SOSYAL SORUMLULUĞUN MARKA İMAJINA ETKİSİ

SOSYAL SORUMLULUĞUN MARKA İMAJINA ETKİSİ
07 Haziran 2021

 

Ülkemizde pek çok marka tarafından önemi halen anlaşılmamış olan Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), markanın faaliyet gösterdiği toplumun hassas konularına dikkat çekmek, çözüm bekleyen problemler ile ilgili farkındalık yaratmak ve bu problemlere çözümler bulmak adına gerçekleştirilen projeler ve geliştirilen stratejilerdir.

Markaların ürün ve hizmetleri haricinde, tüketici ile samimi bir bağ kurması adına oldukça önem taşıyan KSS proje ve stratejileri, sürdürülebilirlik anlamında da markaya önemli katkılar sağlar. Özellikle marka güveni ve imajının yaratılma sürecinde, KSS stratejileri markaya büyük ölçüde artı değerler katar.

Bazı KSS projelerinin markayı olumsuz etkilediği de olabiliyor. Bu gibi olumsuz geri bildirimlere fırsat vermemek için projenin samimiyet derecesi oldukça önemli bir faktördür. Marka çıkarlarının, projenin toplumsal sorunlara getirdiği çözümlerden daha çok önemsenmesi, markayı bu konuda sınıfta bırakacaktır. Projelerinde samimi olmayan pek çok markanın, bu sebeplerle problemler yaşayıp KSS projelerini iptal etmek zorunda kaldığı bile olabiliyor. Tabii bu tarz olumsuz örneklerin yanı sıra, son yıllarda ülkemizde çok önemli KSS projeleri ve kampanyaları da gerçekleştirildiğini biliyoruz.

Bugün Türkiye’nin önde gelen sorunlarının çözümü için proaktif çalışmalara imza atan pek çok marka, ses getirdikleri projeler ile markalarına katkı sağlarken ülke problemlerinin çözümünde de önemli yol katediyorlar. Hatta bazı büyük projeler, milyonlarca liralık bütçelerle markalaşmış durumda. Gelin, bu birkaç başarılı KSS örneğine birlikte bir göz atalım:

  1. “Baba Beni Okula Gönder” Projesi:

2004 yılında Doğan Gazetecilik’in Milliyet Gazetesi markasını öne çıkararak başlattığı bu proje ile Türkiye’de ekonomik yetersizlik ve aile baskısı gibi nedenlerle okutulmayan kız çocuklarının yeniden okula gönderilmesi amaçlandı.

300 binden fazla destekçiye ulaşan bu KSS projesi sayesinde hem sorunların çözümünde önemli ölçüde yol katedildi hem de Doğan Gazetecilik ve Milliyet Gazetesi marka değerini oldukça artırdı.

2. “Aile İçi Şiddete Son” Projesi:

Bugün halen devam eden aile içi şiddet sorunu; 2004 yılında kimse tarafından bahsedilemiyorken Hürriyet Gazetesi’ne ait “Aile İçi Şiddete Son” KSS projesi ile gündeme geldi ve bu büyük sorunu çözmek için farkındalık ve kamuoyu yaratılmak amacıyla uzun bir yola çıkıldı. 

9 yılda 13.500 mağdura destek verilen ve 1.500’den fazla mağdurun güvenli yerlere yerleştirildiği bu projenin daha da sunabileceği pek çok katkı var.

3. “Kardelenler” Projesi:

2000 yılında Turkcell’in adımlarını attığı en etkili KSS projelerinden biri olan “Kardelenler” ile kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amaçlandı. Her yıl 10 bin kız çocuğuna burs verilen proje, Turkcell markasından bağımsız bir hal aldı; hatta National Geographic belgesellerine konu oldu.

Türkiye’ye önemli artılar sağlayan bu KSS kampanyası şimdilerde meyvelerini vermeye devam ediyor.

Eğer siz de böylesine büyük KSS projeleriyle marka adınızdan sıkça söz ettirmek istiyorsanız uzun yıllara dayanan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) tecrübelerimizle Ahtapot Sosyal Medya olarak her zaman desteğe hazırız!

Yazan: Merve MUTLU

Paylaş