NEDİR BU ONLINE İTİBAR?

NEDİR BU ONLINE İTİBAR?
09 Aralık 2022

 

“İtibarın online’ı mı olurmuş?” demeyin. Her markanın kurumsal itibarını oluşturma sürecinde, sosyal mecralarda etkin bir strateji izleyerek ilerlemesi önemli bir husus.

Markalar kitlelere genel olarak “en doğru, en etik ve en dürüst” marka imajını vermeye çalışırken tüm mecraların etinden sütünden yararlanıyor; devamlı değişen teknoloji ile de yeni kavramları hayatımıza katmaya devam ediyor.

Gelin “online itibar” kavramının derinliklerine birlikte inelim. 😊

Online itibar; bir kişinin, şirketin ya da markanın çevrimiçi ortamdaki bilinirliğinin ve şöhretinin bütünüdür. Günümüzde hemen her kişi, marka ve şirket; online ortamda da bir imaj sahibi…

Markalar online itibarlarını mecralar üzerinde dizayn ederken, diğer yandan SEO ve offline kanallar aracılığıyla tanıtım, kampanya ve reklam çalışmalarıyla da destekliyorlar. Genel olarak dijital ortamda yer alan her şey online itibar ve bunun farkındalığıyla atılan stratejik tüm planlamalar online itibar yönetimidir.

Online İtibar Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hepimiz, bir ürünü almadan önce mutlaka o ürünü önceden satın almış ve kullanmış tüketicilerin yorumlarına bakıyoruz. Birçok platformda yazılı yorumların haricinde fotoğraflı değerlendirmeleri de görmek mümkün.

Tüketicinin, müşterinin veya takipçinin yorumları, online itibar yönetiminin en temel yapı taşı diyebiliriz. Olumsuz yorumlar da tüketiciyi kaçırabilir, kötü yorumların fazla olması durumunda hedef kitle ve potansiyel alıcılar farklı alternatif arayışlarına girebilir. Hangi platform olursa olsun, tüketici ile birebir iletişime geçmek oldukça değerli. Bu iletişim tarzı potansiyel hedef kitlenin satın alma, saygınlık ve güven duygusunu pekiştiriyor.

Sahte Hesaplar Bireysel veya Kurumsal Hesabınıza Zarar Verebilir

Özellikle kurumsal ve büyük bir firma olmanın en büyük getirilerinden biri sahte ve parodi hesaplar tarafından kurum itibarının zarar görmesinin önünün açılmasıdır. Bununla ilgili verilebilecek en güzel örnek, gündemimizde yer almış olan Twitter’ın ücret karşılığında mavi tik satıyor olması ve sahte hesapların mavi tik alarak markaların itibarını zedelemesi… Bu gibi durumlarda markanın anlık kriz yönetimi aksiyonunu alabilmesi gerekiyor.

Sosyal Seeding’in Gücü

Sosyal mecralarda görünürlüğü ve bilinirliği artırmanın en önemli yöntemi olan seeding, uzun vadede tamamen oturan bir algının tohumlanmasını temsil ediyor. Bir diğer deyişle seeding, kullanıcılardan olumlu feedback almak adına, organik hesaplarla oluşturulmuş stratejik bir “filizlendirme” yöntemidir.

Belli bir ürünün, projenin ya da hizmetin köpürtülmesi adına hangi mecrada, hangi saatte ve ne kadar süre ile çalışmanın devam etmesi gerektiğiyle ilgili yol haritası oluşturuluyor. Bu noktada birçok marka, prestijini artıracak içeriklerin daha fazla kitleye ulaşması amacıyla bir haberin ya da linkin yayılması için seeding yöntemi ile Twitter’da TT çalışması yapabiliyor.

Organik olmayan hesaplar ile yapılan kriz yönetimi ya da seeding, tahmin ettiğinizden daha farklı sonuçlar doğurabiliyor. Doğru hamleler ve doğru tekniklerle bu stratejinin geliştirilmesi hatta profesyonelleri ile raporlanması en reel veriye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Yazan: Başak Küçükfosforlu

Paylaş