2023 INSTAGRAM TREND RAPORU

2023 INSTAGRAM TREND RAPORU
16 Aralık 2022

 

Instagram’ın, 2023 trend raporunu açıklamasıyla ileriye yönelik stratejiler ve projeler şekillenmeye başladı. Bakalım son hız gelen 2023, 2022’den aldığı ilhamla sosyal medyaya nasıl yön verecek?

Sürdürülebilir Bir Dünyaya Adım Adım

ABD’li gençler arasında yapılan anketlere göre hazırlanan raporda, Z kuşağının neredeyse yarısı, seçimlerini sürdürülebilir ürünlerden yana yapıyor. Yaşadıkları dünyayı önemseyen ve iklim krizini dikkate alan nesil, kıyafetleri konusunda hızlı tüketimden uzaklaşıyor ve kendi kıyafetlerini yapmayı tercih ediyor. DIY (Do It Yourself) yani “Kendin Yap” akımı diyebileceğimiz bu furya, gittikçe yayılacak gibi görünüyor.

Makyaj ve güzellik konularına olan ilgileriyle bilinen bu kuşağın, bakım ürünlerinde de tercihi sürdürülebilirlik... Güzellik ve bakım ürünlerini, kendilerini ifade etmenin deneysel bir yöntemi olarak gören Z kuşağı; hem kendilerini iklim krizinin yol açtığı olumsuz etkilerden koruyacak hem de doğaya ve iklime zarar vermeyecek ürünleri tercih ediyor.

AktiviZm

Aktivist yönüyle öne çıkan Z kuşağı, güçlü siyasi görüşlere sahip... İlerleyen yıllarda ve özellikle 2023 itibarıyla siyasi görüşlerin, sosyal medyadaki belirginliğinin artacağı öngörülüyor. Amerikan gençleri, ülke siyasetinde daha fazla Z kuşağı görmek istiyor. Bunun en somut örneği ise 2022 yılında ABD Kongresi’ne seçilen ilk Z kuşağı politikacısı Maxwell Frost oldu.

Aktivist yönlerini engelli hakları üzerinde de gösteren gençler, engelsiz bir dünyayı arzuluyor. Empatilerinin en basit ve belirgin ifadesiyse engel sahibi içerik üreticilerini sosyal medya üzerinden desteklemek… Z kuşağının her 4 gencinden 3’ü, engelli bir içerik üreticiyi takip ediyor ve ilham verici buluyor.

Yeni Dünya: Z

Dijitalleşmenin her gün daha da hız kazandığı dünya, önce sosyal medya sonra Metaverse ile bambaşka dünyalar yaratma yolunda koşar adım ilerliyor. Metaverse evreninde de kendine önemli bir yer bulan Z kuşağı, bakış açılarını ve vizyonlarını sergilemekten çekinmiyor. Z kuşağı kullanıcılarının %67’si, yapay zeka yaratımı olan avatarları bir ikon olarak görüyor. Eşitliğe ve farklılıklara kucak açan kullanıcılar, avatarların farklı vücut tiplerini, kıyafetleri ve ten tonlarını daha iyi yansıtması gerektiğini düşünüyor.

Z kuşağı, tüm bu yeniliklerin yanı sıra ön plana çıkan podcast kültürüyle oldukça haşır neşir. Bu kuşağın içerik takipçilerinin %40’tan fazlası, 2023’te de en sevdikleri podcastleri dinlemeye devam etmek istiyor.

İçerik üreticiliğinin son derece önem kazandığı bu dönemde Z kuşağı, kariyerlerini ve ekonomik planlarını sosyal medya üzerine inşa etmek istiyor. Sosyal medya projeleri üzerinden para kazanmayı hedefleyenlerin oranı %64. 2023 yılında yeni bir beceri kazanmayı hedefleyen gençlerin en belirgin tercihlerinden biriyse finansal okuryazarlık.

Farklı Türler Farklı Lezzetler

Müzik kültürü konusunda dünyayı takip eden ABD’nin Z kuşağı, artık İngilizce dışındaki dillerde de müzik dinlemek istiyor ve farklı türlere eğilim gösteriyor. Özellikle KPOP ve Latin müziği yükselen seçimler arasında…

Eğlenmeyi oldukça seven bu neslin %68’i, müzik etkinliklerine ve partilere katılmayı dört gözle bekliyor.

Müzikte olduğu gibi mutfakta da farklı tatlara açık olan Z kuşağı, Instagram’da üretilen yeme içme içeriklerine oldukça ilgili. Instagram, bu yeni kuşak için mekanlar, yeme içme kültürü ve farklı tarifler için adeta bir arama motoru görevi görüyor.

Eros’un Oku DM Kutunuza Düşmedi Mi?

Değişen dünyayla birlikte ikili ilişkilerin ve aşkın dinamikleri de değişiyor. Instagram, artık Z kuşağının büyük çoğunluğu için tanışma uygulamalarının yerini alıyor. Instagram üzerinden birbirlerinin zevklerini ve yaşam tarzlarını daha kolay takip edebilmelerinin yanında, DM yoluyla iletişime geçebilen yeni nesil, bu mecrayı daha şeffaf ve güvenilir bulduklarını ifade ediyor.

Fiziksel Deneyimler Hala Çok Önemli

Hayatın her alanı dijitalleşmiş durumda olsa dahi fiziksel deneyimler önemini sürdürüyor. Z kuşağının yaklaşık üçte biri, sosyal medyada ilgiyle takip ettikleri içerik üreticileri ile reel hayatta da bir araya gelmeyi tercih ediyor.  

2023 yılı daha gelmeden trendlerine hakim olmaya başladık. Yeni yıl, yeni trendleri ve güzel haberleriyle gelsin!

 

Yazan: Özlem Turgut

Paylaş