FACEBOOK ADS MANAGER’DA İLK KEZ REKLAM VERMEK

FACEBOOK ADS MANAGER’DA İLK KEZ REKLAM VERMEK
25 Mayıs 2021

 

Küçük bir çiçekçi dükkanınız veya birçok şehirde satış yapan bir zincir mağazanız olabilir, işletmeniz ne olursa olsun, Facebook ve Instagram’da reklam vermek, hedef kitlenize ulaşmak için en etkili yollardan biridir. Daha önce Facebook ve Instagram’da hiç reklam vermemiş bile olsanız, işletme sayfanızı kurduktan ve Instagram hesabınızı işletme hesabına bağladıktan sonra Facebook Ads Manager üzerinden reklam hesabınızı kurarak kısa sürede reklam vermeye başlayabilirsiniz. Tabii ki reklam vermeye başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı konular var, gelin ilk reklamınızı vermeden önce bu konuların üzerinden geçelim.

 

REKLAM HESABI AÇMA

İşletme sayfanızı oluşturduktan sonra Facebook’ta reklam hesabı açmak için ihtiyacınız olan tek şey, bir kredi kartıdır. Facebook’a giriş yaptıktan sonra, sağ üstte profil resminizin yanında yer alan “+” işaretine tıklayarak açacağınız menüde “Reklamlar” sekmesine tıklayarak “Ads Manager” a ulaşabilirsiniz.

Ads Manager karşınıza geldikten sonra Facebook size hangi amaçla reklam vermek istediğinizi soracaktır. Burada işletmeniz için hedeflediğiniz reklamı iyi düşünmeniz önemlidir. En temel reklam amaçlarını kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

Marka Bilinirliği: Reklamlarınızın sizin markanızı hatırlaması en yüksek kişilere gösterilmesidir.

Erişim: Reklamlarınızın mümkün olan en fazla sayıda kişiye gösterilmesidir.

Trafik: Reklam oluştururken insanları kendi websitenize, bir uygulamaya, bir Facebok etkinliğine veya bir Messenger konuşması başlatmaya yönlendirebileceğiniz reklam türüdür.

Etkileşim: Reklamlarınızın sizin sayfanızla ve postlarınızla etkileşime girecek (beğeni, yorum, kaydetme vs.) kişilere gösterilmesidir.

Uygulama Yüklemeleri: Uygulamanızı indirme ihtimali yüksek kişilere reklamın gösterilmesidir.

Video Görüntülenmesi: Hazırladığınız video içeriklerin daha fazla kişi tarafından izlenmesini hedefleyen reklam türüdür.

Potansiyel Müşteriler Bulma: İşletmenizden ürün satın alma ihtimali yüksek kişilere reklamın gösterilmesidir.

Mesajlar: İnsanların markanızla Messenger, Whatsapp Business veya Instagram Direct üzerinden iletişime geçmesini öne çıkaran reklam türüdür.

 

Dönüşüm kategorisinde yer alan reklamlar için, insanların sayfanızda veya websitenizde gerçekleştirdiği eylemleri takip eden ölçüm pikselleri kurmanız gerekmektedir. Dönüşüm reklamlarına sonraki yazılarımızda tekrar değineceğiz.

 

KAMPANYA, REKLAM SETİ VE REKLAMLAR

Hedefinizi belirledikten sonra kampanya, reklam seti ve reklam kurulumuna geçeceğiz. “Kampanya”, reklam hedefinizi belirlediğiniz ve isterseniz kampanya bütçesini ekleyebileceğiniz yerdir. Bir kampanya özelinde sadece bir hedef seçebilirsiniz, farklı hedefler için farklı kampanyalar oluşturmanız gerekmektedir. “Reklam Seti” ise reklamın başlangıç bitiş tarihini, reklam seti özelinde bütçenizi, hedef kitlenizi ve reklamınızın görüneceği alanları seçeceğiniz kısımdır. “Reklam” ise reklamda kullanmak istediğiniz görseli ve metni seçeceğiniz kısımdır.

Bu üç kısımda da akılda kalıcı isimler vermek, daha sonrasında reklam raporlarınızı takip etmeyi kolaylaştıracaktır. Örneğin, Haziran ayında vereceğiniz etkileşim reklamları için kampanya ismini “Haziran 2021 Etkileşim” olarak verebilir; reklam seti ve reklam ismini de reklam verdiğiniz günle veya reklamınızın ayırt edici bir özelliğiyle belirtebilirsiniz. Buradaki yaratıcılık tamamen size kalmış durumda!

 

HEDEF KİTLE

Hedefinizi belirledikten ve kampanya kurulumunu gerçekleştirdikten sonra sıra reklam planlamaya geldi. Tüm reklam kampanyalarında olduğu gibi, Ads Manager üzerinden vereceğiniz reklamlarda da iyi bir planlama yapmak çok önemlidir.

Öncelikle hedef kitlemizi oluşturmakla işe başlayabiliriz. Hedef kitlemizi oluşturmak için kendimize bazı sorular sorabiliriz: Reklamımız belirli bölgelerdeki insanlara mı göstermek istiyoruz, yoksa daha geniş bölgeleri mi hedefliyoruz? Reklamda işletmemiz ile alakalı hangi özellikleri ön plana çıkaracağız? Hangi yaş aralığındaki insanlara ulaşmak istiyoruz? Hedeflediğimiz kişilerin ilgi alanları ne olabilir?

Bu sorular ve benzerlerine cevap vererek hedef kitlemizi daha net hale getirebiliriz. Özellikle “Detaylı Hedefleme” kısmında hedef kitlemizin özelliklerini belirginleştirebiliriz. Örneğin bir mutfak ürününün reklamını yapacaksak, hedef kitlemizin mutfak ürünlerine ilgi duyan kişilerden oluştuğuna emin olmak için ilgi alanları kısmından mutfak ile alakalı maddeleri seçebiliriz. Ya da düğün organizasyonları düzenleyen bir işletme isek, düğün veya nişan ile ilgili konularda ilgisini belirten kişileri hedeflemeye alabiliriz. Burada reklamda göstereceğiniz reklamla ilişkiye girecek olan insanları daha iyi anlayacak tüm özellikler düşünebilirsiniz. Bu işlem reklamcılıkta “persona oluşturmak” olarak adlandırılır, internette yapacağınız kısa bir araştırma ile persona oluşturmanızı kolaylaştıracak birçok farklı form bulabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, sayfanızla daha önceden iletişime geçmiş insanları da reklamlarınızda hedefleyebilirsiniz. Facebook bu çalışmaları, hedef kitle oluşturma kısmında “Özel Hedef Kitleler” adı altında toplamıştır. “Özel Hedef Kitle” oluşturmayı seçtiğinizde, Facebook daha önceden sayfanızla çeşitli yollarla iletişime geçmiş kişileri bir hedef kitlede toplar, böylece sadece size ilgi duyan kişilere reklam verebilirsiniz. Bununla birlikte aynı sekmede “Benzer Hedef Kitleler” şeklinde bir kısım da bulunmaktadır. Bu kısımda da Facebook sizinle iletişime geçmiş insanlarla benzer özellikleri olan insanların bulunduğu yeni bir hedef kitle belirler.

Hedef kitlenizi belirledikten sonra, Ads Manager’ın sağ üst kısmında potansiyel erişebileceğiniz kişi sayısını göreceksiniz. Bu sayı “kesinlikle” ulaşabileceğiniz kişi sayısını ifade etmez ancak size nerede olduğunuza dair iyi bir izlenim sunacaktır.

Hedef kitlenizi reklamınızın içeriğine ve reklam performanslarına göre takip etmeniz ve zaman içerisinde gerekli ayarlamaları yapmanız, daha sağlıklı reklamlar vermeniz için önemlidir.

 

BÜTÇE

Hedef kitlenizi oluşturduktan sonra reklam için ayırmayı planladığınız bütçeyi belirlemelisiniz. Burada reklamların tek seferlik değil uzun süreli bir çalışma olduğunu ve bütçenizi de buna göre belirlemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aynı zamanda ilk defa reklam verecekseniz, ilk birkaç reklamınızı planlamanın yeterli olup olmadığını ölçmek için değerlendirecek şekilde hazırlamanız gerekmektedir.

Kampanya süresince kaç reklam vermek istediğinizi, hangi reklamların sizin için daha önemli olduğunu ve pazarlama bütçenizin ne kadarını reklama ayırabileceğinizi not etmeniz sizin için önemlidir.

Örneğin kampanya bütçenizin 5000 TL olduğunu ve kampanya özelinde 4 reklam vereceğinizi varsayalım. Vereceğiniz dört reklam özelinde, o dönemde ön plana çıkaracağınız bir ürün varsa, bütçenizin büyük kısmını o reklama ayırmak faydalı olabilir.

Yine bütçeniz özelinde reklam planlamanızı yapmak, tahmini sonuçları görmek açısından faydalı olacaktır. Reklamınızın bitiş tarihinin olup olmayacağını veya günlük vermek istediğiniz ücretin ne kadar olacağını belirleyerek reklam setinde ilgili alanlara ekleyebilirsiniz. İlk reklamınızın bir değerlendirme özelliği de olacağı için kısa süreli bir reklam vermemeniz, performans değerlendirmesi açısından faydalı olacaktır.

Bütçenizi belirledikten sonra, Facebook size reklam hedefinizle alakalı tahmini sonuçlar verecektir. Hedef kitle kısmında bahsettiğimiz gibi, bu sayılar “kesin” sayılar değildir ancak performansınızı değerlendirmek için size bir öngörü sağlayacaktır.

 

REKLAM ALANLARI

Reklamlarımızın Facebook ve Instagram’da nerede görünmesini istediğimizi bu kısımda seçeceğiz. Facebook genellikle otomatik reklam alanlarını size önerse de, ön izlemeler yolu ile reklamınızın hangi kısımda nasıl görüneceğini izleyebilir ve ona göre reklam alanlarını seçebilirsiniz.

Örneğin sadece Instagram hesabınız ile alakalı reklam vermek isterseniz, Facebook kısmında yer alan reklam kısımlarını kaldırabilir veya Facebook’ta vereceğiniz reklamların sadece belirli kısımlarda görünmesini isterseniz, yine bu kısımdan seçebilirsiniz.

Seçeceğiniz reklam hedefine göre Facebook bazı reklam alanlarını kullanmanıza izin vermeyecektir. Örneğin etkileşim amaçlı bir kampanyada hikaye reklamı kullanamazsınız, dolayısıyla bu reklam alanı da seçimlerde kapalı durumda gözükecektir.

 

REKLAM İÇERİĞİ

Kampanyamızı kurduk, hedef kitlemizi ve bütçemizi belirledik, reklam alanlarımızı seçtik. Sıra geldi reklamımızın görselini ve metnini seçmeye. “Reklam Oluşturma” kısmında, isterseniz daha önce Facebook veya Instagram sayfanızda paylaştığınız bir postun içeriğini kullanabilir, isterseniz yeni bir görsel, video veya metin yükleyebilirsiniz. Burada önemli olan kullanacağınız görselin, reklamın amacına hizmet ettiğinden emin olmanızdır. Seçtiğiniz reklam hedefine göre isterseniz tek bir görsel veya video, isterseniz birden fazla görselden oluşan bir carousel reklamı oluşturabilirsiniz. İşletmeniz için genel bir tanıtımda bulunmak isterseniz, reklam görselinde ve metninde işletmenizle alakalı bilgilerden bahsetmeniz faydalı olacaktır.

Reklam görselini oluştururken, görsel üzerinde çok fazla metin olmamasına dikkat etmek gerekir. Facebook, kullanacağınız görselin %20’sinden fazlasının metinden oluşması halinde, reklamın istenilen performans ulaşamayacağını belirtmektedir. Geçtiğimiz yıla kadar Facebook, %20’den fazlası metinden oluşan reklam görsellerini otomatik olarak reddetmekteydi, bu yılla birlikte bu konudaki kısıtlamaları kaldırsa da görsellerde %20’den daha az metin kullanımını önermektedir.

Farklı reklam alanlarında farklı boyutlarda görsel kullanmak, reklamlarınızın daha iyi görünmesini sağlayacaktır. Örneğin hikayelerde kullanmak için, Instagram postlarında kullandığınız 1:1 boyutunda bir görsel yerine, 9:16 boyutlarında özel bir görsel hazırlayabilir ve “Reklam Kreatifi” kısmından seçtiğiniz reklam alanına göre bu görseli kullanabilirsiniz.

Reklam metninizin içeriği de kısa ve açıklayıcı olmalı, reklamını yapacağınız ürünle alakalı önemli bilgiler içermeli ve kişilerin size nasıl ulaşabileceği hakkında yönlendirici olmalıdır.

Tüm aşamaları tamamladıktan sonra artık reklamınızı yayınlayabilirsiniz. Unutmayın, reklam verdikten sonra sonuçları düzenli takip etmek, hedef kitlenizin performansını ölçmek ve en önemlisi sonuçların sizin istediğiniz şekilde olup olmadığını değerlendirmek, sağlıklı bir reklam süreci için çok önemlidir!
 

İşletmenizin dijital stratejisinin belirlenmesi, sosyal medya içerik ve reklam yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi gibi dijital mecralardaki tüm ihtiyaçları için uzman ekibimiz ve kreatif çözümlerimizle her zaman yanınızdayız.

Yazan: Şaban IŞIK

Paylaş