DİJİTAL GÜNDEM (27 MART - 2 NİSAN 2023)

DİJİTAL GÜNDEM (27 MART - 2 NİSAN 2023)
03 Nisan 2023

 

Her hafta dijital dünyadaki gelişmeleri derleyip aktardığımız “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de bu hafta (27 Mart - 2 Nisan 2023) hem dünya hem de Türkiye gündemindeki dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili öne çıkan haberlere yer verdik.

Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem (27 Mart - 2 Nisan 2023)

Mart ayının son haftasında dijital mecralar, sosyal ağlar ve teknoloji odaklı birçok gelişme yaşandı. Tüm bunları “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de derleyip değerlendirdik.

Bu haftanın öne çıkanları arasında şu haberler yer aldı:

  • ChatGPT, ekonomi sınavından A aldı!
  • LinkedIn, yapay zekâ destekli profil güçlendirme aracını kullanıma sunuyor.
  • Twitter’da yeni dönem: Sadece doğrulanmış hesaplar görünecek.
  • TikTok’tan markalar için yeni özellik: Branded Effects
  • Google, iklim değişikliği ile mücadele için yapay zekâ destekli araçlarını tanıttı.
  • Microsoft’un Bing chatbot’una reklamlar geliyor.

ChatGPT, ekonomi sınavından A aldı!

George Mason Üniversitesi (GMU) ekonomi profesörü Bryan Caplan, ChatGPT’nin ekonomi testindeki puanını sadece üç ayda D’den A’ya yükseltmesinin, kendisini hayrete düşürdüğünü söyledi.

Ocak ayında Substack “Bet On It”te bir blog gönderisinde yazan Caplan, sonbahar ara sınavından ChatGPT’nin 100 üzerinden 31 aldığını, bunun da harf notu olarak D’ye eşdeğer olduğunu belirtti. Caplan, Insider’a botun karşılaştırmalı ve mutlak üstünlükler ilkesi gibi temel kavramları anlamadığını, yanıtlarının da ekonomik olmaktan çok politik olduğunu söyledi. ChatGPT daha önce Wharton Business School’da da sınava girmişti. Profesör Christian Terwiesch chatbot’un basit hesaplamalarda şaşırtıcı hatalar yaptığını söylemişti.

Ancak ChatGPT’ye gelen GPT-4 güncellemesi ile birlikte ChatGPT aynı ara sınavda 100 üzerinden 73 aldı ve bu, harf notu olarak sınıfın en yüksek notu A’ya eşdeğerdi. Caplan chatbot’un, daha önce zorlandığı konular hakkındaki sorulara net cevaplar verdiğini belirtti.

LinkedIn, yapay zekâ destekli profil güçlendirme aracını kullanıma sunuyor.

Geçtiğimiz hafta, Microsoft çatısı altında yer alan LinkedIn, kullanıcı profilleri ve işe alım sürecinde çözüm sunan yeni yapay zekâ aracını tanıttı. Kullanıcılar, Open AI'ın GPT modellerinden geliştirilen yapay zekâ aracından yararlanarak daha iyi profil başlıkları, profil özetleri ve iş tanımları yazabilecek. LinkedIn, kişiselleştirilmiş profiller için GPT-4 kullanırken, iş ilanları için GPT-3.5'den yararlanacak.

Twitter’da yeni dönem: Sadece doğrulanmış hesaplar görünecek.

Geçtiğimiz aylarda anasayfa tasarımında değişikliğe giden Twitter, kullanıcılara yapay zekâ algoritmasının önerdiği tweetleri “Sana özel” sekmesinde göstermeye başladı. Elon Musk, Sana özel sekmesinde sadece onaylı Twitter hesaplarının gösterileceğini açıkladı.

İlk başta ‘En son tweetler’ ve ‘Anasayfa’ olarak karşımıza çıkan özellik, yapılan güncelleme ile birlikte ‘Sana özel’ ve ‘Takip edilenler’ şeklinde değiştirildi. Konu hakkında açıklama yapan Musk, “15 Nisan’dan itibaren, yalnızca doğrulanmış hesaplar sizin için önerilerinde yer almaya uygun olacaktır. Bu, gelişmiş yapay zekâ destekli bot hesaplarla mücadele etmenin tek gerçekçi yolu. Aksi takdirde umutsuz bir kaybetme savaşı olur. Anketlerde oy kullanmak, aynı nedenle hesap doğrulama gerektirecek.” ifadelerine yer verdi.

TikTok’tan markalar için yeni özellik: Branded Effects

ABD’de yasaklanıp yasaklanmayacağı henüz belirsiz olmasına rağmen TikTok, Amerika’da markalar için Branded Effects’i piyasaya sürdü. Bu yeni özellik, markaların özel efektler tasarlamak için TikTok’un efekt oluşturucularıyla iş birliği yapmasına olanak tanıyacak. Böylece kullanıcılara AR deneyimleri sunulacak.

Branded Effects’in kullanıma sunulmasıyla birlikte işletmeler, harekete geçirici mesajlar veya özel hedef kitle belirleme gibi özellikleri de içeren markanın sosyal medyası ve çevrimiçi kampanyaları için efektler oluşturmak üzere TikTok’un en iyi efekt oluşturucularıyla çalışmaya başlayabilir.

Google, iklim değişikliği ile mücadele için yapay zekâ destekli araçlarını tanıttı.

Google, gezegenimizin en büyük tehdidi iklim değişikliğiyle mücadele için yeni bir dizi yapay zekâ destekli araç geliştirdi. Google, aşırı hava olayları uyarılarını zaten etkilenen konumlardaki kullanıcılara gönderiyor ve arama sayfası aracılığıyla kış fırtınası, sel, kasırga gibi olaylar hakkında yararlı, anlaşılması kolay bilgiler sağlıyor.

Şimdi bu listeye “aşırı sıcaklık uyarılarını” da ekleyen Google, böylece sıcak hava dalgasının tahmini başlangıç ​​ve bitiş tarihlerinden, bu sırada dikkat edilmesi gereken sağlık sorunlarına ve etkilerinin nasıl azaltılacağına kadar her şeyi gösterecek. Şirket, sağlanan bilgilerin hem doğru hem de uygulanabilir olmasını sağlamak için Global Heat Health Information Network (GHHIN) ile ortaklık kurdu.

Microsoft’un Bing chatbot’una reklamlar geliyor.

Microsoft, Bing’in yapay zekâ destekli chatbot’una daha fazla reklam geldiğini onayladı. Microsoft Kurumsal Başkan Yardımcısı Yusuf Mehdi bir blog gönderisinde şirketin, sohbet deneyimine reklam yerleştirmeyi araştırdığını söyledi.

Microsoft bir süredir Bing’de reklamları test ediyordu, hatta konuyla ilgili şubat ayında reklam ajanslarıyla görüştüğüne dair haberler çıktı. Reklamlar, şubat ayında başlatılan ön izlemeden bu yana sohbet deneyiminin bir parçası oldu; sponsorlu bağlantılar ve alışveriş sonuçları içinde göründü. Reklamların herkes için ne zaman açık olacağını ve nasıl karşımıza çıkacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Dijital Gündemi Değerlendirdik

“Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de 27 Mart - 2 Nisan 2023 tarihleri arasında meydana gelen dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili gelişmeleri derleyip aktardık.

“Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem” YouTube ve Spotify’da aylık olarak yayınlanıyor!

Paylaş