SOSYAL MEDYA RAPORLAMA METRİKLERİ

SOSYAL MEDYA RAPORLAMA METRİKLERİ
26 Ağustos 2022

 

Sosyal medya raporlama metrikleri, hayata geçirdiğiniz çalışmaların değerini, etkisini ve yansımasını görmeniz açısından oldukça önemli…

Diyelim ki, hazırladığınız bir çalışmaya özel olarak sosyal medya verilerine ihtiyacınız var. Sizin, herkesin sıklıkla ölçümlediği beğeni sayısı, paylaşım sayısı gibi verilerden ziyade, daha farklı ve yönlendirici verilere ulaşabilmeniz çok daha ayrıştırıcı olacaktır.

Aynı zamanda doğru ve net veriler sayesinde geleceğe dönük planlar yapılırken, geçmişte verilen kararlardan da ilham almak faydalı olacaktır.

Peki sosyal medya raporlama metrikleri nelerdir?

İlk kavramımız kitle büyüme oranı… Kitle büyüme oranı, markanızın sosyal medyada ne kadar hızlı takipçi kazandığını gösterir. Bu durumda ‘’Geçen ayın net yeni takipçilerini ne kadar hızlı kazandık? Rakiplerimizden daha hızlı mıydık? Yeni takipçileri kazanma kaynağımız neydi?’’ gibi sorulara cevap verebilir; iletişim stratejinizde ne kadar başarılı olduğunuzu gözlemleyebilirsiniz.

Bir diğer kavramımız ise erişim… Erişim, gönderiniz yayınlanmaya başladığından itibaren, gönderinizi kaç kişinin gördüğünü belirtir. Böylece kaç kişiye eriştiğinizi ölçümleyebilirsiniz.

Sosyal bahsetme payı da rekabetçi analizidir. Tüm sosyal medya mecralarında, markanızdan ne kadar bahsedildiği, markanız hakkında olumlu veya olumsuz ne kadar konuşulduğunu görmek, günümüz sosyal medya dinamiklerinde oldukça değerli…

Etkileşim oranı gönderinizin, toplam takipçi sayınıza göre aldığı etkileşim sayısıdır. Böylece takipçilerinizden kaç kişinin sizin gönderiniz ile etkileşime girdiğini; beğeni, yorum ve paylaşım yöntemlerine kaç takipçinizin başvurduğunu görebilirsiniz.

Dönüşüm oranı, gönderinizde kullandığınız bir bağlantıya tıkladıktan sonra sayfada işlem yapan, o sayfanın toplam ziyaretçi sayısına karşı olan ziyaretçi sayısını ifade eder. Gönderinizde web sitenize yönlendirme yaptığınızı varsayarsak, kaç kişinin gönderinizi görüp geçtiğini veya bağlantıya tıklayarak web sitenizde zaman geçirdiğini analiz edebilirsiniz.

Hemen çıkma oranı, gönderinizdeki bağlantıya tıklayan kişinin işlem yapmadan sayfayı terk etme yüzdesidir. Bu analiz, sosyal medya trafiğini ölçmenizi sağlar ve bu doğrultuda strateji değişimine gitmenize yardımcı olur.

Tıklama başına maliyet, sponsorlu gönderilerinizdeki tıklama için ödediğiniz tutarı ifade ederken; bin gösterim başına maliyet, sponsorlu gönderinizi her bin kişi tıkladığında ödediğiniz tutardır.

Sosyal medya dönüşüm oranı, kampanya dönemlerinde yayınlanan her gönderinin etkinliği hakkında size bir fikir verecektir. Sosyal medyadan gelen ve yüzde olarak ifade edilen toplam dönüşüm sayısını ifade eder.

Yorum oranı, gönderi başına yorum sayısının sahip olduğunuz toplam takipçi sayısına oranıyken; Müşteri görüşleri, kitlenizin memnuniyetini ölçümlemenizi sağlar. Marka kitlenizi memnun ediyorsa, kitlenin deneyimlerini başkalarıyla paylaşma olasılığı daha yüksek olacaktır.

 

Yazan: Buse Derin

Paylaş