Sosyal Medyada Kullanıcı Profillerini Yakından Tanıyın!

Sosyal Medyada Kullanıcı Profillerini Yakından Tanıyın!
27 Mayıs 2020

 

Sosyal medyada çeşitli özelliklere sahip kullanıcı profilleri var. Hepsinin mecraları kullanım amacı, nitelikleri ve iletişim dilleri farklı. Malum, markalar sık sık hedef kitle analizleri yaparlar ve sosyal medyada da bu analizlerin sonuçlarına göre bir iletişim stratejisi belirlerler. Ancak geneli düşündüğümüzde, hedef kitle içinde olsun ya da olmasın, tüm kullanıcı profillerini ve bu profil özelliklerine sahip grupları yakından tanımak gerekiyor. İşte başlık başlık sosyal medyada kullanıcı profilleri ve özellikleri…

 

Dinleyiciler: Kişisel paylaşımlardan çok olup biteni aktif bir şekilde takip eden kullanıcı türüdür. Beğeniler konusunda cimridirler. Paylaşım altındaki cevaplar ve yorumlara daha çok önem verirler. Her şeyi okurlar.

 

Aktivistler: Sosyal medyanın gücünün farkında, seslerini duyurmaya çalışan, sosyal sorumluluklar konusunda hassas, hayvan hakları, çevre, kadın hakları, adalet ve eşitlik konularında duyarlı, kampanyalara meraklı kullanıcı türüdür.

 

Spamcılar: Her türlü içeriğe ilgili ilgisiz yorum yapan, kendi sayfasını veya profilini ziyarete davet eden, takipçi kazanmak için takip eden, genellikle sadece beğeni ve repost yapıp içerik üretemeyen kullanıcı türüdür. Bir kullanıcının paylaşımının altına konuyla tamamen ilgisiz iletiler yazarlar. Gündem hashtag'lerinin tümünü kullanır ama hastag içerikleri ile alakasız paylaşımlar yaparlar.

 

İdealistler: Sosyal medyanın gelişimine en çok katkıda bulunan kullanıcı türüdür. İlgi alanları konusunda benzersiz ve az bilinen paylaşımlar yapmaya dikkat ederler. Başkalarının paylaşımlarının altına konu ufkunu genişletecek nitelikli içerikler girerler. Keşfetmeyi severler ve sosyal medyada fazla zaman harcarlar.

 

Sosyal Kelebekler: Sosyal medyanın her mecrasında kişilerle etiketlenen, tanınan kişilerle fotoğraflarını ve videolarını paylaşan, bilinen etkinliklere katıldığını fark ettirmeye çalışan kullanıcı türüdür. Tanınmış simalara yakınlıklarını göstererek takipçi kazanmaya çalışırlar.

 

Troller: Çatışma ve tartışma yaratma niyetinde olan kullanıcı türüdür. Çoğunlukla öfkeli, sinirli ve yıkıcı bir yaklaşım izler ve hakaretler kullanır ama bunlar gerçek düşünceleri veya duyguları olmaktan çok sahte ve manipülatiftir. Genel olarak sahte kimlikler kullanırlar. Amaçları dikkat çekmektir.

 

Influencerlar: Sosyal medya kullanıcılarının sadece %1'i orijinal içerik üretebilir. En yüksek kalitede içerik üreten ve bilgilerini kaliteli sunumlarla sosyal medya topluluklarıyla paylaşanlar iyi etkileşim oranlarına ulaşırlar. Paylaşımları konusunda tutkuludurlar ve aynı kalite çizgisini tutturabilmek için strateji geliştirirler. Yüksek takipçi oranlarına erişirler ve bu durum onların sosyal medyada kanaat önderi olarak kabul edilmesine neden olur. Kitleleri geniş ölçüde etkilerler.

 

En Eski Kullanıcılar: Sosyal medyanın yeni yeni aktive olduğu 2000'li yılların başlarda hesaplar kurmuş ve sosyal medyanın tüm gelişim serüvenine şahit olmuş tecrübeli kullanıcı türüdür. Memnun edilmesi zor, eleştirel ve bilge kullanıcılardır.

 

Celebrityler: Toplumdaki ünlü simalardır. Tanınmış bir sporcu, yazar, aktör veya şarkıcı olabilirler. Takipçi sayıları milyonları bulabilir. Bu yönüyle kitleler üzerindeki etkileri büyüktür.

 

Sıcak Haberciler: Özellikle sıcak bölgelerden anlık haber paylaşımı yapan, sahada görev alan ve sosyal medyayı çok iyi kullanan kişilerdir. Haber ajanslarına da kaynak ve sağlarlar.

 

Gazeteciler: Ana akım konvansiyonel medyada medya çalışanı olarak görev yapan, kitleler tarafından takip edilen ve onlar üzerinde etkisi bulunan kullanıcı türüdür.

 

Uzmanlar: Özellikle sözlüklerde ve geri bildirim ağlarında tecrübelerini, bilgi ve birikimlerini paylaşan, diğer kullanıcılara yol gösteren, ufuk açan, sağlıklı değerlendirme ve analizler yapan ve sosyal medyaya kalite katan en önemli kullanıcı türüdür.

 

Botlar: Başka hesapları beğenme, repost yapma ve bir hashtag'i gündem yapma amaçlı kullanılan robot kullanıcı profilidir. Çeşitli algoritmalar sayesinde beğenileri ve takipçi sayılarını manipüle etmek için kullanılırlar.

 

Feykler: Kendi yaşı, cinsiyeti, milliyeti, mesleği ve hayat tarzı dışında bambaşka sahte bir profil oluşturularak yaratılmış kullanıcı türüdür. Sahte kullanıcıyı yöneten kişinin, başka birinin verilerini ele geçirmek, başka bir düşünceye sahipmiş gibi görünüp günü geldiğinde çizdiği profilin dışında bir düşünceyi savunmak, kendi cinsiyetini aşağılayarak ilgi çekmek, arkadaş bulmak veya dolandırmak gibi birçok amacı olabilir.

 

Sosyalleşenler: Sosyal medyayı gerçek hayatta yeni ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak için kullanan profil türüdür. Kendi ilgi alanı ile alakalı etkinlikleri takip eder, hobi gruplarına katılır, gerçek dünyada sosyal medyadan tanıştığı kişilerle etkinlikler vasıtasıyla ilişkiler kurar.

 

Konuyla ilgili çeşitli değerlendirmeler yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı ‘Sosyal Medya Kullanım Kılavuzu’ndan faydalanarak paylaştığımız bu bilgiler, aslında hepimizin aşina olduğu kullanıcı profillerinin basit bir gruplandırması. Asıl soru şu; siz bu profillerle ne kadar iletişim kuruyorsunuz, markanızın/işletmenizin hedef kitlesinde hangileri var, hangileri sizin için risk teşkil ediyor? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizi tatmin etmiyorsa ya da emin değilseniz, mutlak bizimle iletişime geçin ve sosyal medyada başarıya ulaşmanızı sağlayacak değerlendirmeleri birlikte yapalım.

 

Yazan: Şinasi Furkan Avcı

Paylaş