren IGTV’nin ardından yeni bir özellik daha kullanıma sunuldu. Artık instagram üzerinden görüntülü arama yapabilmek mümkün. Peki ama nasıl?
Sosyal medya günümüzde hayatımızın odak noktası olmuş durumda. Peki hepimizin aktif bir şekilde içinde yer aldığımız bu platformları kullanmanın daha kolay yolları olduğunu biliyor muydunuz? Sosyal medyayı kullanırken kolaylık sağlayacak bazı uygulamaları sizin için derledik.
Günümüzün markalar açısından en etkili sosyal ağlarından biri olan Instagram’da, var olan takipçilerinizi etkileyecek veya potansiyel takipçilerinize ulaşmanızı sağlayacak içerikler paylaşmak her zaman kolay olmayabiliyor.
Pazarlama kavramı her şeyden önce doğru anlaşılması gereken bir olgudur. Çoğu okuyucu pazarlamayı yanlış tanımlarken, pazarlamayı satışla karıştıranlar bile vardır. Pazarlama her şeyden önce bir iletişim sürecidir. Başından sonuna kadar süre gelen bu süreç içerisinde pazarlama; ürün ya da hizmet henüz oraya çıkmadan başlatılan ve ortaya çıkıp satıldıktan sonda da devam eden zincirleme bir olgudur.
Her şey “ilkokul arkadaşımız ile sosyal medya sayesinde yeniden bir araya gelebilme” düşüncesinin çok ötesine geçti dijital dünyada. Hayatın aktığı yeni bir kanal oldu sosyal medya. Bireysel kullanıcıların yani tüketicilerin artışı, markaları da bu kanala yönlendirdi elbette ve markalar için sosyal medya son derece önemli bir hal aldı. Peki neden böyle oldu? Birlikte bakalım.
Gözünüz gibi sakındığınız Instagram hesabınızın bir gün girdiğinizde açılmadığını görseniz ne yapardınız? Büyük bütçelerle reklam kampanyaları düzenlediğiniz, markanız veya ürününüz için bin bir türlü zahmetle, profesyonel biçimde oluşturduğunuz şirket hesabınızın ertesi gün çalışmadığını düşünsenize.
İklimlendirme ve yenilebilir enerji alanında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Form Şirketler Grubu’nun dijital çözüm ortağı olduk!
Instagram sosyal medyada pazarlama yapan markaların veya bireysel kullanıcıların en çok tercih tercih ettiği mecra. Bu sebeple Instagram üzerinden doğru hedef kitleye ulaşmak ve takipçi sayısını organik bir şekilde artırmak büyük önem taşıyor. Doğru hedef kitleye ve fazla takipçiye ulaşmak, markanızın yaptığı yatırımların geri dönüşlerini olumlu etkileyecektir. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Gelin hep beraber inceleyelim.
En sevdiğimiz sosyal medya aplikasyonu Instagram, yine çok seveceğimiz ve kısa zamanda gözde oyuncağımız haline gelecek yeni uygulamasını duyurdu; Emoji Slider! Peki bakalım kendisi neymiş, ne işe yararmış, neler yapabilirmişiz?
Tarihteki ilk Anneler Günü geleneği, Antik Yunanlıların, Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna düzenledikleri ilkbahar festivali kutlamalarıyla başladığını biliyor muydunuz?
Markanız için hedef kitlenize en kısa ve en etkili yolla ulaşabilmeniz çok önemli. Birçok reklam ve paylaşım metodlarına başvuruyor; en çarpıcı etkiyi yaratabilmeyi, en hızlı şekilde geri dönüş alabilmeyi hedefliyorsunuz. Dijital çağda gündeminiz tabi ki Facebook, Instagram ve kreatif alanda kendinizi gösterebileceğiniz, işlerinizi sunabileceğiniz tüm mecralar...
Instagram Stories hayatımıza girdiği günden beri vazgeçilmezlerimiz arasında yerini aldı. Günlük koşuşturmacamız içinde Instagram hesabımızı her kontrol ettiğimizde takip ettiğimiz hesapların paylaştığı hikayeler, Instagram yayın akışından daha çok ilgi çektiğini söyleyebiliriz.
Markanızın web sitesini, internetteki kartvizitiniz olarak düşünün. Web siteniz ve sosyal medya hesaplarınız, kullanıcılarda markanızla ilgili ilk izlenimin oluşmasını sağlar. Gelin bu yazımızda bir web sitesinin kullanıcı tarafında nasıl iyi izlenim bırakabileceğinden bahsedelim.
Türkiye’deki distribütörlüğü Boğaziçi İthalat’a ait olan, dünyaca ünlü elektrikli mutfak aletleri üreticisi Smeg’in dijital çözüm ortağı olduk!
Milyonlarca kullanıcısı olan Instagram, yeni odak özelliğini tanıttı! Peki bu özellik Instagram post’larımızda nasıl değişikliklikleri beraberinde getirecek? Instagram’ın yeni formatı sayesinde kamera arka planı hafifçe bulanıklaştırıyor ve doğrudan kadraja giren yüzlere odaklanıyor. Yani artık ön kamerayla çekilen selfie’ler ve arka kamerayla çekilen portreler eskisinden daha göz alıcı olacak.
Siz de uyanır uyanmaz telefonuna bakanlardan mısınız? Korkmayın, yalnız değilsiniz. Günümüzde çoğu insan artık telefon bağımlısı ve haber almadan yaşayamıyor. Bu bağımlılık hayatımıza yeni girmiş gibi görünse de haber alma isteği tarih boyunca insanların gündeminden hiç düşmedi.
1 milyar kullanıcı sayısını aşan Instagram, kazandıkları dudak uçuklatan paralarla gündemden düşmeyen Youtuber’lar ve attıkları tweet’lerle gündemi belirleyen Twitter fenomenleri…
Yapılan araştırmalara göre, hemen hemen tüm sosyal medya platformlarında kullanıcılar aynı saat aralığında yüksek etkileşim sağlıyor. Peki nedir bu saat aralığı? Böylesine büyük bir rekabet ortamında markınızın bir adım öne geçmesini istiyorsanız ayrıntıları göz ardı etmemelisiniz. Bu ayrıntılardan biri de insanları sosyal medyada geçirdikleri zaman diliminde yakalamak. Sayfanızın etkileşimini artırmak ve daha çok kişiye ulaşmak için hangi saat aralığında paylaşım yapılması gerektiğini de sizler için araştırdık.
Türkiye’nin en büyük kompresör üreticisi ve ihracatçısı Dalgakıran Kompresör ve yurt dışı markası Hertz Kompressoren’in dijital çözüm ortağı olduk!
Aktif olarak 800 milyonun üzerinde kişinin kullandığı, her gün 95 milyondan fazla fotoğraf ve videonun paylaşıldığı popüler platform Instagram üzerinden satış yapmak, bireysel kullanıcıların yanında büyük markaların ve butik mağazaların da iştahını kabartan bir alan olarak göze çarpıyor.
2011 yılında ortaya çıkan, 2012 yılından bu yana ise oldukça popüler olan TBT hashtag’i neden bu kadar popüler oldu?
Kadınlar için eşitliğin, özgürlüğün, mutluluğun, toplumun her kesiminde birlikteliğin vurgulandığı bu anlamlı günde, dijital medya platformları da hareketli bir gün yaşıyor. Özellikle sosyal medyada markalar, bugüne özel farkındalık yaratıcı içerikleri ve kadınlara özel kampanyalarıyla dikkat çekiyor.
“Bir markam var ve bunun için sosyal medya kullanmalıyım. Hemen hesap oluşturup hoşuma giden şeyleri paylaşırsam sosyal medyamı yönetmiş olurum.” Sizce sosyal medyada var olmak bu kadar kolay mı? Elbette değil. Dışarıdan basit gibi görünen bu iş aslında oldukça meşakkatli. İşin uzmanı biri hesaplarınızı yönetmeli. Peki, bir sosyal medya ajansı markanızın hesaplarını yönetirken sizden daha farklı neler yapıyor? Gelin hep birlikte bakalım…
Ahtapot Sosyal Medya olarak, dijital odaklı reklam ajanslarını ve sektörün profesyonellerini buluşturan en önemli platformlardan biri olan dijitalajanslar.com'da ''Ayın Ajansı'' olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. :)
Türkiye’de 9 noktada, 450’yi aşkın uzman çalışanıyla hizmet veren, ülkenin en büyük entegre lojistik servis sağlayıcılarından DB Schenker Arkas’ın dijital çözüm ortağı olduk!
Sosyal medya platformlarında kendinizi göstermek, markanızı tanıtmak, okuyucu veya müşteri kazanmak ve bu işten kazanç sağlamak istiyorsanız içerik yönetimini önemsemek durumundasınız.
Dünya genelinde her yıl heyecanla beklenen 14 Şubat Sevgililer Günü, markalar için de hedef kitlelerinin kalbine ulaşabilecekleri yeni fırsatlar doğuran bir gün olarak ön plana çıkıyor. Bazı markalar bu güne özel çeşitli yarışmalar ve kampanyalar kurgularken, bazıları da yaratıcı ve etkileşimli içeriklerle takipçilerinin gönlünü almayı ihmal etmiyor. Peki sizin markanızın Sevgililer Günü stratejisi hazır mı?
Youtube’dan sonra en çok video paylaşılan ikinci sosyal ağ Facebook, yeni reklam modeliyle sahip olduğu video paylaşım potansiyelini paraya dönüştürecek.
Markaların sosyal medya iletişimlerinde olmazsa olmazı kampanya iletişimi. Yılbaşı, Sevgililer Günü, Anneler Günü gibi özel günler ise kampanya yapmanın en güzel zamanı. Önümüzde 14 Şubat Sevgililer Günü var. Peki markanızın Sevgililer Günü kampanyası hazır mı? Eğer hala hazır değilse ve markama yüksek etkileşim getirecek bir kampanya nasıl yapabilirim diye düşünüyorsanız, gelin kampanya yapmanın inceliklerine hep beraber bakalım.
Yalnızca 24 saatlik paylaşımlar yapılan ve kimlerin baktığını öğrenme fırsatı sunan Story, Instagram kullanıcılarının kısa sürede ilgi odağı oldu. Elbette Instagram da bu ilgiyi karşılıksız bırakmadı ve birçok yenilikle kullanıcılarının yüzünü güldürdü. Instagram ilk olarak “Yalnızca son 24 saatte çekilmiş fotoğraflardan mı paylaşım yapacağız? Neden Story TBT’si yapamıyoruz?” diyenlere cevap verdi ve ulaşılabilir fotoğrafları daha kapsamlı hale getirdi. Hatta bununla da kalmadı “galeri” başlığının altına diğer klasörleri de ekleyerek kolaylık sağladı.
Cem Yılmaz’ın stand up gösterisinde yaptığı espri gibi sosyal medya içeriklerinizi hazırlarken “everything little little into the middle” mantığıyla hareket etmek, hem takipçi kitlenizin sıkılmasını engeller hem de siz marka ve ürünlerinizi anlatmak için farklı yollar deneyebilirsiniz.
Markanızın prestijini ve bilinirliğini artırmak için sosyal medyada var olmak en büyük zorunluluklar arasında. Sosyal medyada daha çok kişiye ulaşabilmenin ve sosyal medyayı etkin kullanabilmenin yolu ise reklam vermekten geçiyor. Dünyanın en büyük sosyal ağlarından Facebook, markalar ve işletmeler için çeşitli reklam modelleri sunuyor. Markanızın içeriğine, duruşuna, amacına ve bütçesine göre değerlendirme yaparak seçeceğiniz reklam modeliyle markanızı istediğiniz hedefe ulaştırabilirsiniz.
En popüler sosyal medya mecralarından biri olan Instagram 12 Aralık günü kendi bünyesinde hashtag takip özelliğini duyurdu. Takipçiler ve markalar bundan sonra kendilerini ilgilendiren konu başlıkları ile ilgili anahtar kelimeleri yani hashtagleri takibe alabilecek. Takibe alınan hashtaglerle ilgili içerikler tıpkı diğer takip edilen hesaplar gibi haber akışımıza düşecek. Instagram’dan yapılan bir açıklamaya göre marka profillerine yapılan ziyaretlerin üçte ikisinin, o profili takip etmeyen insanlar tarafından yapıldığını söylüyor.
2018’i karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde, hepimiz 10’dan geriye sayıp kutlamalar yapacağımız o keyifli anı heyecanla bekliyoruz! Soğuk kış gününde herkesin içini ısıtan yılbaşı heyecanı, kampanya iletişimleriyle birlikte markalar için bambaşka bir boyutta. Peki siz bu coşkuya ortak olmak için markanıza özel bir yılbaşı kampanyası hazırladınız mı? Eğer hazırlamadıysanız endişelenmeyin, size bu süreçte yardımcı olacak birkaç küçük önerimiz var. ;)
Sosyal medya mecralarında yer alarak markanızın geleceği için ilk adımı attınız. Tebrikler! Peki, sadece sosyal medyada var olmak, yeni müşteriler kazanmak ve markanızın bilinirliğini arttırmak için yeterli mi? Yoksa sosyal medya reklamları olmazsa olmazlardan mı? Biz, markanız için en uygun hedef kitlenin belirlenip, reklam verilmesinin çok önemli olduğunu söyleyenlerdeniz.
Türkiye’deki sosyal medya kullanıcı sayısı ortalama 48 milyon; Facebook 42 milyon, Instagram 22 milyon, Twitter ise 20 milyon… Diğer mecraların kullanıcı sayısı da yaklaşık 5 milyon denebilir. Hiç de azımsanamayacak rakamlar olduğunu düşünüyoruz. Ekrana yazacağınız her kelimenin, bu kadar kişi tarafından görülmesi ihtimali size muazzam bir iletişim fırsatı sunuyor.
Günümüzde sosyal medyadaki gelişmelerin hızına yetişmek başlı başına bir görev haline geldi. Milenyum kuşağının mobil ve teknolojiyle iç içe olması dijital pazarlamacıların işini daha da zorlaştırmakla beraber yeni içerik ve sosyal medya pazarlama fikirlerine de fırsat yaratıyor.
#DigitalArtDirector arıyoruz!
Sosyal medyada hedef kitleye direkt olarak ulaşabiliyor ve neredeyse tüm düşünceleri ve hisleri yansıtabiliyoruz. Bu potansiyeli böyle bir mecrada yakalamışken; atılacak her adım, söylenecek her kelime de büyük önem taşıyor. Peki markalar bu durumun farkında mı? Ürünlerini, ürünlerinin özelliklerini ve niteliklerini, markanın kimliğini, markanın amacını doğru şekilde, doğru kişilere aktarabiliyorlar mı? İşte biz bu sorulara cevap ararken ‘’Sosyal Medya Check-Up’’ projesi ortaya çıktı.
Sosyal medyada artık olmazsa olmazlardan biri de canlı yayın yapmak! Özellikle Facebook, Instagram ve Youtube’da canlı yayın yapan kişilerin sayısı git gide artıyor. Hatta gif, video ve canlı yayın gibi hareketli içerikler, fotoğraflı içeriklerden daha fazla etkileşim alıyor. Peki bir marka, sosyal medyada nasıl canlı yayın yapmalı ve nelere dikkat etmeli? Gelin hep beraber bakalım.
Ahtapot Sosyal Medya olarak, dijital dünyada edindiğimiz tecrübeler neticesinde, ekip olarak bir süredir üzerinde çalıştığımız ve ortak bir noktada buluştuğumuz dijital ideolojimizi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz: Kreatif Dijitalizm!
Markalar dijital yolculuklarında, her gün yeni bir maceraya atılıyor. Yeni iletişim teknikleri, hedef kitlenin gönlüne giden çetrefilli yollar, değişen mecra dinamikleri… Tüm bu değişkenlerin yanında, markalar için değişmeyen tek bir gerçek var, dijital dünyada yeni trendlere uyum sağlayan her zaman kazanır!
Dijital platformların ve sosyal medyanın hayatımızdaki önemi her geçen gün artıyor. Yapılan son araştırmalar, hangi dijital platformları daha fazla kullandığımızı, hangi dijital platforma daha fazla zaman ayırdığımızı şaşırtıcı rakamlarla ortaya koyuyor…
Markaların sosyal medya aracılığıyla hedeflerine ulaşabilmeleri için doğru bir tone of voice’a sahip olmaları ve proaktif bir iletişim sağlamaları büyük önem taşıyor. Ama bu iletişim ne kadar başarılı olursa olsun, markaların hedef kitlesinin gözünde ‘’Love Mark’’ olmasına yetmeyebiliyor. İşte tam da bu noktada devreye ‘’samimiyet’’ kuralı giriyor.
Uzun dönem #StajyerTasarımcı arıyoruz!
Yaratıcılık; artık neredeyse tüm sektörlerde duyduğumuz bir kelime oldu. Rekabetin her geçen gün arttığı, farklılaşmanın daha da önem kazandığı bir zaman dilimindeyiz. Bu, sokaktaki seyyar satıcıdan global markalara varıncaya kadar, herkesi ilgilendiren ve herkes için gerekli bir strateji halini çoktan aldı.
Sosyal Medya Uzmanı arıyoruz!
Markanızın sosyal medya hesaplarının yönetimini uzmanlarına bırakın ve başarınızı keyifle takip edin!
Biri ‘’Kendinizi tanıtır mısınız?’’ dediğinde önce bir durup düşünürüz. Sonra bir başlangıç noktası seçip anlatmaya başlarız. Düşünebilen ortalama bir insan için çok zor değildir birbiri ardına birkaç cümle kurmak. O kadar çok yardımcımız var ki; sevdiğimiz yemekler, hafta sonu ne yaptığımız, nerelerde eğitim aldığımız, nerede çalıştığımız, ailemiz, en olmadı burçlarımız var. Peki bu durum karşı cinsle bir ilişki kurmak için ise? Şimdi işler biraz daha zor işte. Çünkü başka şeylerden bahsetmek, bir şeyler yapmak, bir fikir bulmak gerek. Bir nevi kendimizi pazarlamamız gerek, ‘’en iyi benim, benden daha iyisi yok senin için’’ demek gerek. Kişiselde bile bu kadar zorlandığımız bir konuda; peki ben bir markaysam, bir ürün veya bir kurumsam? Sevdiklerime kendimi nasıl beğendiririm?
Instagram, 2012 yılında Facebook tarafından satın alındığında sadece 30 milyon takipçisi bulunuyordu. Genç bir kullanıcı kitlesini bünyesinde barındıran Instagram, gençlere hitap edecek ve onların dikkatini çekecek birçok yeniliği 2017 yılında bünyesine ekledi ve son beş ayda uyguladığı yeniliklerle %14’lük bir büyüme hızı ile aktif kullanıcı sayısını 700 milyona çıkardı.
Sosyal medya kullanımının giderek artıyor olması, markaların dijital kriz yaşama ihtimalini de tetiklemektedir. Bir takipçinin yapacağı olumsuz bir yorum, şikayet veya görüş bildirimi sonrası markalar, kullanıcıların hedefi haline gelerek, alakalı alakasız bir çok olumsuz yorumla baş etmek durumunda kalabilir. İyi yönetilmeyen bir kriz ise marka için hem itibar, hem de ekonomik kayıpların yaşanması ile sonuçlanabilir. İşte tüm bu olumsuzlukların önlenmesi için tüm markaların önceden tasarlanmış güçlü bir dijital kriz planına ihtiyacı vardır. Peki dijital kriz yönetimi nedir ve ideal bir kriz yönetimi nasıl yapılmalıdır?
Global markaların çözüm ortağı olarak her geçen gün daha da büyüyen Ahtapot ailemize “Sr. Sosyal Medya Uzmanı” arıyoruz!
Yeni nesil müşterilerine, teknoloji kullanıcılarına ve yöneticilerine ulaşmak isteyen markalar, kendilerine has özellikleriyle ön plana çıkan genç kuşaklar için çeşitli iletişim stratejileri geliştirmeye başladı. Çünkü gelişen teknolojinin de etkisiyle Y ve Z kuşağı, sahip oldukları birçok farklı özellikle aşina olduğumuz X kuşağından ayrışıyor. Dolayısıyla markaların bu kuşakları yakalaması ve onlarla sağlıklı iletişim kurması için tercih ettiği yollar da birbirinden farklılık gösteriyor. Peki Y ve Z kuşağı nedir ve onları X kuşağından ayıran özellikler nelerdir? Bu kuşaklar sosyal medyayı nasıl kullanıyor? Ve onları etkilemek için neler yapılmalı? Hazırsanız, başlıyoruz…
Uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen, son yıllarda yakaladığı ivme ile yükselişe geçerek; Google’dan sonra en büyük arama motoru hâline gelen YouTube, markaların büyük başarılar kazanmasına yol açıyor.
2017 yılının dijital dünyasında, önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Markaların en gözde dijital trendlerinden olan “canlı yayın”dan bahsetmeden önce, dünyada yaklaşık 2,8 milyar kişinin ayda en az bir defa sosyal medyayı aktif olarak kullandığını söyleyelim. Bu da markaların dijital trendleri takip ederek güncel kalmalarını neredeyse zorunlu hale getiriyor.
“Real time marketing” yani “gerçek zamanlı pazarlama” sosyal medya ve dijital kanallar üzerinden güncel ve anlık konular ile ilgili tüketicilerle etkileşimi artırmak için yapılan pazarlama türüdür.
Hemen ‘Markaların nasıl duyguları olabilir?’ demeyin. Elbette ki onların da duyguları var ve onlar da beğenilmeyi en az sizin kadar hak ediyor. Hatta günümüzün markalarına sadece beğenilmek yetmiyor. Onlar da sizinle beraber; gülmek, şaşırmak hatta ağlamak istiyor. Nereden mi biliyoruz? Çünkü biz markaların sosyal medya elçileriyiz.
Türkiye’nin ilk yerel klavyesi olan Emojum, geçtiğimiz yılın sonunda lanse edilmişti. Biz de bir süredir merak ediyorduk, en sonunda dayanamadık ve bu eğlenceli emojileri telefonumuza indirerek ne olduğunu bir test edelim dedik. Deneyimlerimizi sizlerle paylaşacağız tabii ki ama önce emoji kavramının ne olduğundan, hayatımızdaki yeri ve öneminden bahsedelim isterseniz.
Bir yabancıdan, ‘marka fanatiği’ yaratmak mümkün olabilir mi? Zayıf bir olasılık gibi görünen bu sorunu cevabı evet olabilir ancak bunun şartı; ‘Inbound Marketing’ araçlarını, doğru ve akılcı bir şekilde kullanmaktan geçiyor.
Ahtapot’un 3 kalbiyle seveceğimiz, işine çok değer vereceğimiz “Sr. Art Director” acaba sen misin?
Pazarlamanın en büyük güçlerinden biri olan ‘ünlü’ - ‘celebrity’ kullanımı, başarısını kanıtlamış bir strateji… Bu strateji, konvansiyonel reklamın itici güçlerinden olduğu gibi dijital platformlarda da etkisini gösteriyor. Markalar bir süredir blogger, vlogger, Youtuber, Twitter fenomeni ve Instagrammer gibi birçok kişi tarafından takip edilen kişilerle ortak çalışmalar yürütüyor. Çünkü dijital platformları kullanan bu ‘kanaat önderleri, kitleleri yönlendirebiliyor.
Her ne sebepten ötürü olursa olsun takipçiler markayla iletişime geçtikten sonra kendilerine hızlı dönüş yapılmasını isterler çünkü sosyal medyada markayı bir kişi olarak görürler. İşte tam noktada hangi mecra olursa olsun yönetilen sayfanın moderasyonu ön plana çıkar. Dolayısıyla, memnuniyetini belirten bir kişiye pozitif dönüş yapmak ya da bir kişinin sorununu anlayıp çözümünü sağlamak iyi bir sosyal medya yönetiminde markaların en çok dikkat etmeleri gereken konulardan biridir.
Sosyal medya yönetimi denilince; başarı stratejilerinin olmazsa olmazı olarak “Content is King - İçerik Kraldır!” ifadesi gelir. İçerik yani literatürdeki tanımıyla “content” şeklinde bir tanımlama yapıldığında; mesaj, görsel, video, gif… vb. tüm paylaşımlar anlaşılmalıdır.
Sosyal medyanın insan hayatına entegre olmasıyla internet, kişisel sınırların çok ötesinde kamusal bir platform haline geldi. Bu öyle bir platform ki zaman ve mekân farkı gözetmeksizin dünyanın bir ucunda yer alan insanları bir araya getirdi, ülkeler arası sınırları yok etti. Bu da aynı ilgi alanlarına sahip olan kişiler arasında muazzam bir iletişim ağı yaratmaya vesile oldu. Peki, bu kadar büyük bir iletişim ağı, sadece markaların mı dikkatini çekti? Tabii ki hayır, sadece markalar için değil sivil toplum kuruluşları (STK) için de biçilmiş kaftan olan sosyal ağlar, STK’lar için tahmin edilenden çok daha büyük yararlar sağlıyor.
Bugünlerde marketing çevrelerinde sıkça duymaya başladığımız bir terim fijital… Konvansiyonel reklam dünyasının, hızla dijital teknolojiler ile buluşması sonucu; dijital marketing’de yaşanan gelişmeler, kaçınılmaz olarak kendisine yepyeni bir alan yarattı. Ve artık fijital çağ başladı.
Geçtiğimiz günlerde BKM Express, Sivil Toplum Kuruluşlarına Facebook Messenger üzerinden bağış yaptırabileceğini duyurmuştu. Biz de uzun süredir Darüşşafaka Cemiyeti, AÇEV, TEV, ALS-MNH Derneği gibi STK’larla çalıştığımız için konu bir hayli dikkatimizi çekti ve hiç vakit kaybetmeden bağış sürecinin ne kadar akıcı olduğunu sizler için test ettik.
Tüketiciler, bir ürünü mağazadan ya da online olarak satın almadan önce beğendikleri ürün hakkında fikir toplamak ve fiyat araştırması yapmak için mobil cihazlarını sıkça kullanıyor. Kısacası, tüketiciler akıllı telefonlarını alışveriş yapmak için kullanıyor ve bu durum perakende sektörünü hızlı bir şekilde değiştiriyor.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki B2B iletişimin kuralları B2C (Business To Consumer) iletişiminden farklı olarak işler. Bunun ana sebebi hedef kitle beklentilerinin farklı olmasıdır. Yani klasik bir B2C müşterisiyle karşı karşıya olmadığımızdan dolayı dinamiklere uygun bir strateji geliştirmek gerekir. Peki bu strateji en iyi nasıl kurgulanır? Hazırsanız anlatmaya başlıyoruz...
Etiketlerin hayatlarımızda ne kadar çok yeri olduğu hakkında birçoğumuz hem fikiriz. Bu yazımızda ele alacağımız; etiket kullanmak ve etiket ile arama yapmak, Google arama motorları sonuçlarını nasıl etkileyeceği konusu mutlaka ilginizi çekecektir.
2016 yılında dijitalde ve mobil kullanımında birçok yenilik yaşadık. Tüm bu yaşanan yeniliklerle “bu yıl mobil çok daha önemli” söylemlerini hem haberlerde, hem de katıldığımız eğitimlerde daha sık duyar olduk. Peki markalar 2017 mobil pazarlama stratejilerini geliştirirken nelere dikkat etmeli? İşte cevabı...
Hem bireylerin hem de kurum ve markaların giderek daha çok dijitalleştiği bir yılı daha geride bıraktık sayılır. Pek yeni yılda nelerle mi karşılaşacağız? İşte 2017’nin dijital dünyasında bizi bekleyen 5 önemli gelişme...
Dijital mecralardan çok fazla video içeriğine maruz kalan kullanıcıların dikkatini çekmek artık çok daha zor. Dolayısıyla yaratıcı ve etkili video üretmenin önemi çok daha ön planda. İşte video pazarlama stratejisi hakkında bilmeniz gereken birkaç önemli ipucu...
Periscope, Youtube ve Facebook'tan sonra, Instagram da canlı yayın dönemine başlamaya hazırlanıyor. Bakalım canlı yayın özelliği Türkiye'de ne zaman aktif hale gelecek?
Foursquare ve Swarm'da nasıl reklam verilir? Bu mecralarda reklam vermenin markanıza faydaları nelerdir?
Facebook 360 derece fotoğraf ve video nasıl paylaşılır?
AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) dijital dünyada Ahtapot Sosyal Medya'ya güvendi, sosyal medyasını bizlere emanet etti.
Futbolun da kaynağın da ustası benim diyen kaynak ustaları, futbol bilgileri ile En Kral Kaynakçı yarışmamızda bilgilerini kapıştırdı.
Facebook görsellerinin boyutları yakın bir geçmişte değişti. Yenilenen boyutlara hakim misiniz yoksa hala eski boyutlarda mı çalışıyorsunuz?