Başarılı bir B2B iletişimi, belirlenen hedef kitleye doğru ve etkin bir biçimde ulaşabilmekten geçer. Peki bu doğrultuda hedef kitleye ulaşabilmek adına dijital reklamları nasıl daha efektif kullanabilirsiniz? İşte size birkaç ipucu!
1. Etkili İletişim Stratejisi
Reklamları verirken hedef kitlenizi detaylı tanımlamanız oldukça önemli. Yaş ve gelir düzeyi gibi demografik özelliklerin yanı sıra, ortak ilgi alanları ve sorunlar gibi noktaları belirleyebilmeniz gerekiyor. Bu sayede reklam vermeden önce hedef kitlenizin, demografik grubunu belirlemiş olup; iletişim tonunun ve içeriğinin de doğru olmasını sağlarsınız. Hedef kitlenizi iyi tanımak ve iletişiminizi buna göre yapmak, verilen reklamların da efektif olmasını sağlar.
Ayrıca hedef kitlenize şu soruları da sorabilirsiniz:
- Sorun yaşadıkları noktalar neler, bu noktalarla nasıl bağlantı kurabiliriz? Onlara nasıl çözüm olabiliriz?
- Nasıl bir iletişim kuruyorlar ve kendileriyle nasıl bir dille konuşulmasını bekliyorlar?
2. Güncel Dilde İletişim
Günümüzde sosyal medya hiç olmadığı kadar aktif kullanılıyor. İnsanların hayatında her geçen gün daha da fazla yer alan sosyal medya mecraları, davranışları ve tercihleri de etkileme gücüne sahip. Doğru zamanda, doğru şekilde hedef kitlenizin karşısına çıkabilmek için Facebook, Instagram gibi mecraların reklam gücünü kullanmak fark yaratıyor. Hedef kitlenizin aklını kurcalayan konularla bağ kurarak verdiğiniz mesajlar ilgi çekebilir.
3. İletişim Gürültüsü
Birçok markanın dikkat etmediği ve sonucunda canını yakan bir konu da bu: İletişim gürültüsü. Dijital iletişimde gürültü, verilen mesajın hiç alınmamasına ya da yanlış anlaşılmasına neden olabilecek bir etken. Gün içerisinde, insanın maruz kaldığı mesaj ve uyaranlar o kadar arttı ki, birçok mesaj daha ulaşmadan çöpe gidiyor. Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz konularda çok titiz çalışmak gerekiyor. Televizyon reklamları gibi çok büyük bütçeler isteyen yöntemlerden ziyade etkili ve makul olan sosyal medya reklamları, iletişim gürültüsünden daha az etkileniyor.
4. Mesaj Entegrasyonu
İki anlamda mesajınızın entegrasyonuna dikkat etmeniz gerek: Dijital mecraların türüne göre mesaj formatı ve karakteri değiştirilmeli. Bu tip entegrasyon, işin kolay kısmı. Asıl dikkat etmeniz gereken ise, markanızın vermek istediği ana mesajın her mecrada entegrasyona uygun olması.
5. İşinizi Güzel Anlatın
Klasik reklam diliyle ürünü ya da hizmeti ön plana çıkarmak hedef kitle üzerinde artık pek bir etki yaratmıyor. İşinizdeki tecrübe ve tutkunuzu sosyal medya, blog ve web sitesi tarzı araçlar ile anlatmak hedef kitle üzerinde etki yaratmak için en ideali. Ürününüzü/hizmetinizi almayı düşünenlerin kafalarındaki soru işaretlerini kaldırmak için iyi bir başlangıç.
6. İletişim Takibi & Değerlendirilmesi
Dijital mecralarda verilen reklamların etkili olması için verilerin gözden geçirilmesi, iletişimin daha etkili olması için yorumlanması da gerekli. Bu süreç, tekrar verilecek reklamlarda iyileştirmelerin önünü açar.
Dijital iletişimin önemi her geçen gün artıyor, umarız bu tavsiyelerle işinizi bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olabilimişizdir.
Ahtapot Sosyal Medya’nın profesyonel ekibi bu konuda birçok değerli markanın değerine değer katmaya devam ediyor. Bu konuda profesyonel yardıma ihtiyacınız olursa size bir tuş kadar yakınız.
Yazan: Atilla Ayılgan