DİJİTAL HİKAYE ANLATICILIĞI NEDİR?

DİJİTAL HİKAYE ANLATICILIĞI NEDİR?
05 Ağustos 2022

 

İnsanlar var oluşlarından itibaren iletişim kurmak için çeşitli yollar aramış, kendilerini ifade etmek ve bir şeyler anlatmak için uğraşmıştır. Yüzyıllardır devam eden bu süreçte hikâye anlatıcılığı, birçok farklı etkene bağlı olarak gelişim ve değişim gösterse de yıllara kafa tutarak dijitalleşme ile birlikte evrilir, gelişir, büyür… Dijital hikaye anlatıcılığı da burada karşımıza çıkar. Nispeten yeni bir kavram diyebileceğimiz dijital hikâye anlatıcılığı, bir hikayesi ve prodüksiyon için gerekli ekipmanları olan herkesin yapabileceği hem yeni bir iş hem de yeni bir ifade alanı.

Peki, nedir bu dijital hikâye anlatıcılığı?

Dijital hikâye anlatıcılığı, hikayeler anlatmak, yazmak ve bunları farklı insanlara aktarmak için dijital araçların kullanılması, online uygulamaların tercih edilmesi ve farklı platformlarda yayınlanması olarak tanımlanabilir.

Günümüz teknolojisi, bireylerin hikayelerini internet üzerinden paylaşmalarına olanak tanırken, yazım dilinden alışkın olduğumuz hikayeler görsel ve işitsel öğelerle birleştiğinde çok daha dikkat çekici hale gelir. Okurken veya dinlerken aklımızda canlandırdığımız bu hikayeler dijital öğelerle birleşerek özdeşleşme duygusunu artırıp, izleyicinin olay örgüsü içerisine dahil olmasında da etkili rol oynar.

Bu kısımda, “Dijital hikâye anlatıcılığını kimler yapabilir?” ya da “Bu bir iş midir?” soruları zihninizde belirebilir. 😎

Dijital hikâye anlatıcılığını hobi olarak da tam zamanlı iş olarak da yapılabilir. Burada önemli olan nokta bilgisayar tabanlı programlara hakimiyet düzeyiniz. Programları kullanma yetkinliğiniz ve göre profesyonelce veya daha küçük çaplı işler yapabilir, eğer bir markaysanız profesyonel bir ekipten destek alabilirsiniz.

Peki, “Benim de bir hikayem var, dijital olarak anlatmak ve insanlara ulaşmak istiyorum.” diyorsanız neler yapabilirsiniz?

  • İlk olarak anlatmak istediğiniz konuyu ve vermek istediğiniz mesajı belirleyin.
  • Sonrasında bu konuyu nasıl anlatacağınız, hikâyenin gidişatı ve nereye varacağını görebileceğiniz bir şema hazırlayın. (Senaryoyu yazmadan önce bir sinopsis, sonrasında da treatment yazmak gibi 😉)
  • Buraya kadar her şey tamamsa, hikayenizi daha etkili hale getirmek için hangi medya öğeleriyle destekleyeceğinizi seçebilirsiniz. Öğeleri seçerken teknolojik altyapısının konuyla ilgili olmasına dikkat edin. Böylece izleyici ya da dinleyicilerinizin hikâyeyi hissetmesini sağlayacaksınız.
  • Bu aşamadaysa tüm öğeleri bir araya getirmelisiniz. Kurgunuza ve hikayenize uygun düzenlemeleri yaptıktan sonra baştan sona dikkatlice inceleyip insanların beğenisine sunabilirsiniz.

Dijital pazarlamada markanın hikayesini anlatması müşteriyle bağ kurma aşamasında önemli bir rol oynar.

Bu sayede de marka değerini ve bilinirliğini artırarak, belki de yıllarca sürecek bir marka kültürü yaratabilir. Dijital hikâye anlatıcılığı doğru şekilde kullanıldığında müşterinin odaklanmasını sağlayarak akılda kalıcılığı artırır, bu da pazarlama aşamasında müşterilerin markaya yönelmesini sağlar.

Tüketimin hayli hızlı olduğu, zamanla yarıştığımız günümüz teknoloji toplumunda akılda kalıcılık oldukça önemli! Siz de hikayenizi dijital öğelerle destekleyerek anlatmak ya da markanız için kalıcı bir kültür oluşturmak istiyorsanız Ahtapot Sosyal Medya ile iletişime geçebilir, hem kreatif hem dijital tecrübelerimizden yararlanabilirsiniz. 😉

 

Yazan: Nihan Çam

Paylaş