Sosyal medya, artık pazarlamanın vazgeçilmez bir parçası. İşletmeler için sosyal medya platformlarında var olmak, bu platformlar aracılığıyla mevcut ve potansiyel müşterilere ulaşmak ve müşteri sadakatini artırmak son derece önemli. Ancak markaların sosyal medyada bulunmak isterken yapmış olduğu bazı hatalar var. Bu hataların başında ise, sosyal medyayı homojen bir yapı olarak görüp, her platformun aynı kurallara ve aynı kullanıcı kitlesine sahip olduğunu düşünmek geliyor. Sosyal medya platformlarının farklı takipçi profili, var oluş amacı ve dili olduğunu fark edemeyen işletmeler, kampanyalarından kaçınılmaz bir şekilde verimsiz sonuçlar alıyor.
Her işletmenin, sosyal medyada varlık göstermeye başlamadan önce kendine şu soruları sorması gerekiyor:
- Şirketim hangi pazarı hedefliyor?
- Ulaşmak istediğim kitle kim?
- Sosyal medya pazarlamasındaki hedefim ne?
Bu soruların cevabını net bir şekilde belirlediyseniz şimdi hangi sosyal medya mecrasının, hangi markaya hitap ettiğini inceleyebiliriz.
B2C işletmeler açısından ideal bir platform olan Facebook, kimi durumlarda B2B’ler için de verimli hale gelebiliyor. Moda, otomobil, perakende satış, eğlence, emlak, pazarlama, spor, sağlık, e-ticaret, haber ve istihbarat sektörleri tarafından yoğun olarak kullanılan Facebook’un dünya genelinde en fazla 18-34 yaş aralığında kullanıcısı bulunuyor.
Hootsuite ve We Are Social’ın Ocak 2018 verilerine göre ülkemizdeki Facebook kullanıcı sayısı 51 milyon ve bunların %86’sı Facebook’a mobil cihazlar üzerinden erişim sağlıyor. Kullanıcıların %63’ünü erkekler, %37’si kadınlar oluşturuyor. Kullanıcı yaşı ise, 18-44 aralığında yoğunlaşıyor.
Eğer bir B2C şirketseniz, bulunmanız gereken ilk yer Instagram! Turizm, moda, sağlık, güzellik, yiyecek-içecek, e-ticaret, otomobil, fotoğraf, güzel sanatlar ve organizasyon sektörleri tarafından yoğun olarak kullanılan Instagram’da kullanıcıların yarısından fazlası her gün aktif oluyor.
Hootsuite ve We Are Social’ın Ocak 2018 verilerine göre, 33 milyonluk kullanıcı sayısıyla dünyanın en çok Instagram kullanan 2. ülkesiyiz. Türkiye’deki Instagram profillerinin %41’i kadınlara ait. Kullanıcı yaşı ise, 18-34 aralığında yoğunlaşıyor. Bu da demek oluyor ki; eğer göze hitap eden bir işiniz varsa Instagram, bu işinizi pazarlamanız için en ideal platform!
Twitter, B2C markalar tarafından B2B’lere oranla daha etkili kullanılabilen bir mecra. Platformda en fazla; haber, e-ticaret, perakende satış, sağlık, turizm, telekom, finans ve spor sektörleri varlık gösteriyor. Hootsuite ve We Are Social’ın Ocak 2018 verilerine göre, dünya genelinde 330 milyon Twitter kullanıcısı bulunuyor. Özellikle, mevcut müşterileri ile etkileşim kurmak isteyen işletmeler için Twitter, vazgeçilmez bir mecra!
YouTube
YouTube, şu anda dünyanın Google’dan sonra en büyük ikinci arama motoru. Her gün milyarlarca videonun izlendiği platform haliyle markaların, hedef kitlelerine ulaşmaları için harika bir kanal.
Hootsuite ve We Are Social’ın Ocak 2018 verilerine göre de YouTube, Türkiye’de en fazla kullanılan sosyal medya platformu. 2016 yılında yapılan “Türkiye YouTube Kullanıcı Profili Araştırması”na göre, 45 yaş üzerindeki her iki kullanıcıdan biri, 55 yaş üzerindeyse her dört kullanıcıdan biri YouTube’u her gün ziyaret ediyor. İstatistiklere göre, YouTube’da en fazla 35-44 yaş aralığındakiler video izliyor.
B2B veya B2C hiç fark etmez; eğer işletmeniz sattığı ürün / hizmetle ilgili video çalışmaları yapıyorsanız, YouTube’da kesinlikle var olmalısınız!
Çoğunlukla iş hayatına ilişkin paylaşımların yapıldığı, network geliştirildiği ve mesleki ağların örüldüğü LinkedIn, ilk bakışta B2B işletmeler için uygun görülüyor. Ancak platformun temel amaçlarından biri “istihdam” olduğu için B2C markaların da LinkedIn’de olmasında hiçbir sakınca yok. Bilim-teknoloji, finans, hukuk, imalat, pazarlama, eğitim ve sağlık sektörlerinin yoğun olarak bulunduğu LinkedIn, en fazla 25-45 yaş aralığındaki kitle tarafından kullanılıyor. Bunu, aktif iş yaşamı olan bireyler olarak da düşünmeniz mümkün.
Markanız için en uygun sosyal medya mecralarını hala belirlemediyseniz, bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz!
Kaynak: https://digitalage.com.tr/
Yazan: Zeynep Kırbaş