YAPI SEKTÖRÜ İÇİN SOSYAL MEDYANIN ESASLARI

YAPI SEKTÖRÜ İÇİN SOSYAL MEDYANIN ESASLARI
19 Haziran 2019

 

Uzun yıllar boyunca markalar pazarlama faaliyetlerine yüksek bütçeler ayırırken yapı ve inşaat sektöründe bu rakamlar çok yüksek değildi. Şirketlerin üretim odaklı yürüttükleri faaliyetlerinde pazarlamaya da önem vermelerini anlamaları çok uzun sürmedi.

Bir yapı şirketi için pazarlama faaliyetlerinin temelinde müşterileri ve paydaşlarını yaptığı işler hakkında bilgilendirmek, uzmanlık alanı, yaptığı, yapacağı ve yapabileceği işler hakkında bilgilendirmek yer alır. Ülkemizde yapısal anlamda geçmişte yaşadığımız çeşitli krizleri düşünürsek; tüketicinin gözünde güven bir imaj oluşturmak olmazsa olmazdır.

Sektörün zor yanlarından biri olan yeniden pazarlama dediğimiz remarketing oldukça uğraş gerektirir. Diğer sektörlerin aksine, müşterilerin bu sektörde aldıkları üründen memnun kalmamaları sıkıntılı bir duruma yol açabilir. Örneğin; bir çikolata markasının ürünlerini beğenmezseniz bir daha satın almazsınız, kullandığınız ütüden memnun değilseniz bir dahaki sefere başka bir marka tercih edersiniz. Ancak konu ev almaya gelince evinizden memnun değilseniz bunu düzeltebilecek pek bir çözüm yoktur. İnşaat şirketlerinin müşteri portföyünün ve insan ilişkilerinin iyi olması, müşterinin yapılan işten memnun kalması durumunda fiyat yüksek bile olsa tercih etmeyi getirebilirken aynı şekilde memnuniyetsizlik durumunda düşük bir fiyattan satılan bir daireyi tercih etmemesine sebebiyet verebilir.

Peki, işin dijital kısmında neler oluyor?

Araştırmalara göre konut alırken en çok kullanılan kaynaklardan biri arama motorları. İnsanlar bu aramaları ise çok genel tanımlarla yapıyor. Yani büyük çoğunluk sizin firma adınızı özel olarak aratmıyor.  Yapı şirketlerinin yapmaları gereken ise insanların konut aramalarında karşılarına çıkmak. Bu genel aramalarda potansiyel müşterilerinin karşısına çıkmak isteyen yapı şirketlerinin doğru bir SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) yapmasının önemi ortaya çıkıyor. Bu şekilde şirketiniz örneğin “İstanbul’da ev fiyatları” araması yapan bir kişinin karşısına ilk sıralarda çıkıyor. Bu şekilde şirketinize gelen trafik arttığı gibi aynı zamanda şirketiniz güvenilir bir imaj da çiziyor.

Bu noktada sosyal medya hesaplarının da varlığının önemi ortaya çıkıyor. Dijital pazarlamanın sadece Google’dan ibaret olmadığını hatırlamak gerekiyor. Şirketinizin internetteki varlığının sosyal medya hesaplarıyla desteklenmesi gerekiyor. Bu kanalların düzenli ve etkili şekilde kullanımı, potansiyel müşterilerinize güven veren başka bir önemli etken. Tamam, internet siteniz mevcut ancak Instagram hesabınıza girildiğinde en son 2017 yılından bir paylaşım görülüyorsa, şirketinizle ilgili akıllarda sorular oluşması kaçınılmaz. Sosyal medyanın doğrudan satış yapmanıza getirisi çok büyük olmayabilir ve unutulmamalıdır ki sosyal medya platformları seri ilan sayfaları değildir, satılacak olan projeniz için dijital bir ortamdır. Kendinizi ve projenizi anlatma aracıdır. Ayrıca hesaplarınızdan tamamen satış odaklı bir iletişim sürdürmek takipçilerinizi arttırmak için çok faydalı değildir. Belirli aralıklarla yapacağınız örneğin mimarlık dünyasından haberler, yenilikler ve dünyadan ilginç projeler daha çok insanın ilgisini çekmenizi sağlayabilir.

Paylaş