SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) SOSYAL MEDYADA NEDEN YER ALMALI?

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) SOSYAL MEDYADA NEDEN YER ALMALI?
17 Ocak 2017

 

Sosyal medyanın insan hayatına entegre olmasıyla internet, kişisel sınırların çok ötesinde kamusal bir platform haline geldi. Bu öyle bir platform ki zaman ve mekân farkı gözetmeksizin dünyanın bir ucunda yer alan insanları bir araya getirdi, ülkeler arası sınırları yok etti. Bu da aynı ilgi alanlarına sahip olan kişiler arasında muazzam bir iletişim ağı yaratmaya vesile oldu. Peki, bu kadar büyük bir iletişim ağı, sadece markaların mı dikkatini çekti? Tabii ki hayır, sadece markalar için değil sivil toplum kuruluşları (STK) için de biçilmiş kaftan olan sosyal ağlar, STK’lar için tahmin edilenden çok daha büyük yararlar sağlıyor.

Peki bu yararlar nedir, STK’lar neden sosyal medyada yer almalıdır?

5 maddeyle açıklıyoruz efendim…

1. Sosyal Medya Bir Araya Getirir!

Sosyal ağlar isminden de anlaşılacağı üzere bireysel değil sosyal yapılardır. Dolayısıyla aynı ilgi alanlarına sahip olan, bir konu hakkında aynı düşünceyi taşıyan kişilerin bir araya gelmesini çok kolaylaştırır. İhtiyacı olanlarla gönüllü olanlar aynı yerde buluşabilir, birbirlerinden haberdar oldukları için birbirlerine fayda sağlayabilirler. Dolayısıyla STK’lar için bağış yapacak gönüllülere, sponsorlara ulaşmak veya destek fonlarından haberdar olmak için sosyal medya en iyi araçtır.  

2. Sosyal Medya Harekete Geçirir!

Bir tweet ile yüzlerce insan harekete geçip, yüzlerde kişi FB’deki bir konuyu desteklemek için tek kalemde birleşebilir. Bu özellik sayesinde STK’lar mesajlarını daha çok insana ulaştırabilir, yeni destekçiler kazanıp daha çok bağış toplayabilir hâle gelebilir. Bunun en güzel örneklerinden biri olarak ise her yıl kasım ayında yapılan İstanbul Maratonu koşusunu gösterebiliriz. Mesela Adım Adım ve İyilik Peşinde Koş Platformlarına üye olup, seçtikleri STK için koşan kişiler, STK’lar için binlerce TL toplamayı başardı…

3. Sosyal Medya Dinler, Cevap Verir!

Bir STK üyesi, herhangi bir konu hakkında yorum ve düşüncelerini aktardığında, karşısında kendisiyle sohbet eden onlarca, belki yüzlerce kişi bulur. Keza STK’nın kendisi de bu sohbete katılan başlıca karakterlerden biridir. Dolayısıyla takipçiler arasında beklenmedik ivmeyle büyüyen bir iletişim ağı oluşur ki hem STK hem de bireyler bu sinerji ile kendilerini en iyi şekilde ifade edebilme fırsatına sahip olurlar. Böylece sürdürülebilir bir iletişimin en temel kriteri sağlamış olur.

4. Sosyal Medya Düşük Maliyetlidir!

Sosyal medyanın en büyük avantajlarından biri kesinlikle diğer mecralara göre çok düşük maliyete sahip olmasıdır. Bu özellikler ise STK’lar için büyük bir nimettir çünkü hiçbir STK’nın boşa harcamayı göze alacağı bir bütçesi yoktur. Dolayısıyla maksimum enerji ve minimum bütçeyle gönüllülerini, bağışçılarını, destekçilerini bir araya getiren STK’lar, nokta atışı yaparak amacına hizmet etmeye çalışır. Bu amacına en kısa sürede ulaşabileceği tek alan ise kesinlikle sosyal medya kanallarıdır. 

5. Sosyal Medya Ölçülebilirdir!

Ölçülebilir olmak bir STK’nın olmazsa olmazıdır çünkü çalışmalarının ne ölçüde verimli olduğunu ancak ölçüm yaparak anlayabilir. Sosyal ağlar sunduğu algoritma ve çeşitli verilerle sosyal medya kanallarındaki takipçi sayısı, etkileşim oranı, ne kadar bağış geldiği gibi rakamları eksiksiz hesaplar ve STK’ya stratejisinin doğru olup olmadığını gösterir. Bu da günün sonunda daha fazla bağış toplanabilmesi için ihtiyaç duyulan veriyi STK’ya en iyi şekilde sağlar.

 Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz: www.ahtapotsosyalmedya.com/iletisim

Paylaş