Geçmişe karşı özlem hissetmek, insanlar için güçlü bir duygu. Güçlü hatıralara dokunmak, duygularımızı ortaya çıkarmak da pazarlama açısından oldukça önemli… Biliyoruz ki tüketici, satın alma işlemine karar verirken geçmişte ona haz veren, ona geçmişi anımsatan izlerin olmasını istiyor. Geçmişle bağ kurma ihtiyacını karşılama ve geçmişe özlem duyma özelliğiyle nostalji pazarlamasının tamamen duygulara hitap ettiğini söylemek mümkün.
Gelin, nostalji pazarlamasını daha yakından bakalım. 😊
Nostalji pazarlaması, şirketlerin hedef kitlelerinde geçmişle ilgili olumlu duygular veya çağrışımlar uyandırmak için kullandıkları bir pazarlama stratejisi. Bu strateji ile pazarlamacılar, bilinçli olarak önceki yıllara ait tanıdık kavramlara, fikirlere, olaylara veya rakamlara atıfta bulunuyor; daha sonra geçmişin bu sembollerini mevcut ürünlerine, hizmetlerine veya markalarına bağlıyor.
Nostalji pazarlaması markalar için neden önemlidir?
- Hedef kitlenin duygularına ve kişisel hatıralarına öncelik vererek olumlu duygularda artış sağlar. Gelecekte, potansiyel müşterileriniz hizmet veya ürünlerinizle karşılaştıklarında, içgüdüsel olarak bu olumlu duyguların yeniden ortaya çıktığını hissedebilir.
- Güzel anıların verdiği rahatlık hissi, daha sonra marka ile ilişkilendirilebilir.
- Nostaljinin üzüntü, yalnızlık veya kaygı gibi olumsuz duyguları hafifletmeye yardımcı olabileceği düşüncesinden yola çıkarak bu stratejinin kitlenizi daha iyi hissettirme potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.
- Rekabette markaları bir adım öne çıkarır.
Bu nedenle markaların ve pazarlama ekiplerinin, projelerinde nostalji pazarlama stratejisine küçük de olsa yer vermeleri, kitleleri açısından oldukça etkili olacaktır.
Nostalji Pazarlamasının Sosyal Medyadaki Yeri
Sosyal medya insanlar için olduğu kadar markalar için de oldukça önem arz ediyor. Bu noktada markalar; yararlanabildikleri, beslenebildikleri çeşitli stratejilerle sosyal medyadaki bilinirliklerini artırmak için çabalıyor. Markalar, ister kendi ürünlerini yeniden piyasaya sürebilirler, ister nostaljik öğeleri reklamlarına, sosyal medya paylaşımlarına taşıyarak etki yaratabilirler. Nostalji pazarlaması bu açıdan değerlendirildiğinde birçok marka için yüksek potansiyelli getirisi olabilecek bir strateji.
Nostalji Pazarlaması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hedef Kitlenizden Emin Olun
Nostalji pazarlamasında dikkat edilecek bazı temel faktörler söz konusu. Hedef kitlenin yaş aralığı, markayla ilgili istek ve arzuları, kişilik özellikleri ve davranışları gibi temel etkenlerin, nostalji pazarlaması stratejinizi nasıl etkileyeceğini iyice ölçüp tartmalısınız.
Kültürel Anıları Tanımlamak
Hedef kitleniz belirlendikten sonraki en önemli adım, belirlenen kitle için uygun anıları saptamaktır. Kitlenizin kim olduğunu anladıktan sonra, gençlikleriyle ilgili onlarda olumlu duygular uyandırabilecek olayları seçmelisiniz. Örneğin 25-35 yaş aralığında bir hedef kitleye sahipseniz, 10-15 yıl öncesine döndüğünüzde çocukluk döneminde meydana gelen ve olumlu çağrışımlar elde edebileceğiniz olaylara atıfta bulunabilirsiniz.
Marka Geçmişini Stratejinize Dahil Edin
Eğer uzun yıllardır varlığını sürdüren bir marka iseniz, geçmişinizi nostalji pazarlama kampanyasına dahil ederek hedef kitleniz üzerinde olumlu düşünmeye yol açacak bir etki yaratmayı başarma ihtimaliniz oldukça yüksek. Kitlenizi, markayla ilgili geçmiş olumlu anılar üzerinde düşünmeye teşvik ederek, onları çalıştığınız şirketin gelecekte daha olumlu anılar yaratmalarına yardımcı olabileceğine de ikna edebilirsiniz.
Yeni ve Tanıdık Şeyler Sunmaktan Kaçınmayın
Eski ve yeniyi dengelemek her zaman etkili sonuç verir. En etkili nostalji pazarlama kampanyaları, geçmişin unsurlarından yararlanırken bu unsurları modern bir izleyici kitlesi ile de alakalı hale getirendir. Trendleri pazarlama kampanyanıza dahil etmek, kampanyanızın hem güncel hem de nostaljik olmasına yardımcı olabilir.
Yazan: Fatih KURT