Türkiye’nin ilk yerel klavyesi olan Emojum, geçtiğimiz yılın sonunda lanse edilmişti. Biz de bir süredir merak ediyorduk, en sonunda dayanamadık ve bu eğlenceli emojileri telefonumuza indirerek ne olduğunu bir test edelim dedik. Deneyimlerimizi sizlerle paylaşacağız tabii ki ama önce emoji kavramının ne olduğundan, hayatımızdaki yeri ve öneminden bahsedelim isterseniz.
Emojileri, dijital ortamdaki sözel ifadeleri daha güçlü anlatabilmek için kullanılan bir grafik sembol olarak tanımlayabiliriz. İlk olarak 90’lı yılların sonunda Japonya’da yaratılan emojiler, sosyal medya ve elektronik mesajlaşmanın artmasıyla da hayatımızda sıklıkla yer verdiğimiz bir uygulama haline geldi. Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde bir günde paylaşılan emoji sayısı, sıkı durun, tam 6 milyar. (şaşıran emoji koyalım)
Duygu, ifade, yemek, hobi gibi birçok farklı kategoride karşımıza çıkan emojileri bizler de hem kişisel hayatımızda hem de markalarımıza içerik hazırlarken sıklıkla kullanıyoruz. Hatta takipçilerimizin yorum ve mesajlarına cevap verirken de emojilerin gücünden yararlanıyoruz. Böylece sosyal medyada vermek istediğimiz mesajı çok daha etkili, samimi ve dikkat çekici bir hale getirerek, takipçilerimizin ilgisini canlı tutabiliyoruz.
Emojilerin hayatımızdaki önemini fark eden Deniz Hotamışlıgil, bir ilki hayata geçirerek Türk kültürünü anlatan emojileri klavyemize kazandırdı. Amerikalı bir ekiple çalışan Hotamışlıgil’ın tüm emoji tasarımları kendisine ait.
Simit, çay, Türk kahvesi, martı, boğaz köprüsü, sucuklu yumurta, içli köfte, nazar boncuğu gibi Türk kültürünün simgesi haline gelen ikonları biz de hayatımıza kazandırma şansı yakaladık. Şahsen denedik; neleri sevdik, nelerin daha iyisi olabilir dedik sırayla aktarmaya çalışalım:
- Bir kere fikir gerçekten çok güzel. Kültürel anlamda bu kadar zengin bir toplumun kendisine özel bir emoji klavyesi olması, hem eğlenceli olması hem de tanıtım açısından oldukça önemli.
- Emoji kategorileri oldukça geniş ve tatmin edici, çizimler de çok başarılı.
- Diğer emoji uygulamalarından farklı olarak, kullanıcıların kendi emojilerini tasarlamasına imkan tanıyan bir uygulama olması da artı bir avantaj. Biz kendi imzamızdan oluşan bir emoji yarattık mesela.
- Ancak diğer taraftan, bu emojileri alıştığımız emojiler gibi gönderemediğimizi belirtmek gerek. Klavyeden istediğimiz imajı seçtiğimizde, doğrudan telefonun ekranına düşmüyor mesela. İmajı kopyalayıp yazı kutucuğuna yapıştırmak gerekiyor. Bu da olayı pratik olmaktan uzaklaştırıyor.
- Ayrıca her emoji, imaj formatında olduğu için karşı tarafa aslında fotoğraf göndermiş oluyoruz. Bu da gönderilen her imajın hem sizin telefonunuzda hem de karşı tarafın cihazında fazladan yer kapladığı anlamına geliyor.
- Emojum klavyesi, kullandığınız normal klavyeye entegre oluyor. Klavyeler arası geçiş yaparken arada aksaklık yaşanabiliyor
- Şu an sadece iOS platformunda yer alan Emojum uygulaması, Android kullanıcılarını ıskalıyor maalesef.
Özetlemek gerekirse Emojum’un orijinal bir iş olduğunu düşünüyoruz, ancak uygulamanın kesinlikle geliştirilmesi gerek. Umuyoruz ki yapılan geliştirmelerden sonra, bu orijinal fikir hak ettiği ilgiyi görür.
Yazar: Rukiye Ülkü Katıtaş