Bu sene sosyal medya dünyası ve platformları açısından birçok değişikliğin yaşandığını gözlemledik. Politikacıların baskısı, kullanıcıların istekleri, geliştiricilerin yeni fikirleri hayata geçirmesi gibi farklı etmenler sosyal medyanın hızla değişen dünyasına daha fazla adapte olmamızı ve sosyal medyada daha fazla vakit geçirmemizi sağlayan yeniliklere kapı açmaya devam ediyor.
Bu durumda da sosyal medya uzmanlarının, pazarlamacıların ve dijital dünya ile bir şekilde bağlantılı bulunan profesyonellerin sosyal medya gelişmelerini anbean takip etmeleri, markalarını ve müşterilerini bu değişikliklere hızlıca uyarlamaları gerekiyor.
Bugünkü makalemizde bu sene gerçekleşen önemli sosyal medya değişikliklerini ve yeniliklerini hatırlatmayı uygun gördük.
Google+
Bu senenin Nisan ayında Google+ bütün hizmetlerini sona erdirdi. Google tarafından yapılan açıklamaya göre düşük kullanım oranları ve tüketicilerin beklentilerini karşılamaya yetersiz oluşu bu kararın alınmasında büyük rol oynadı.
TikTok
Bu sene büyük bir atılım gerçekleştiren uygulamaların başında TikTok geliyor. Özellikle gençlerin arasında popüler olan bu uygulama sayesinde 15 saniyelik videolar çekip, takipçilerinizle paylaşıyorsunuz. Şu anda tüm dünyada 500 milyonun üzerinde kullanıcısı olan uygulama bu sene itibarıyla reklam almaya da başladı.
Bu sene çalkantılı bir dönem geçiren Facebook 2.4 milyar kullanıcısıyla sosyal medyada liderliğini korumaya devam ediyor. Sosyal medyada kullanıcıların haklarının korunmasına özen gösteren ve özel yaşama müdahele edecek uygulamalara gidilmesine karşı çıkan birçok Avrupa ülkesinin girişimiyle Facebook şeffaflık konusunda yeni düzenlemeler gerçekleştirdi. Bunlarına başında reklamlar önemli bir yer tutuyor. Facebook’ta karşınıza çıkan reklamları neden gördüğünüzü açıklayıcı bilgilere yer veren Facebook ayrıca hangi reklamları görüp görmeyeceğinizi ayarlayan bir sayfa açtı.
Bunun yanında işletme sayfalarına da aktif reklamları gösteren bir menü eklendi. Ayrımcılığı önlemek adına da reklam hedeflemesi yaparken emlak, iş bulma ve kredi gibi reklamlarda yaş, ırk ve cinsiyet seçimi yapamayacağız.
Haber akışının algoritmasını güncelleyen Facebook artık daha fazla arkadaş ve akraba paylaşımlarının insanların önüne çıkacağını duyurdu.
Video içerikleri içinde yeni algoritmalar geliştiren Facebook bir dakikadan fazla izlenen videoların, daha fazla aranan videoların, orijinal ve toplamda üç dakikadan daha uzun videoların insanların daha fazla karşısına çıkacağını belirtti.
Instagram’a bu sene gelen önemli yeniliklerin başında Markalı İçerik Reklamları geliyor. Influencer’ların markalı içerik paylaşması ve takipçilerine daha etkili bir şekilde ulaşmak isteyen markaların bu içeriklere daha fazla yatırım yapması, Instagram’ın bu konuda adım atmasını sağladığını söyleyebiliriz. Markanızın Instagram hesabından bu reklamları verebilmeniz için öncesinde birkaç ayar yapmanız gerekiyor. Detaylar için Instagram’ın bu konuda hazırladığı sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Bunun dışında Instagram içeriklerde yer alan beğeni sayısını kaldırmayı test ediyor. Bunun bizi nasıl etkileyeceğini zamanla göreceğiz.
Twitter bu sene masaüstü tasarımında radikal bir değişikliğe giderek kullanıcıları ikiye böldü. Eski tasarımına nazaran menülerin ve arama çubuğunun yerlerinin değişmesi, daha büyük fontların kullanılması birçok kullanıcı tarafından yadırgandı. Bunun yanında temanızı değiştirmek için farklı renkler ve yazıtipi boyutları da eklendi.
Twitter spami engellemek için de bir kullanıcının günlük hesap takip etme sayısını 1000’den 400’e indirdi.
Bu sene birçok yeniliğe imza atan sosyal medya platformlarının başında LinkedIn geliyor.
Bu yeniliklerin başında reklam hedef kitlesi ile ilgili olanlar geliyor. Benzer hedef kitle ile sayfanızla veya web sitenizle etkileşime geçmiş kullanıcıları da hedefleyebileceksiniz. İlgi hedeflemesiyle reklam hedef kitlenizin ilgi alanlarına göre hedefleme yapabileceksiniz. Ayrıca bu özelliği LinkedIn, Microsoft Bing ile de entegre etmiş.
Reklamlar dışında paylaşımlara yeni reaksiyonlar eklendi. Böylece beğendiğiniz veya ilginizi çeken bir içeriğe farklı emojilerle tepki verebileceksiniz.
Haber akışında da güncellemeye giden LinkedIn yapıcı diyalogların yer aldığı paylaşımları ve tanıdığımız insanların paylaşımlarını daha çok önümüze çıkaracak.
Türkiye’de en çok kullandığımız sosyal medya platformları hakkında güncel gelişmeleri verdiğimiz bu makale ile siz de kendi sayfalarınız veya çalıştığınız marka sayfaları hakkında yeni stratejiler geliştirebilir ve sosyal medyanın hızla değişen dünyasına kolayca uyum sağlayabilirsiniz.
Yazan: H. Taylan Azimli