Malum gündemimizde, hiç gerçekleşmemiş olmasını dilediğimiz acı bir deprem var.
Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu ehemmiyetli durumda herkes seferber oldu; el birliğiyle yardımlarını ulaştırdı ve desteklerini halihazırda sürdürüyor. Bu süreç devam ederken, sektör fark etmeksizin tüm markaların gerek pazardaki gerek dijitaldeki tutumları ön plana çıktı.
‘’Afet durumlarında sosyal medyadaki iletişim kanalları nasıl kullanılmalı? Yanlış adımlar ne gibi sonuçlar doğurur?’’ soruları üzerine biraz konuşalım mı?
Afetten kısa bir süre sonra, anlık olarak yardım taleplerinin gelişen teknolojiyle birlikte geniş kitlelere yayıldığını, temel ihtiyaçların bile sosyal medya aracılığı ile duyurulduğuna şahit olduk. Bu noktada, şirketlerin ve kişisel hesapların kamuoyu oluşturma noktasında büyük bir etkisi olduğu tartışılamaz.
Telekomünikasyon şirketlerinde yaşanan problemler, sosyal medya ve dijital kanalların bu süreçte daha aktif olmasının kapılarını araladı. Buna ek olarak afetlerin, günlük yaşantıdan farklı olarak kaos ortamı yaratması sebebiyle çok sayıda yanlış bilginin yayılmasına da tanıklık ettik.
Peki afet durumlarında sosyal medya kullanımı nasıl olmalı?
Marka ve kuruluşların dijitalde ve sosyal mecralarda yürütecekleri iletişim ‘’afet odaklı’’ olmalı. Bu noktada özellikle ön plana çıkan ve yüksek takipçili hesapların, hizmet ve ürün içerikli paylaşımlarını bir noktaya kadar durdurması gerekiyor.
Afete yönelik faaliyetlerde ise sosyal medya kullanıcıları ile yetkili mecra ve kuruluşların arasında koordinasyon sağlanıyor olmalı. Yetkili mecra ve kuruluşlar ile iş birliği yapılması, bilgi kirliliğinin de önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.
Teyit edilmemiş bilgiler ve yanlış yönlendirmeler, afet durumunda yaşanan hızlı ve kontrolsüz artış sonucunda kötü sonuçlar doğurabilir. Bu doğrultuda, paylaşılacak bilgilerin doğruluğundan mutlaka emin olmak gerekiyor.
Afet döneminde bilinçli sosyal medya kullanıcısı olmak…
Sosyal medya kullanımında, afet yönetimi safhaları ile ilgili doğru bilgilendirme sağlanarak toplum bilinci oluşturulmalı.
Art niyetli ve yanlış kullanımlara yönelik caydırıcı önlemler sağlanmalı ve raporlanmalı.
Toplumu demoralize edecek afet anı görüntülerine yer verilmemeli; özellikle çocukların görüntüleri paylaşılmamalı.
Güvenilir bilgilerin ve yetkili mercilerin yayılımını kolaylaştırarak geniş kitlelere ulaşılmalı.
Ahtapot Sosyal Medya olarak biz neler yaptık?
Üzücü depremin gerçekleştiği andan itibaren tüm imkanlarımızı deprem bölgesinde yer alan vatandaşlarımız için seferber ettik. Deprem bölgesindeki yaraları biraz olsun sarabilmek için güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgileri, ilgili ekiplere ilettik. Canla başla çalışan STK’larımıza destek olmak için elimizden geleni yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu zor günleri hep birlikte aşacağımıza inanıyoruz. Ve herkesi, afet bölgesindeki vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya davet ediyoruz.
Yazan: Başak Küçükfosforlu