Son günlerde adını sıkça duyduğumuz kavramlardan biri de X,Y ve Z kuşağı… 1965-1980 arası nesil X kuşağı, 1980-1999 arası nesil Y kuşağı, 2000’den sonra teknoloji ve yeni nesil uygulama odaklı yetişen jenerasyon ise Z kuşağı olarak adlandırılıyor.
Dünyada internetin hızla yayılması ve gelişen teknolojinin tam da kucağına doğan 2000’li jenerasyona ‘’milenyum kuşağı’’ veya ‘’internet kuşağı’’ da denmekte. Z jenerasyonu istediği her bilgiye internet üzerinden ulaşabiliyor, hatta diğer nesillerden farklı olarak oyuncaklar yerine tablet, laptop ve akıllı telefonlarla büyüyor.
Z jenerasyonunun genel özellikleri nelerdir? Markalara bağımlılıkları nasıldır?
Bu yazımızda sizlere bu soruların cevaplarını vererek herkesin peşinde olduğu Z jenerasyonundan bahsedeceğiz… J
Z Kuşağının Genel Özellikleri
- İnternet aracılığıyla sosyalleşirler.
- Teknolojiye ve konfora önem verirler.
- İmkânsız kavramına oldukça uzaktırlar.
- Bilgiye ve yeniliğe açıktırlar.
- Eğitime ve statüye önem verirler.
- Özgüvenleri oldukça yüksektir.
- Çabuk tüketen bir nesildir.
- Ekip çalışmasından daha çok bireysel çalışmaya yatkındırlar.
- Analitik düşünme yetileri oldukça dikkat çekicidir.
- Bağımsızlığı savunurlar.
- Aynı anda birçok iş yapabilme yeteneğine sahiptirler.
Markaların ve Pazarlamacıların Odağı - Z Kuşağının Alışveriş Alışkanlıkları
Markaların ve pazarlamacıların strateji belirlemede odak noktası olan Y kuşağı yerini, alım gücü ve etkisi artan, dijitale bakış açısıyla fark yaratan Z kuşağına bırakmaya başladı.
Yapılan araştırmalar Z kuşağının vazgeçilmezi olan akıllı telefonlarla geçirdikleri vaktin bir günde ortalama 4 saat 15 dakika olduğunu söylüyor. Bu konuda tüm jenerasyonların önüne geçen kuşak, aynı zamanda mobil alışverişte de en güçlü grup olarak konumlandırılabilir. Bu nedenle markaların ve pazarlamacıların stratejilerini belirlemede Z kuşağının dijital dünyada davranışlarını, tercihlerini ve beklentilerini hesaplayarak ilerlemesi oldukça önemli bir hâl alıyor.
AdColony dijitale baştan sona yön veren Z jenerasyonunu anlamak için bağımsız araştırma şirketi GlobalWebIndex ile birlikte yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Bu kapsamlı araştırma Z jenerasyonunun ilgi alanlarını, mobil dünyada neler yaptıklarını, farklı alanlardaki satın alım güçlerini, diğer jenerasyonlara göre mobil oyunlara yaklaşımlarını ve reklamverenin en hızlı şekilde onlara nasıl ulaşabileceğini içeriyor.
Yeni jenerasyon, bir gruba ait hissetme ve kabul edilme isteği duyuyor. Markaların dijital dünyanın büyüyen rekabet hızında bir adım öne geçebilmek için, önce hedef kitlesi gibi düşünerek ve beklentilere yönelik yaratıcı fikirlerle pazarlama stratejileri geliştirerek bu kuşağı kucaklaması artık kritik bir öneme sahip.
Peki markalar bununla ilgili neler yapabilirler?
- Z jenerasyonu marka sadakati yüksek olan bir kuşak değil.
Markalar öncelikli olarak Z kuşağına sadakat ve sevgiyi aşılayabilmek için, dijitalde geçirilen bu yüksek saatlerin mecralardaki karşılıklarını inceleyerek kendi mecralarına karar vermelidirler. Mecralarda aktif olabilmek ve trendleri yakalayabilmek için dijitali iyi dinleyerek doğru içerik çalışmaları hazırlanmalıdır.
- Z jenerasyonu vakit geçirdikleri mecralarda içerik üretmeyi seviyor ve katılımcı olmak istiyor.
Bu nedenle hedefinde Z jenerasyonu bulunan markalar etkileşime açık içerikler hazırlayarak bu kuşağın söz hakkına sahip olduğunu hissettirebilecekleri pazarlama stratejileri geliştirmelidir.
- Z jenerasyonu sınırları aşmayı seviyor.
Global düşünerek, sınırları kaldırmaya yönelik hizmet çalışmaları organize edilebilir.
- Z jenerasyonu teknoloji ve gündem ile yakından ilgili olduğu için çeşitlilik onlar için çok önemli.
Bu nedenle günümüzde markaların içeriklerini Z jenerasyonunun kullanabileceği en iyi ve güncel yol ile sunabilmesi büyük avantaja dönüşüyor.
Dijital dünyaya adapte olan ve vaktinin çoğunu teknolojik cihazlarla geçiren Gen Z’ye uyum sağlayabilmek için önce onları anlayabilmek ve kullandıkları mecralarla uyumlu içerikler üretmek çok büyük önem taşıyor.
Kısacası Z jenerasyonu nerede olursa olsun içerik üretmeyi ve katılım sağlamayı, etkileşim içinde olmayı, hızlı aksiyon almayı, iletişimden kopmamayı seviyor. Siz de doğru mecralarda, doğru trendlerle öne çıkabilir, yeni jenerasyonun sizin aranızda her zaman söz hakkı olacağını hissettiren güçlü içeriklerinizle dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. 😊
Yazan: Berfin KÖSEDAĞ