Covid-19 salgını sebebiyle zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmadığımız, sosyal izolasyona dikkat ettiğimiz şu günlerde, en büyük eğlencelerimizden biri haline gelen sosyal medya canlı yayınları, her gün milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor. Ünlü müzisyenlerin canlı yayın konserleri, sosyal medya fenomenlerinin konukları ile yaptığı sohbetler, trainer’ların egzersiz yayınları, eğitimler ve çok daha fazlası var canlı yayınlarda. Tabii markalar da bu dönemde hedef kitlesine ulaşmak için sıklıkla canlı yayınlar yapıyor.
Peki, bolca etkileşim getirecek sosyal medya canlı yayınları yapmak için nelere dikkat edilmeli? Gelin birlikte ele alalım…
Yayına başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenler:
- Yayının içeriği ne kadar sıra dışı ve ilginç olursa, kullanıcılar tarafından o kadar takip edilir olur.
- Takipçiler ve olası takipçilere ulaşmak için duyuruların bir iki gün önceden yapılması ve takipçi sorularının toplanması etkileşime büyük katkı sağlar.
- Story geri sayım özelliğinden yararlanarak, kullanıcıları canlı yayın konusuna ilişkin bilgilendirmek ve bu sayede yayınını da hatırlatmış olmak oldukça önemli. Bu özelliğin nimetlerinden yararlanalım lütfen!
- Nasıl sosyal medya paylaşımlarında görsel kalitesine ve içerik metinlerine özen gösteriliyorsa, canlı yayınlarda da görüntü ve ses kalitesine özen göstermek gerek. Yayına başlamadan evvel mutlaka deneme yapılmalı; eğer yayına başladıktan sonra ses karşı tarafa ulaşmazsa ve görüntü kalitesi düşükse, katılımcılar yayından ayrılabilir.
Yayın esnasında dikkat edilmesi gerekenler:
- Yayın, portre modunda değil de landscape modunda yapılırsa, kaydedilen görüntüler daha sonra Facebook ve YouTube’da da rahatça kullanılabilir.
- Katılımcıları selamlama videonun en başında yapılmalı, eğer yayına başladıktan 5 dk sonra yeni gelenler olursa konu bölünmeden anlatılmaya devam edilmeli. Ama canlı yayına çok büyük bir isim/marka katılım gösterirse mutlaka özel olarak selamlanmalı; o büyük ismin/markanın da gerçekleşen yayını tercih ettiği takipçilere vurgulanmalı.
- Konu her ne olursa olsun, konuşmacının pozitif olması ve herkesin anlayabileceği bir dille, akıcı bir şekilde konuşması çok önemli. Bunun yanı sıra konuyu yaratıcı bir şekilde işlemek dikkat çeker, izlenirliğin artmasına katkı sağlar.
- Yayının ilk anları etkileşim için kullanılmalı (hal/hatır sorma vb), katılımcılar toplanıp, sayı arttıktan sonra asıl içeriğe geçilmeli.
- Canlı yayınlar izleyicilerin yorumlarını paylaşmasına ve soru yöneltmesine izin veriyor. Bu özellik göz ardı edilmemeli tüm sorular yanıtlanmasa bile seçilecek sorulara ilişkin anlatımlar yapmaya özen gösterilmeli. Bu durum izleyici sadakatini artırır, izlenme ve takip edilme sayılarını yükseltir.
- İzleyicilere, yayının sonunda verilecek bir hediyeden veya yapılacak bir sürprizden bahsedilirse birçok kişi yayını sonuna kadar izler.
- Canlı yayınların uzaması, izleyicilerin sıkılmasına sebep olabilir. Bu nedenle işlenecek konu en yalın haliyle işlenmeli ve yayın 25 dakikayı aşmamalı.
Evet, canlı yayınları bitirdik ve biraz da yayın sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedelim:
- Canlı yayından çıkan katılımcılar yayını yapan kişinin/markanın profilini incelemek, gönderilerini beğenmek için daha istekli oluyorlar ve bu sayede kişi/marka daha büyük etkileşimler alıyor. Bu sebeple canlı yayın, yayını izleyemeyen kullanıcılar için mutlaka kaydedilmeli; çünkü yayını izleyenlerin %20'si canlı yayını izleyenleri, %80’i ise o yayının kaydını izleyenleri oluşturuyor.
- Yapılan canlı yayının en dikkat çeken başlıkları, yayını izleyemeyen kullanıcılar için derlenmeli, içerik haline getirilmeli ve tüm sosyal medya kanallarından yayınlanmalı.
Karantina günleri devam ettikçe (bir an önce bitmesini umuyoruz) sosyal medya canlı yayınları önemini korumaya devam edecek. Siz de bu süreci kendiniz ve markanız adına en iyi şekilde değerlendirmek için canlı yayınları ve hedef kitlenizle aranızı sıcak tutmayı ihmal etmeyin. Eğer bu konuda profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyarsanız, mutlaka bize seslenin.
Sağlıcakla kalın ve lütfen #EvdeKal’ın!
Yazan:
Merve MUTLU