Şubat ayının üçüncü haftasında dijital mecralar, sosyal ağlar ve teknoloji odaklı birçok gelişme yaşandı. Tüm bunları “Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de derleyip değerlendirdik.
Bu haftanın öne çıkanları arasında şu haberler yer aldı:
- OpenAI yeni yapay zeka modeli Sora’yı tanıttı.
- Birçok sosyal medya mecrası dava edildi.
- Meta, metin yerine videodan öğrenen gelişmiş zeka makinesi oluşturmayı hedefliyor.
- YouTube, Shorts’a müzik videolarını remix’leme özelliği getiriyor.
- ChatGPT sizinle iligli bilgileri saklayacak bir hafıza kullanıma sunuyor.
OpenAI yeni yapay zeka modeli Sora’yı tanıttı.
OpenAI Sora adlı metinden video oluşturan yeni yapay zeka ürününü duyurdu. Sora’nın metin konutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabileceğini ifade eden OpenAI, Sora’nın kullanıcıların isteklerine bağlı olarak görsel kaliteyi koruyarak bir dakikaya kadar uzayan videolar oluşturabileceğini açıkladı. Birden fazla karakterin, belirli hareketlerin ve doğru arka plan oluşturabilen Sora’nın, canlı duyguları ifade eden ilgi çekici karakterler oluşturabilmesine imkan tanıyan derin bir dil anlayışına sahip olduğu belirtildi. Sora aynı zamanda mevcut bir videodaki eksik kareleri doldurabiliyor veya genişletebiliyor.
Birçok sosyal medya mecrası dava edildi.
New York Belediye Başkanı Eric Adams, sosyal medyanın gençlerin ve çocukların mental sağlığını bozduğu yönündeki iddiaları sebebiyle Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube ve Tiktok’a dava açtı. Davaya yönelik yapılan açıklamada sosyal medya şirketlerinin zararlı içeriğin paylaşılmasındaki rolleri ve son on yılda gençlerin ruh sağlıklarının bozulmasına katkıda bulunmaları sebebiyle sorumlu tutulmaları gerektiği belirtildi. Bu davanın sonucunda sosyal medyanın düzenlenmedi, çocuklar ve gençlerin korunması açısından küresel çapta geniş sonuçlar doğurabilir.
Meta, metin yerine videodan öğrenen gelişmiş zeka makinesi oluşturmayı hedefliyor.
Meta’nın yapay zeka araştırmacıları, kelimelerden öğrenmek yerine videodan öğrenen V-JEPA isimli yeni bir model geliştirdiklerini açıkladılar. Meta’nın Temek Yapay Zeka Araştırması grubunun yöneticisi yapay zeka modellerinin aynı maskeleme tekniğini video görüntüleri üzerinde kullanmaları halinde daha hızlı öğrenebileceklerini belirtti. Meta araştırmacılarına göre video maskeleme kullanılarak yapılan ön eğitimden sonra V-JEPA nesneler arasındaki ayrıntılı etkileşimleri tespit etme ve anlama konusunda başarılı oldu.
YouTube, Shorts’a müzik videolarını remix’leme özelliği getiriyor.
YouTube kısa video platformu olan Short için yeni bir özellik getireceğini duyurdu. Bundan böyle kullanıcılar kendi videolarında müzik videolarını ekleyip remix’leyebilecek ve kendi kısa videolarını oluşturabilecekler. YouTube kullanıcılara bu kapsamda Sound, Collab, Green Screen ve Cut olmak üzere 4 farklı seçenek sunuyor. Platformun yeni özelliği kullanıcılara UMG’nin müzik kütüphanelerine erişim sağlaması ve TikTok’un müzik videolarını remix’leme imkanı sunmasıyla dikkat çekiyor.
ChatGPT sizinle iligli bilgileri saklayacak bir hafıza kullanıma sunuyor.
ChatGPT sizinle ve konuşmalarınızla ilgili bilgileri zaman içinde hatırlamasını sağlayacak bir hafıza kullanıma sunuyor. Kullanıcıların bilgileri tekrar tekrarlama zorunluluğunu kaldıracak olan bu özellik ile tüm sohbetlerde tartışılan şeyler hatırlanacak. Bundan böyle ChatGPT’ye bir şeyi hatırlamasını söyleyebilir, neyi hatırladığını sorabilir, ayarlar aracılığı ile unutmasını söyleyebilir veya tamamen kapatabilirsiniz. OpenAI’ın aktardıklarına göre kullanılan her GPT’nin kendine özel hafızası olacak. Open AI ChatGPT’nin hafızasını kullandıkça daha iyi hale geleceğini, kullanıcıların kontrolünde olduğunu ve sistemi hassas şeyleri hatırlamayacak şekilde eğittiğini vurguluyor.
Dijital Gündemi Değerlendirdik
“Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem”de 12 Şubat - 18 Şubat 2024 tarihleri arasında meydana gelen dijital odaklı ve teknoloji ile ilgili gelişmeleri derleyip aktardık.
“Ahtapot Sosyal Medya ile Dijital Gündem” YouTube ve Spotify’da aylık olarak yayınlanıyor!