SOSYAL MEDYA EVRİLİYOR! AMA NEREYE?

SOSYAL MEDYA EVRİLİYOR! AMA NEREYE?
19 Ağustos 2022

 

Facebook'a ilk giriş yaptığın zamanı, eklediğin ilk arkadaşını ve paylaştığın ilk gönderiyi dün gibi hatırlıyorsun değil mi?

Instagram, sevdiğin ve hayranı olduğun ünlülerin çok merak edilen parıltılı hayatlarının perdelerini araladığı için sana büyülü gibi geliyordu.

Ortak birkaç ilgi alanı, sana gerçek hayatta hiç tanışmadığın insanlarla Twitter’da tanışıp kaynaşma fırsatı verdi. Birdenbire dünyanın dört bir yanından insanlar tarafından erişilebilir hale geldin.

Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlar çıktıkları ilk anlarda eğlenceliydi ve hayatımızın bir noktasında bize değer kattı.

SOSYAL MEDYANIN U DÖNÜŞÜ

Ama ne oldu da sosyal medya platformları birden topluluk oluşturma ve insanları birleştirme misyonundan vazgeçip para kazanma modeline dönüştü? Biz ne zaman internetteki varlığımızdan endişe duyar hale geldik?

Blogger’ı icat ederek sosyal medyanın kuruluşunda ilk adımı atan ve aynı zamanda Twitter da dahil olmak üzere birçok teknoloji şirketinin kurucu ortağı olan Amerikalı milyarder girişimci Evan Williams bile, sosyal medyanın yanlış bir yöne doğru ilerlediğini düşünüyor.

"Herkes özgürce konuşabildiğinde, bilgi ve fikir alışverişinde bulunabildiğinde, dünyanın otomatik olarak daha iyi bir yer olacağını düşündüm. Bu konuda yanılmışım." – Evan Williams

Evan Williams’a bunu düşündüren ne dersiniz?

Facebook Live, suçları gerçek zamanlı olarak yayınlamak için kullanılıyor. Twitter, trolleme ve zorbalık konusunda akla ilk gelen platform haline geldi. Öyle ki, Pew Araştırma Merkezi verilerine göre 10 yetişkin internet kullanıcısından 4’ü, çevrimiçi tacize uğruyor.

Aslında sosyal medyanın nereye doğru gittiğini anlayabilmek için Silikon Vadisi’nin tanınan bir ismi olmaya gerek yok…

MAKE SOCIAL MEDIA GREAT AGAIN! AMA NASIL?

Trump’ın “Make America Great Again!” sloganı her ne kadar Amerika’yı iyileştirmeye yönelik olmasa da bizim umudumuz sosyal medyanın tekrar muhteşem olması yönünde. Neyse, Alcatraz soğuktur şimdi…

Hobbes ve Rousseau’nun kulaklarını çınlatıyor ve tartışmalarına yeni bir boyut kazandırıyoruz: Sosyal medyanın doğası gereği iyi ya da kötü olmadığını, sadece bir araç olduğunu unutmamamız gerekiyor. Her kullanıcı, sosyal medyayı arzularına göre kullanma gücüne sahip. Yani sosyal medyayı iyileştirmek için platformlar kadar kullanıcıların da çaba göstermesi gerekiyor.

İnsanlar sosyal varlıklardır. Sosyal medya platformlarının para kazanma modeli, insan etkileşimi tarafından yönlendirilir. Bu iki gerçek, sosyal medyanın önümüzdeki on yıl ve sonrasındaki evrimini şekillendirmeye devam edecek. Dezenformasyonun yükselişi, çevrimiçi istismar ve zorbalık gibi olaylar, sosyal medyanın bir zamanlar olmasını umduğumuz topluluk ve birliktelik ağı olmadığını gösterse de eski güzel günlerimize dönmek hiç de imkânsız değil.
 

Yazan: Selin Kantarcıoğlu

Paylaş